Türkiye'nin Inovasyon Haritasi Yildiz Techno GSYF Ile Yeniden Çiziliyor Açiklamasi 1 Milyar TL'lik Dev Fona Start Verildi

Türkiye’nin teknoloji ihracatini artirmak ve girisimcilik ekosistemini güçlendirmek amaciyla hayata geçirilen Yildiz Techno Girisim Sermayesi Yatirim Fonu (GSYF), sahip oldugu devasa fon büyüklügüyle Türkiye’nin inovasyon potansiyelini büyütmeye hazirlaniyor. YTÜ Yildiz Teknopark ve BV Portföy ortakligiyla hayata geçirilen Yildiz Techno GSYF, ulusal ve uluslararasi yatirimci agina da sahip özelligiyle girisimcilerin fon ihtiyacini karsilayacak.

Türkiye'nin Inovasyon Haritasi Yildiz Techno GSYF Ile Yeniden Çiziliyor Açiklamasi 1 Milyar TL'lik Dev Fona Start Verildi
Yildiz Tekno GSYO’nun genis start-up ve yatirimci altyapisindan güç alan ve BV Portföy is birligiyle hayata geçirilen Yildiz Techno GSYF lansmani, yogun katilimla gerçeklestirildi.

Oyun, yazilima dayali hizmetler, FinTech, InsureTech, yapay zeka, e-ticaret ve mobilite gibi genis yelpazede faaliyet gösteren girisimlere stratejik ve kapsamli destek sunmayi amaçlanan fon ile kuluçkadan ileri asamaya kadar genis bir yelpazede faaliyet yürüten girisimciler desteklenecek. Girisimcileri yabanci yatirimcilarla bulusturma olanagina sahip Yildiz Techno GSYF, Türkiye’nin teknoloji ihracatini artirarak girisimcilik ve inovasyon merkezine dönüstürme hedefinde önemli bir rol oynayacak. 1 milyar TL fon büyüklügüyle dikkat çeken Yildiz Techno GSYF, teknoparkta yer alan sirketlere ve girisimcilere yatirim yapmayi hedefliyor. Yatirimlar, girisimlerin büyüme asamalarina ve ihtiyaçlarina göre farkli sekillerde gerçeklestirilecek.

“Türk girisimcileri için daha fazla firsat sunmaya devam edecegiz”

Ülkelerin kalkinmasinin üniversitelerden geçtigini ifade eden Yildiz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yilmaz, “Son dört yildir Yildiz Teknik Üniversitesi Rektörlügünü gururla sürdürüyorum. Üniversitenin içinde yani merkezinde olmayan herhangi bir çözümün basarili olma sansi yok. Savunma sanayiinden teknolojiye kadar her alanda basari için iyi bir üniversite sarttir. Bu nedenle tüm Türkiye’yi kapsamayan bir yaklasimin basari getirmesi mümkün degildir. Teknoparkimiz son 4 yilda Dubai, Londra, Körfez ve Taskent’te açildi. Yakin zamanda ise Amsterdam ve Berlin’e de açilma planlari var. Girisim Sermayesi Yatirim Ortakligi gibi mekanizmalarin destegiyle basarili islere imza atiyoruz. Yildiz Tekno GSYO ile bugüne kadar 23 girisime yatirim karari aldik ve bu alanda lider konumdayiz. Simdi de Yildiz Techno GSYF’yi hayata geçiriyoruz. Bogaziçi Ventures ise bu isin en iyisi. Türkiye’nin her yerinde ve dünyanin dört bir yaninda potansiyel yatirimcilarla bulusuyoruz. Onlara heyecan veren ve büyük bir hikaye sunan bir ekosistem olusturuyoruz. Türkiye’nin aydinlik yüzü olarak, globale güven veren bir samimiyetle is birligi yapiyoruz. Olusturdugumuz toplulugu Avrupa’nin önde gelen sehirlerine ve diger bölgelerine genisleterek, Türk girisimcileri için daha fazla firsat sunmaya devam edecegiz” dedi.



“Teknolojilerimizi globale tasimayla ilgili basarili çalismalarimiz var”

Gelecegi insa eden bir yapida olduklarini vurgulayan YTÜ Yildiz Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanisman, 113 yillik bir geçmise sahip Yildiz kültürünün özgün bir bilgi birikimiyle 160 bin mezunu, 20 bine yakin Teknopark çalisani ve 40 bin ögrencisiyle derin bir yapiya sahip olduklarini belirtti.

Tanisman, “Teknolojilerimizi globale tasimayla ilgili basarili çalismalarimiz var. Bu çalismalarin yansimalarindan bir tanesi Londra ofisimizin açilisi oldu. Daha önce Silikon Valisi ile baslamis oldugumuz dünyaya açilma atilimimizi hem finansal hem de pazar imkani olan Dubai ile devam ettirmistik. Yine Yildiz Tekno Girisim Sermayesi Ortakligi ile iki yildir yatirimlarimizi sürdürüyoruz ve burada bir ciddi bir deger olusturduk. Ekosistemin finansal ihtiyaçlarini en basta Teknopark olarak biz karsilamak istedik. Girisim Sermayesi Fonlari tabii ki daha genis kitlelere hitap edebilen bir yapi. Bunun devaminda da Kitle Fonlama Platformumuzu da duyuracagiz. Bütün bu eko sistemin olustugu yer Teknoparkimiz. Teknoparkimizdaki ana gücümüzü ise global markamiz YTU Startup House markamiz olusturuyor. Teknoparkimiz, Türkiye’de Ar-Ge sistemini, üniversite, sektör ve devlet is birligini gelistirme yapisina ilerlerken globalde de bu yapiyi su anda YTU Startup House markasi altinda yürütüyoruz. Bastan uca bütünlesik bakis açisi ile olusturdugumuz bu yapinin merkezinde ise Yildiz Techno GSYF’yi görüyoruz” seklinde konustu.



“Seçimlerimizi ve tercihlerimizi global pazarlara uygun bir sekilde yapiyoruz”

YTÜ Yildiz Teknopark denince akillara önce oyun (game) teknolojilerinin geldigini belirten Tanisman, YTÜ GamesUP projesiyle 200/ydi fazla oyun stüdyosuna liderlik ettiklerini söyledi.

Tanisman söyle devam etti:

“Oyun ekosistemini yönetiyoruz. Fintech alaninda yine ciddi iddiamizi devam ettiriyoruz. Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi, Türkiye’de 800’den fazla fintech sirketi oldugunu ifade etti.

Bunun 86’si Teknoparkimizda. Oyun ve fintech alaninda ise Dubai ve Londra’da yogun bir sekilde kümelenme var. Yani açilimlarimizi global pazarlara uygun bir sekilde yapiyoruz. Insurtech alaninda ayni sekilde 20’ye yakin sirketimiz var ve bu alanda da Amerika’yi önceliklendiriyoruz. Mobilite, Agritech, Edutech ve Healthtech konularinda da ciddi yatirimlarimiz ve girisimlerimiz var. Fonumuzun Stratejisi olarak Yatirim süresini 8 arti 2 olarak sekillendirdik. 8 yil yatirim, 2 yil exit seklinde planladik. Günün sonunda toplamis oldugumuz fonu 5,6 kat gibi büyütmek gibi bir hedefimiz var. Yine Yildiz Tekno GSYO’da olusturdugumuz portföyümüzün dolar bazinda deger artisini bir yilda 1,5 kat yaptik. Girisim Sermayesi alaninda en önemli seylerden bir tanesi yatirim yapilacak sirketleri bulabilmek. Biz o noktada çok sansliyiz. Dünya çapinda olusturdugumuz yapi sayesinde gelecekte büyük deger vadeden sirketler bizi buluyor. Bize en iyisini tercih etmek düsüyor.”

“Türkiye’nin genel teknoloji ekosistemi adina stratejik bir baslangiç yapiyoruz”

Kurucularinin teknoloji alanindaki derin deneyimleri ve sahip oldugu genis uluslararasi agiyla ülkemizdeki yenilikçi, küresel büyüme potansiyeli yüksek teknoloji odakli girisimlere yatirim yapan Bogaziçi Ventures Yönetici Ortagi ve CEO’su Baris Özistek, geleneksel yatirim yönetimi anlayisi yerine ‘disruptive innovation’ odakli, yapici yikim vaat eden yenilikçi teknoloji ürünlerine odaklandiklarini söyledi.

Gelecege yatirim yapmayi hedefleyen Bogaziçi Ventures bünyesindeki BV Portföy ortakligi ile hayata geçirilen Yildiz Techno GSYF ile ilgili konusan Özistek, söyle devam etti:

"Yildiz Techno GSYF’nin ilk tohumlarinin atilmaya baslamasinin üzerinden 1 yil geçti. Bu süre zarfinda strateji olusturma ve regülasyon gibi birçok zorlu asamayi basariyla geride biraktik. Yildiz Teknopark’in uluslararasi is birlikleri ve faaliyetlerinin sadece sirketimiz için degil tüm Türkiye için büyük bir memnuniyet kaynagi oldugunu gururla ifade edebiliriz. Yildiz Teknopark’in faaliyetleri, ekosisteme olan katkilariyla kalmayip, kendisi de dinamik bir ekosistem olusturmus durumda. Bugün gerçeklestirdigimiz bu etkinlikle, hem BV Portföy Yönetimi A.S. hem de Türkiye’nin genel teknoloji ekosistemi adina stratejik ve degerli yeni bir baslangici kutlamaktayiz. Bu önemli kilometre tasi, sirketimizin ve Türkiye’nin teknoloji sektöründeki liderligini pekistiren bir adim olarak öne çikmaktadir.”
Kaynak: İHA