Iftar Ve Sahur Sofralarinin Vazgeçilmezi Tahinli Pide

Konya’da Ramazan ayina özel üretilen Kadinhani ilçesine has tahinli pide, sofralarin vazgeçilmez lezzetleri arasinda yer aliyor.

Iftar Ve Sahur Sofralarinin Vazgeçilmezi Tahinli Pide
Ramazan ayinin gelmesiyle Konya’daki firinlarda da hareketlilik artarken, Kadinhani ilçesine has tahinli pide vatandaslardan oldukça ilgi görüyor. Gece hazirlanan hamurlar tahinle karistirilarak yogruluyor. Hummali bir çalismanin ardindan tepsilere dökülen hamurlar daha sonra tas firinda pisiriliyor.

Tahinli pidenin Kadinhani ilçesine has bir lezzet oldugunu anlatan usta Fatih Yemenici, “Mübarek Ramazan ayinin gelmesiyle birlikte tahinli pide satislarimiz basladi.

Tahinli pide bu yil sadesi 140 lira, cevizlisi 170 lira diger çesitlerin içerigine göre fiyatlarimiz degisiyor. Bu yil müsterimizin ilgisinden oldukça memnunuz. Tahinli pide tatlisi çok güzel bir tatlidir, iftar sofralarini süsler. Sahurda ekmek olarak çay, meyve suyu ve kola gibi içeceklerle de oldukça tok tutan bir yiyecektir. Her gidada oldugu gibi tahinli pideyi alirken de dikkat edilmesi gerekenler var. Özellikle bu yil paketli ürünlerde yapilan yanlisliklar bizim sektörümüz de de yapilmaya baslandi. Gramajlarla oynamalar falan oluyor çünkü tahinli pidenin ekmek gibi belirli bir gramaji yok. Gramajlari düsürüp fiyatlari düsürme çabasina girenler oluyor. Bunlara vatandaslarimizin dikkat etmesini öneriyoruz” dedi.



“Köz mese odun atesinde yavas yavas dinlenmis pideleri pisiriyoruz”

Tahinli pide hamurunun odun atesinde pistigini anlatan Yemenici, “Tahinli pide mayali bir hamur. Içerisinde ise tahin, arzuya göre ceviz, kaymak, fistik gibi degisik çesitleri yapiyoruz. Bunlarin ardindan ise ustalikla pisirilmesi kaliyor. Tahinli pidenin en önemli özelligi pismesidir. Köz mese odun atesinde yavas yavas dinlenmis pideleri pisiriyoruz” diye konustu.

Tahinli pide alan Özgür Üzümcü, “Bu bir gelenek haline geldi. Ramazan ayinda damak tadina özgü bir lezzet oldu. Severek aliyoruz, yiyoruz. Besleyici, doyurucu ve tok tutuyor. Ben tatli olarak kullaniyorum ama çocuklar sahurda ekmek olarak tüketiyor” ifadelerini kullandi.

Nadi Ercan ise “Konya’mizin olmazsa olmazi Ramazan ayinda en çok tercih edilen Kadinhani ilçemize özgü tahinli pidemizi ben genellikle cevizli olarak tüketiyorum. Tok tutuyor, severek tüketiyoruz. Iki çocugum var ikisi de severek yiyor” dedi.

Kaynak: İHA