27 Yasindaki Doktor Ameliyatta Can Vermisti, Ailesinden Soke Eden Iddia

Kirikkale’de 27 yasindaki Dr. Melike Sargin Ilhan, görev yaptigi Tip Fakültesi Hastanesi’nde girdigi böbrek tasi ameliyatinda hayatini kaybetti. 23 Nisan günü resmi tatilde kizlarinin ameliyata alindigini belirten acili aile, ameliyati uzman doktorlar yerine asistanlarin yaptigini iddia ederek, Cumhuriyet savciligina suç duyurusunda bulundu.

27 Yasindaki Doktor Ameliyatta Can Vermisti, Ailesinden Soke Eden Iddia
Kirikkale Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Göz Hastaliklari Anabilim Dali’nda uzmanlik egitimi alan Dr. Melike Sargin Ilhan, 23 Nisan Sali günü görev yaptigi kurumda böbrek tasi ameliyatina girdi. Asistanlar tarafindan yapildigi iddia edilen ameliyatta, Dr. Melike 6 saat süren ameliyatin ardindan entübe edildikten sonra hastanede hayatini kaybetti. 27 yasindaki Melike’nin babasi Halil Ibrahim (60) ve annesi Hülya Sargin (51) ise ameliyata giren asistan doktorlar hakkinda Cumhuriyet savciligina suç duyurusunda bulundu.

Genelgeye dikkat çekildi

Aile tarafindan "taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan açilan dava evrakinda, Saglik Bakanligi’nin yayimladigi "B.10.0.THG.0.10.00.02-251-99-12894" sayili genelge hatirlatildi. 2011 tarihli genelgede, "Saglik Bakanligi’nin genelgesi uyarinca hiçbir asistan doktor, henüz almadigi bir diplomanin ameliyatini gerçeklestiremez. Uzmanlik bilgi ve becerisi gerektiren her türlü müdahale ve tibbi uygulamalarin mutlaka ilgili egitim sorumlusu veya uzman sorumlulugunda ve nezaretinde yapilmalidir" ifadeleri yer aliyor.

Baba Halil Ibrahim Sargin, IHA muhabirine, ameliyat sirasinda uzman doktorlarin olmadigini iddia ederek, ameliyati yapan üroloji ve anestezi asistanlardan sikayetçi olduklarini söyledi.



"Biz çok aciliyiz"

Entübe edildikten sonra kizinin hayatini kaybettigini anlatan Sargin, "Acildeki doktorlar ’üroloji doktorlarina haber verelim’ dedi.

Üroloji doktoruyla konustular. ’6 milimetre tas var, çok basit bir sekilde bu tasi aliriz’ dediler. Saat 10.00’da içeriye aldilar. Çocugum bir türlü disariya çikmadi. Dogru dürüst bilgi de vermediler. Bize öldükten sonra haber verdiler. Ankara’dan tanidik doktorlari çagirdik. Onlar geliyor, bunlarin ilgili uzmani Anabilim Dali Baskani gelmiyor. Ameliyati yapanlar, üroloji asistani ve anestezi asistani. Sonra geldiler, ortaligi toplamaya çalistilar ama bir türlü toparlayamadilar. Çocugu orada entübe ettiler, sonra da öldü. Biz çok aciliyiz, baskalari yasamasin. Savciliga sikayetçi olduk" dedi.



"Melike’min 1 saatlik ameliyati oldu 6 saat"

Resmi tatilde kizini ameliyata aldiklarini ifade eden anne Hülya Sargin da, "Ameliyatin olacagini söylediler. 23 Nisan’da da ameliyata giriyor, resmi tatildi. Bir saatlik ameliyat oldu, 6 saat. Benim kizimi öldürdüler. Hisimim ile beraber bekliyorum. ’Mine, ben buradan kaçacagim, Melike’min 1 saatlik ameliyati 6 saat oldu. Ben gidecegim kizimi oradan alacagim’ dedim. Aradan bir süre sonra güvenlikler geldi. Beni odaya götürdüler. Dediler ki ’kizin entübe oldu.’ Bir böbrek tasindan entübe olur mu? ’Entübe oldu’ dediler" seklinde konustu.



"Benim kizim ihmalden öldü"

Kizinin ihmalden hayatini kaybettigini iddia eden Sargin, "Oradaki doktorlar beni kizimin yanina götürdü, benim o zayif yavrum olmus kocaman. O kadar aci ki benim kizim geri gelmeyecek. Ama baskalarinin annesi de babasi da yanmasin diye bu konunun sonuna kadar arakasindayim. Güvenlik sarmis, o narkoz veren doktorlar geliyorlar, ’sakin bana o kelimeyi kullanmayin’ dedim. ’Basimiz sag olsun’ dedi.

Benim kizim ihmalden öldü, ben hastaneden sikayetçiyim" diye konustu.

Kaynak: İHA