'Dünyanin En Pahali Baharati'nda 1 Kilogram Ürün Için 510 Bin Lif Gerekiyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeslesen ve "dünyanin en pahali baharati" olarak adlandirilan safranda 1 kilogram ürün elde edebilmek için 510 bin lif gerekiyor.

'Dünyanin En Pahali Baharati'nda 1 Kilogram Ürün Için 510 Bin Lif Gerekiyor
Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gida gibi birçok alanda kullanilmasinin yani sira; hücre yenileme, hafizayi güçlendirme, astim ve solunum yolu hastaliklari, sindirim ve dis eti güçlendirme gibi birçok etkisi bulunan safran bitkisi, Agustos ayinda ekimi yapilirken, Ekim-Kasim aylarinda boyu 15-30 santimetre uzunluga geldiginde hasadi yapiliyor.

Safranbolu’da 3 bin 500 yillik geçmise sahip, Bizans döneminde Bati Anadolu’da ticareti yapilan, Osmanli döneminde de önemini koruyan safran, "milli bitki" ünvanini alirken Avrupa Birligi Komisyonu tarafindan cografi isareti tescillendi.

1 grami 250 liradan satilan safranda 1 kilo ürün elde edebilmek için 510 bin lifin toplanmasi gerekiyor.

Safran soganinin Agustos ayinda dikiminin yapildigini belirten safran üreticisi Ismail Yilmaz, 15-30 Agustos tarihlerinde dikilmesi en uygundur. Bir dönüme yaklasik olarak 200 kilogram gibi bir safran sogani dikimi yapariz. 1 kilogram safrani ilk dikimde 8 dönüm alandan elde edebiliriz. Çünkü az verdigi için. Ikinci yil dört dönüm alandan, üçüncü yil bir dönüm alandan 1 kilogram safran elde edebiliriz. Yaklasik olarak 1 kilogram safran 170 bin çiçekten elde edilir ama her çiçekte üç tane safran lifi vardir. Bunu 3 ile çarpmamiz gerekir. O da yaklasik olarak 510 bin kirmizi lif elde etmis oluruz” dedi.

“Tadindan ziyade sifasi için kullanilir”

Safranin faydalarindan ve kullanim alanlarindan bahseden Yilmaz, “Safranin en büyük özelligi hücre yenileyici olmasi. Sakinlestirici, yatistirici ve uykusuzluga iyi gelir. Metabolizmayi hizlandirir, vücut direncini artirir. Kanserde çok kullaniliyor. Alzaymir da kullaniliyor. Gözdeki sari noktada ve depresanda kullaniliyor. Bunun yaninda yemeklerde kullanilir. Tadindan ziyade sifasi için kullanilir zaten” diye konustu.

Yilmaz, “Safranbolu safranini diger safranlardan ayiran özellik içindeki etken maddelerin daha yüksek olmasidir. Diger bölgelerde üretilen safranlara göre muhtemelen iklimden dolayidir ki safranal maddeler daha yüksek” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA