Japon Firmanin 'Kairos' Roketi Firlatmadan 5 Saniye Sonra Infilak Etti

Yörüngeye uydu yerlestiren ilk özel Japon sirketi olmayi hedefleyen “Space One”a ait Kairos roketinin ilk firlatma girisimi basarisizlikla sonuçlandi. Roket, havalandiktan 5 saniye sonra henüz bilinmeyen bir nedenle infilak etti.

Japon Firmanin 'Kairos' Roketi Firlatmadan 5 Saniye Sonra Infilak Etti
Japonya merkezli "Space One" adli sivil uzay tasimaciligi sirketinin yörüngeye uydu göndermeye yönelik ilk girisimi basarisizlikla sonuçlandi. Hükümete ait yapay bir gözlem uydusunu tasiyan “Kairos” roketi, yerel saatle 11.01’de Wakayama eyaletindeki Kushimoto kasabasina kurulan firlatma sahasindan havalandiktan 5 saniye sonra henüz bilinmeyen bir nedenle infilak etti. 18 metre uzunluga ve 23 ton agirliga sahip roketin parçalari patlamanin etkisiyle etrafa saçilirken, bölgede küçük çapli bir yangin çiktigi belirtildi. Kushimoto itfaiyesinden edinilen bilgilere göre basarisiz firlatma girisimi nedeniyle yaralanan olmadi. Kazanin nedenini belirlemek üzere detayli inceleme baslatildi.

Firlatma ertelenmisti

Yörüngeye uydu yerlestiren ilk özel Japon sirketi olma hedefiyle yola çikan “Space One”, geçtigimiz cumartesi günü gerçeklestirilmesi beklenen ilk firlatmayi bir geminin firlatma sahasi açiklarindaki sulara girmesi nedeniyle ertelemisti. Erteleme kararina gerekçe olarak "potansiyel güvenlik riski" gösterilmisti.
Kaynak: İHA