18 Mart Sehitleri Anadolu Üniversitesinde De Anildi

Anadolu Üniversitesi Egitim Fakültesi tarafindan düzenlenen 18 Mart Sehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi etkinlik programi Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezinde gerçeklestirildi.

18 Mart Sehitleri Anadolu Üniversitesinde De Anildi
Programa Anadolu Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Betül Demirci, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erkan Dinç, Egitim Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Handan Deveci, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Baskani Prof. Dr. Burhan Sayilir basta olmak üzere çok sayida kisi katilim gösterdi.

Dekan Dinç: “Çanakkale milletimizin var olma mücadelesinin kanli canli somutlastigi yerdir”

Çanakkale Zaferi’nin Millî Mücadele Dönemi’ndeki önemine vurgu yapan Prof. Dr. Erkan Dinç, programda görüslerine su sekilde yer verdi: “Milletimizin bagimsizlik ve özgürlük mücadelesinin en önemli dönüm noktalarindan biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. Yildönümü’nü anmanin kivanç ve mutlulugu içerisindeyiz. Çanakkale Zaferi Türk Milleti’nin büyük bir azim ve kararlilikla Kurtulus Savasi mücadelesinin bir sembolüdür. 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Bogazi’nda yasanan destan, tarihin akisini degistirdi. Milletimizin her ferdinin isgalci güçlere karsi omuz omuza verdigi bu mücadele, bagimsizlik ve vatan sevgisinin en güçlü örneklerinden biri oldu. Çanakkale, 7’den 70’e tüm unsurlariyla bir araya gelen milletimizin var olma mücadelesinin kanli canli somutlastigi yerdir. Bir egitim ve ögretmen yetistirme kurumu olarak bizlere düsen görev ise Çanakkale ruhunu yasatmak ve gelecek nesillere aktarmak. Çanakkale’de sehit düsen kahramanlarimizi rahmet ve minnet ile anarken onlarin bize miras biraktiklarini yasatmanin ve gelistirmenin en iyi yollarini aramaya devam edecegiz.”

Prof. Dr. Sayilir: “Türk Milletinin azmi ve üstün çabalari sonucu bugün bu zaferi aniyoruz”

Çanakkale Muharebelerinin Türk ve dünya tarihindeki yeri ve önemini vurgulayan Prof. Dr. Burhan Sayilir “Çanakkale Muharebelerinin Türk ve Dünya Tarihindeki Yeri” baslikli konferansta katilimcilara sunlari aktardi: “Aldigi dis borçlar nedeniyle yönetimi zayiflayan Osmanli 1870’lerde egemen devlet anlayisindan uzaklasmis; yeni dünya düzeni arayisinda olan Avrupa ile karsi karsiya gelmistir. Yasanan ekonomik sikintilar Osmanli’nin bagimsizligini tehlikeye atmaktadir. Türk-Yunan Savasi, ardindan Balkan Savaslari o dönem Osmanli’yi yipratmistir. Üsküp, Manastir gibi birçok toprak kaybinin ardindan Edirne ve Anadolu’nun korunmasinin önemi birçok subay tarafindan idrak edildi. O dönem Mustafa Kemal Atatürk, Genelkurmay’a yazdigi bir mektupta ata topraklarinin kaybini üzüntüyle takip ettigini lakin artik bu durumu uzaktan seyretmek istemedigini belirtti.

Bu mektubun ardindan Mustafa Kemal 19. Tümenin basina komutan olarak atandi. Goeben ve Breslau isimli iki Alman gemisinin ismi Yavuz ve Midilli olarak degistirildi. Bu iki geminin Karadeniz’e açilmasiyla Osmanli Rusya ile savasa girdi. Bu esnada Anadolu, Ingilizler tarafindan kusatilmaya baslandi. Anafartalar zaferi ile hem Millî Mücadele hem de Mustafa Kemal Anadolu’da tanindi. Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaslari basta olmak üzere Türk Milletinin azmi ve üstün çabalari sonucu bugün bu büyük zaferi 109. Yilinda sevinçle aniyoruz.”

Konferansin ardindan Orkestra Sefligini Ögr. Gör. Zafer Güzey’in Yönetmenligini ise Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Alan’in yaptigi Anadolu Ezgileri Toplulugu ve Egitim Fakültesi Korosu’nun ortak çalismasiyla düzenlenen “Çanakkale Geçilmez” oratoryosu dinleyicileriyle bulustu.
Kaynak: İHA