Tibbi Atik Yönetimi Ve Sifir Atik Egitimi Verildi

Düzce Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi’nin Isletmede Mesleki Egitim dersi çerçevesinde Hemsirelik Bölümü son sinif ögrencilerine yönelik “Saglik Kuruluslarinda Tibbi Atik Yönetimi” ve “Sifir Atik” ile ilgili egitim verildi.

Tibbi Atik Yönetimi Ve Sifir Atik Egitimi Verildi
Düzce Üniversitesi; ögrencilerine yönelik verdigi egitimlerle, yapacaklari meslegin diger disiplinlerle iliskisinin farkinda olan, bilinçli bireyler yetistirmek amaciyla çalismalarini sürdürüyor. Saglik Bilimleri Fakültesi Isletmede Mesleki Egitim Dersi Koordinatörü Dr. Ögretim Üyesi Selin Keskin Kiziltepe’nin organize ettigi etkinlikte sunum yapan Tip Fakültesi Hastanesi Çevre Saglik Teknisyeni Yesim Dagdeviren, mesleki hayata atilacak ögrencilere saglik kuruluslarinda tibbi atik yönetimini anlatarak, sifir atik konusunda dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetti.

“Sifir atik için atiklarin taninmasi gerekiyor”

Ihtiyaç duyulmayan ve uzaklastirilmasi gereken her türlü maddeyi atik olarak tanimlayarak sözlerine baslayan Yesim Dagdeviren, tibbi atigi ise; “Saglik ünitelerindeki islemler sirasinda ortaya çikan enfeksiyöz, patolojik ve kesici-delici atiklardan olusan atiklarin genel adidir” seklinde tanimladi. Saglik hizmeti veren birçok kurulusun faaliyetleri esnasinda ortaya çikan her türlü atigin hastane atigi oldugunu söyleyen Dagdeviren, saglik kuruluslarinda olusan atigin; yüzde 80’ninin evsel, yüzde 15’inin patolojik ve enfekte, yüzde 3’ünün kimyasal ve farmakolojik, yüzde 1’inin kesici-delici ve yüzde 1’den azinin ise az özel atiklar olarak bilinen; atik pil, kirik cam malzemeler gibi ürünlerden olustugunun bilgisini paylasti.

Atiklarin risk altina aldigi gruplar

Dagdeviren, saglik kuruluslarinda olusan atiklarin; saglik çalisanlarini, çevreyi, hastanede yatan veya evde tedavi olan hastalarin, hastane atiklari ile temasi olan yardimci hizmet görevlilerinin, atiklari bertaraf eden isçilerin ve çöp karistiricilar ile buraya gelen hayvanlarin atiklardan kaynakli tehditlerle karsi karsiya kaldiklarinin altini çizen Dagdeviren, verilen atik yönetimi egitimleriyle bu risklerin en aza indirilebilecegini vurguladi.

Tibbi atiklarin çevreye etkileri

Dogrudan veya araci hayvanlarla bulasabilen, bazen de; fare, sinek vb. hasere, kemirgen ve diger canlilar için (fauna) beslenme ve üreme kaynagi olmasi nedeniyle tibbi atiklarin insan ve çevre sagligini dolayli olarak olumsuz etkileyebilecegini dile getiren Dagdeviren, “Dogrudan veya araci hayvanlarla bulasabilen; cüzzam, veba, kolera, dizanteri, tüberküloz, kuduz, sitma gibi hastaliklar biyolojik olumsuzluklara örnek gösterilir. Yetersiz temizlik ve atik yönetimi uygulamalari ile çevre ve insan sagligi arasindaki iliski, kalkinamamis veya kalkinmakta olan ülkelerde açikça gözlemlenmektedir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin Tibbi Atiklarin Kontrolü Yönetmeligi’nde saglik kuruluslarinin izleyecegi yol haritasinin belirlendigini ifade eden Dagdeviren, olusturulan bu yönetmeligin çevreci oldugu kadar, Türkiye ekonomisine de katki sundugunu vurguladi.

“Atiklar yerinde ayirt edilmeli”

Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi’ndeki tüm servis, merkez, çalisma alanlari ve kamuya açik alanlarda atiklari yerinde ayirt etmeye uygun atik ünitelerinin oldugunu dile getiren Yesim Dagdeviren, belirli araliklarla verilen bu egitimlerle de; israfin önlenmesi, kaynaklarin daha verimli kullanilmasi, atik olusumunun sebeplerinin gözden geçirilerek, atik olusumunun engellenmesi veya en az seviyeye indirilmesi, atigin olusmasi durumunda ise, kaynaginda ayri toplanmasi ve geri kazaniminin saglanmasi, çevre kirliliginin dogal kaynaklar üzerindeki etkisinin en aza indirilmesinin amaçlandigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA