Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Kanser Sadece Saglik Sorunu Degildir'

Saygi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ahmet Zeki Aydin, ‘1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasi’ dolayisiyla önemli açiklamalarda bulundu. Kanser tedavisi için erken teshisin önemini vurgulayan Aydin, “Kanser, sadece saglik sorunlarina neden olmakla kalmaz, ayni zamanda maddi ve manevi açidan uzun süreli bir mücadeleyi de gerektirir” dedi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Kanser Sadece Saglik Sorunu Degildir'
‘1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasi’ dolayisiyla önemli bilgilendirmelerde bulunan Saygi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ahmet Zeki Aydin, “Kanser dünya genelinde ve Türkiye’de önemli bir halk sagligi sorunudur ve sürekli olarak artan bir endise kaynagidir. Özellikle yaslanan ve artan nüfusla birlikte kanser vakalarinda da artislar gözlenmektedir. Kansere yol açan risk faktörlerine maruz kalma sürelerinin uzamasiyla birlikte, tani konulan kanser vakalarinin sayisinda artis ve tedavi maliyetlerinde yükselme beklenmektedir. Bu durum, kansere bagli ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artmasina neden olmaktadir” dedi.



“Önemli bir küresel saglik sorunu”

Kanserin sadece saglik sorunu olmadigini kaydeden Aydin, “Ayni zamanda maddi ve manevi açidan uzun süreli bir mücadeleyi de gerektirir. Dünya genelinde kanser vakalarinin sayisi her yil artmaktadir ve bu da önemli bir küresel saglik sorunu olusturmaktadir.2020 verilerine göre, dünya genelinde yaklasik 19,2 milyon yeni kanser vakasi tespit edilmis ve kansere bagli 9,9 milyon ölüm gerçeklesmistir. Bu, kanserin dünya genelindeki ciddiyetini ve etkisini gösteren önemli bir veridir. Özellikle yasam süresinin artmasiyla birlikte kanser vakalarinin sayisinin artmasi beklenmektedir” ifadelerini kullandi.

“Dünya genelinde her 5 kisiden 1’inin 75 yasina kadar kansere yakalanacagi ve her 10 kisiden 1’inin ise kanser nedeniyle hayatini kaybedecegi tahmin edilmektedir” diyen Aydin, “Ülkemizde de durum benzerdir. Kanser vakalarinin artmasiyla birlikte, akciger, meme ve kolorektal kanser gibi belirli kanser türleri ülkemizde de sikça görülen kanser türleri arasinda yer almaktadir. Bu nedenle, kanserle mücadelede erken teshisin ve önleyici tedbirlerin önemi giderek artmaktadir” seklinde konustu.



“Erken teshisin önemi büyüktür”

Aydin, belirli kanser türlerinde erken teshis için düzenli tarama testlerinin yapilmasinin önemini vurgulayarak, “Örnegin, meme kanseri için mamografi, rahim agzi kanseri için HPV testi ve smear testi gibi tarama yöntemleri, erken evrede kanserin teshisini saglayabilir ve tedavi sansini artirabilir. Kanserle mücadelede korunma ve erken teshisin önemi büyüktür. Erken teshis edildiginde birçok kanser türünde basarili tedaviler mümkündür ve yasam kalitesi artirilabilir” dedi.

Saglikli bir yasam tarzi benimsemek, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, sigara ve alkol gibi zararli aliskanliklardan uzak durmak, günes isinlarina maruz kalirken koruyucu önlemler almak gibi koruyucu önlemlerin kanser riskini azalttigini kaydederek, bu sekilde kanserle mücadelede basari sansinin artirilabilecegini ve toplum sagligina olumlu katkilar saglanabilecegini belirtti.

Kaynak: İHA