Sinop'ta 4 Yil Önce Yanan Bölge Yeniden Yeseriyor

Sinop Orman Bölge Müdürlügü yetkilileri tarafindan, Boyabat ilçesinde 2020 yilinin Eylül ayinda meydana gelen orman yanginlari sirasinda ve sonrasinda yapilan çalismalar ele alindi. Yetkililer tarafindan yapilan çalismalar yerinde incelendi.

Sinop'ta 4 Yil Önce Yanan Bölge Yeniden Yeseriyor
Basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kanbur, “Yanan orman alanlari anayasal güvence altinda olup, orman yangini sonrasinda yeniden ormanlastirma çalismalari yapilarak, hiçbir sekilde baskaca amaçla kullanilamamaktadir. Yangin öncesi en önemli husus önleyici tedbirler alarak ve farkindalik olusturarak, yangin aninda erken ve hizli müdahale ile söndürme çalismalarinin ardindan, yangin sonrasi ise yanan ormanlarimiz tam basari saglanip ormanlastirilana kadar özveri ve gayretle teskilatimiz tarafindan takip edilmektedir” dedi.

Bölge Müdürü Celal Kanbur, yapilan çalismalar hakkinda açiklamalarda bulunarak sunlari söyledi:

“Orman Bölge Müdürlügümüz sinirlari içerisinde 10 yilda 238 adet orman yangini meydana gelmis olup, toplam 637,7 hektar alan zarar görmüstür. Yine son yil 2023 yilinda 27 adet orman yanginina karsilik olarak 12,33 hektar ormanlik alan zarar görmüstür. 2024 yili içerisinde ise su ana kadar 7 adet orman yangini meydana gelmis ve 2,95 hektar ormanlik alan zarar görmüstür. Meydana gelen orman yanginlarimizin 2695’i insan eliyle ve ihmal sonucu ortaya çikmistir. Yanan orman alanlari anayasal güvence altinda olup, orman yangini sonrasinda yeniden ormanlastirma çalismalari yapilarak, hiçbir sekilde baskaca amaçla kullanilamamaktadir. Yangin öncesi en önemli husus önleyici tedbirler alarak ve farkindalik olusturarak, yangin aninda erken ve hizli müdahale ile söndürme çalismalarinin ardindan, yangin sonrasi ise, yanan ormanlarimiz tam basari saglanip ormanlastirilana kadar özveri ve gayretle teskilatimiz tarafindan takip edilmektedir. Yanan toplam alan 322,7 hektar olup, 2020 birim fiyatlari ile toplam 15 milyon 543 bin 379 TL idari zarar olusmustur.”

Sinop Orman Bölge Müdürlügü Agaçlandirma ve Silvikültür Sube Müdürü Özkan Günes ise “Içinde bulundugumuz saha 2020 yili Eylül ayinda maalesef yandi. Dogal bir orman olan karaçam kanaatkâr bir türümüzdür. Denizden uzaklasarak bu tür yerlerde orman kurar ve ekosistem olusturur. Bu alan agirlikli olarak karaçam ormanlariydi. Dogal ormanlarimiz yandi. Bundan sonra yapilacak islem yani ekosistemimiz burada zarar gördü, tekrardan onarmamiz gerekiyor. Anayasa’nin verdigi bir güvence var zaten. Yanan orman alanlari mutlaka bundan sonra agaçlandirilip ’baska hiçbir seye konu edinilemez’ hükmü geregince biz bu alanlari tekrardan 2020 yilinda baslamak üzere temizligini yapti arkadaslar, daha sonrasinda biz en ekonomik sekilde bu isi nasil yapariz diye düsündük çizgi ekibi, tohum eki ile beraber bu sahalara basladik. Bu alanda da genel olarak basarili olduk. Basarili olamadigimiz kayaligin yüksel oldugu yerlerde fidan dikimi yoluna gittik. Burada genetik bir kirlilik olusmamasi için mevcut dogal türlerin devami esastir. Bu nedenle civar ormanlardan topladigimiz karaçam kozalaklarindan kendi tohumlarimiz elde ettik. O tohumlari tekrar buraya getirerek çizgi ekibi diye tabir ettigimiz, serpme seklinde ormana serptik bu 3 yildir devam eden bir süreç” ifadelerinde bulundu.

Saha içinde yapilan çalismalara ayrica Orman Bölge Müdür Yardimcisi Ugur Tamer Çelik, Orman Yanginlariyla Mücadele Sube Müdürü Ziya Yazici, Boyabat Orman Isletme Müdürü Evren Faik Ayran ve Günisik Orman Isletme Sefi Yusuf Ugur Sözen katildi.

Kaynak: İHA