Bakan Göktas Açiklamasi 'Dünyanin Gözü Önünde Böyle Bir Katliama Sebep Olanlari Dinlemek Istemiyoruz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, BM Kadinin Statüsü Komisyonunun 68’inci Oturumu’nda, Israil Sosyal Esitlik ve Kadinin Gelisimi Bakani May Golan’a yönelik tepkisine iliskin, "Dünyanin gözü önünde böyle bir katliama sebep olanlari dinlemek istemiyoruz. Onlarin orada söyleyecek hiçbir sözü yok. Kadinlar ve çocuklar konusunda onlarin söyleyebilecekleri hiçbir söz yok. Kendilerini savunmak için söyleyecekleri hiçbir lafin ehemmiyeti yok" dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, ABD’nin New York kentinde Türkiye’yi temsilen katildigi Birlesmis Milletler Kadinin Statüsü Komisyonunun 68’inci Oturumu’nun ardindan gazetecilere degerlendirmelerde bulundu. Toplantinin düzenlendigi hafta boyunca yogun temaslarinin oldugunu, BM nezdindeki kuruluslarla bir araya geldiklerini, çesitli ikili görüsmeler gerçeklestirdiklerini, yan etkinliklere katildiklarini aktaran Göktas, açilis oturumunda ülke beyanini da paylastiklarini belirtti.

"Kimseyi geride birakmama" anlayisi ile sürdürdükleri sosyal politikalari anlattiklarini dile getiren Bakan Göktas, toplantilarin çok verimli geçtigini belirtti.

ABD’deki Türk vatandaslariyla da bir araya gelme firsati bulduklarini aktaran Göktas, "BM’de çesitli yan etkinliklerimiz de oldu. Yan etkinliklerimizden biri de çatismalarda kadinlarin ve kiz çocuklarinin durumuyla ilgiliydi. Etkinlige Katar Sosyal Kalkinma ve Aile Bakani Maryam Bint Ali bin Nasser, Filistin Kadin Isleri Bakani Amal Hamad, Ukrayna Sosyal Politika Bakan Yardimcisi Iryna Postalovska, BM Insani Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi ve Acil Yardim Koordinatör Yardimcisi Joyce Msuya da konusmaci olarak katildi.

Çatismalarin kadinlarin ve kiz çocuklarinin üzerindeki etkisinden bahsettik. Bunlardan bahsederken tabii ki Gazze’deki kadinlari ve çocuklari unutmadik. Dünyanin gözü önünde çok büyük bir katliam söz konusu. Bu katliami her platformda dile getirmek çok önemli. Diger ülkeler nezdinde katildigimiz tüm etkinliklerde de Gazzeli kardeslerimizle ilgili beyanlarimiz oldu" ifadelerini kullandi.

Bu konudaki geri bildirimlere iliskin soru üzerine Göktas, "BM nezdinde de biraz çaresizlik hissediliyor. Filistin’de yasanan vahsetten, kadin ve çocuklarin üzerindeki etkisinden bahsediyor. Çaresiz bir sekilde elinden geleni yaptiklarini ama bir sonuç almakta zorlandiklarini hissediyoruz. Dünyanin gözü önünde bir soykirim yasaniyor" diye konustu.



"Söyleyecekleri hiçbir lafin ehemmiyeti yok"

BM Kadinin Statüsü Komisyonunun 68’inci Oturumu’nda Israil Sosyal Esitlik ve Kadinin Gelisimi Bakani May Golan’in söz aldigi sirada salonu terk ederek, Israil’in Gazze saldirilarina yönelik Türkiye’nin tepkisini gösterdigi hatirlatarak, o anlara iliskin degerlendirmesi sorulan Bakan Göktas, açiklamasini su sekilde sürdürdü:

"Benden sonra sözü Israilli Bakan alacagi zamanda orada durmamamiz gerektigini biliyordum. Çünkü, dünyanin gözü önünde böyle bir katliama sebep olanlari dinlemek istemiyoruz. Onlarin orada söyleyecek hiçbir sözü yok. Kadinlar ve çocuklar konusunda onlarin söyleyebilecekleri hiçbir söz yok. Kendilerini savunmak için söyleyecekleri hiçbir lafin ehemmiyeti yok. O ortamda sessiz kalamazdik. O ortamda sözlü tepki veremedigimiz için de kalkip gitmek, dinlememek verebilecegimiz en dogru tepkiydi. Sözü bittiginde tekrar geldik. Yerimizi geri aldik. Biz, dün de oldugu gibi Türkiye olarak Cumhurbaskanimizin önderliginde her zaman Filistinli kardeslerimizin yaninda olduk, olmaya da devam edecegiz. Konusmamizda da Filistinli kardeslerimize olan destegimizi, hem BM’nin hem diger ülkelerin bu katliam karsisinda ayaga kalkmalari ve seslerini yükseltmeleri gerektigini ve bir an önce ateskesin saglanmasi gerektigini vurguladik."

Söz konusu hareketinin ardindan gelen tepkilere yönelik soru üzerine de Göktas, olumlu yorumlar aldiklarini, birçok ülkenin bakaninin kendisini tebrik ettigini de ifade etti.

Kaynak: İHA