Bu Lisede Hem Üretim Hem Egitim Yapiliyor

Bayburt’ta lise ögrencileri ilk önce seraya ispanak ektiler daha sonra ektikleri ispanagin hasadini yaptilar. Düzenli olarak serada ektikleri ürünlerin bakimini yapan ögrenciler, topladiklari organik ispanaklari bir güzel ögle yemeginde yediler.

Bu Lisede Hem Üretim Hem Egitim Yapiliyor
Bayburt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yiyecek Içecek Hizmetleri Alani ögrencileri, ’Hem Üretim, Hem Egitim’ sloganiyla bir yandan üretim yapiyorlar, bir yandan da okulda ögrendikleri bilgileri serada uygulama imkani bularak, bilgilerini pekistiriyorlar. Fabrika gibi isleyen okulda, sebze yetistiriciliginin yani sira atik malzemelerden esyalar üretiliyor, sporsal faaliyetlerde basarilar elde ediliyor. Her alanda askla çalisan meslek liseliler ekonomiye katkida bulunurken, ’Meslek Lisesi, Memleket Meselesi’ sloganiyla da üretimle de adindan söz ettiriyor.

Ögrenciler, okulun bahçesinde kurulan seraya yilin belli dönemlerinde sebze ekiyorlar. Hasat dönemi gelince de ektikleri sebze, meyveleri toplayarak dalindan tüketiyorlar. Serada sebze, meyve yetistiren ögrencilerin mahsulleri okulun yemekhanesinde pisirilerek, diger ögrencilerin de toplanan sebzelerden tüketmesi saglaniyor. Hasat edilen sebze ve meyveler, okulda ögrenim gören tüm ögrencilerin öglen yemeginde sofralarinda yer aliyor. Ögretmenleri gözetiminde serada ekim, bakim, biçim yaparak çalisan ögrenciler, islerini hem severek yapiyorlar, hem de kendi el emekleriyle ortaya ürün çikarmanin mutluluklarini yasiyorlar.

Kasa kasa, kilo kilo ispanak toplayan ögrenciler, topladiklari ispanaklari okulun yemekhanesine getirdiler. Okulun asçisi Dogan Alper Karagülle, ögrencilerin hasat ettigi ispanaklari bir güzel yikayip, temizledikten sonra ögrenciler için öglen yemegine hazirladi. Üretimin her asamasinda yer alan ögrenciler, kendi üretimi olan sebzeleri tüketmenin, toprakla iç içe çalismanin keyfini sürdüklerini belirterek, yeni dönemde de tarlayi farkli sebze ve meyvelerle bulusturacaklarini söylediler.

"Üretirken ögrensinler, emegin kiymetini bilsinler istedik"

Ögrencilere üretimin kiymetini anlatabilmek için ’Hem Üretim, Hem Egitim’ sloganiyla yola çiktiklarini ifade eden Müdür Yardimcisi Arif Köprücü, "Bu serayi geçen sene Tarim Il Müdürlügümüzün tesvikiyle yaptik. Geçen yil tek mahsul almistik, bu sene ilk olarak ispanagimizi ektik, hasadini yaptik. Ispanak hasadindan sonra domates, salatalik ve biberlerimizi ekecegiz. Mevsim el verirse sezonu yesil sogan, maydanoz gibi farkli sebzelerle tamamlamayi düsünüyoruz.

’Hem Üretim, Hem Egitim’ sloganiyla bu yola girdik, amacimiz ögrencilerimize üretimin kiymetini, önemini anlatabilmekti. Bir taraftan da ögrencilerimize emegin kolay olmadigini anlatarak, bu farkindaligi kazanmalarini amaçladik. Sebzeleri, meyveleri manavlarin tezgahlarinda degil de böyle topraktayken görsünler istedik, manava gelinceye kadar hangi asamalardan geçiyor, nasil onlarca insan bu is için emek veriyor buna sahit olsunlar istedik. Ispanak hasadimizi yaptik, su an ispanaklarimiz yemekhanemize dogru yola çiktilar. Insallah ögle yemeginde de hep beraber yiyecegiz" dedi.

"Allah devletimizden razi olsun"

"Soframizdaki yemeklerin, evimizde pisen yemeklerden hiçbir farki yok" diyerek devletin sagladigi imkanlardan memnun oldugunu belirten Hamit Bayram isimli ögrenci, "Su an soframizdaki yemeklerin evimizde annemizin yaptigi yemeklerden hiçbir farki yok. Bizlere böyle bir imkan sagladigi için Allah devletimizden razi olsun. Arkadaslarimizla birlikte bugün serada topladigimiz ispanaklar pisirildi, simdi de soframizda hep birlikte yiyoruz" diyerek konustu.

"Bir saat önce seradaydi simdi soframizda"

Serada topladiklari ispanaklari bir güzel afiyetle yiyen Mehmet Taha Polat isimli bir diger ögrenci ise, "Bir saat önce hasadini yaptigimiz ispanagi asçimiz pisirdi. Bir saat önce seradaydi, simdi soframizda. Ögretmenimle, arkadaslarimla beraber yiyoruz. Tadi muhtesemdi, çok lezzetliydi" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA