ESTÜ'nün Projesi Ile Ölçüm Teknolojileri Yerli Hale Gelecek

Otomotiv, savunma sanayi, havacilik ve beyaz esya gibi sektörlerin 10 milyon dolarin üzerinde maliyetle yurtdisinda yaptirdigi ölçüm teknolojilerini yerli hale getirmeyi amaçlayan, Eskisehir Teknik Üniversitesi’nin yürütücülügünde yapilan projenin çalistayi gerçeklesti.

ESTÜ'nün Projesi Ile Ölçüm Teknolojileri Yerli Hale Gelecek
Eskisehir Teknik Üniversitesi’nin yürütücülügünde Eskisehir Osmangazi Üniversitesi ortakliginda gerçeklesen Eskisehir Kalibrasyon ve Ölçüm Teknolojileri Uygulama ve Arastirma Merkezi Kurulumu projesinin sonuçlarinin degerlendirildigi Eskisehir Kalibrasyon Ve Ölçüm Teknolojileri Çalistayi, Iki Eylül Kampüsü’ndeki konferans salonunda gerçeklestirildi.

Çalistaya Rektör Adnan Özcan, Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansi (BEBKA) Genel Sekreter Vekili Sabri Bayram, projenin yürütücüleri, destekçileri ve ögretim görevlileri katildi.

Projenin destek verenleri arasinda yer alan Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansi, 1.8 milyon TL’lik katki ile yüzde 79 oranin projeye destek oldu. Projenin hayata geçirilmesi ile savunama sanayi, havacilik ve beyaz esya gibi sektörlerin yurtdisinda yaptirdigi ölçüm çalismalarini yerlilestirmek amaçlaniyor. 2.3 milyon TL’ye 29 ayda tamamlanan ve faaliyete geçirilen projenin, akredite çalismalarinin ardindan merkez haline getirilmesi planlaniyor.

“Yerli malzeme, fayda saglayacak bir teknolojiyi gelistirmeye çalisiliyor”

Eskisehir Teknik Üniversitesi Rektörü Adnan Özcan çalistay hakkinda söyle konustu;

“Eskisehir test ve kalibrasyon ölçüm aletleri çalistayi ile ilgili buradayiz. Bu bizim için ve ülkemiz için özellikle bölgemiz için son derece kiymetli bir etkinlik. Bu bir BEBKA projesi kapsaminda gerçeklestirilen faaliyet. Ve burada ana destekleyici yüzde 79 oraninda BEBKA. Onun yaninda Ford Otosan ve ayni zamanda Osmangazi Üniversitesi destekçiler arasinda 29 ay süren bir proje. Devaminda da bu özellikle ölçüm toplari son derece önemli olan ölçüm toplari zaman zaman bu ölçümlerimiz Istanbul’da yurt disinda firmalarimiz, sektörümüzü yaptiriyor. Bu ölçümleri burada yapabilmek amaciyla ülkemize de yerli üretim, yerli malzeme, fayda saglayacak bir teknolojiyi gelistirmeye çalisiliyor. Epey ilerledik ama proje bitmis olmasina ragmen biz çalismalarimiza devam edecegiz. Bunu ileriki zamanlarda gerçek bir merkez haline getirip Türk akdreditasyonlarindan tamamlayip daha sonraki dönemlerde de tüm ülkemize, bölgemize hizmet edebilir hale getirecegiz buraya.”

“Amaç ölçüm teknolojilerinin yerlilestirilmesi”

Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansi Genel Sekreter Vekili Sabri Bayram ise “Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansi olarak 2021 yili Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programi’ kapsaminda destekledigimiz Eskisehir Teknik Üniversite’mizin basvuru sahibi oldugu Eskisehir Ölçüm ve Kalibrasyon Teknolojileri Uygulama ve Arastirma Merkezi Kurulumu Projesi’nin bugün sonuçlarinin degerlendirildigi çalistaytaydayiz. Projeye ajans olarak bugüne kadar 1.8 milyon lira destek sagladik. Üniversitemizin ve paydaslarimizin katkisiyla toplamda 2.3 milyon liralik bir proje gerçeklesti. Projenin amaçlari su sekilde: Özellikle havacilik, savunma sanayi, beyaz esya, otomotiv gibi sektörlerde kullanilan ölçüm teknolojilerini yerlilestirmesi, bu ihtiyaçlari yurtdisindan saglayan firmalarimizin bu merkezden faydalanarak bu ihtiyaçlarini karsilamasi. Bu amaçlarla gerçeklestirilen merkezin bugün çalistayin da çiktilari degerlendirmis oluyoruz. Özellikle proje paydaslarimiz da var bunun da altini çizmek istiyorum. Projeye ciddi kaynak sagladilar. Yine diger savunma sanayi ve beyaz esya ve otomotiv sektöründe de firmalarimiz var. Bunlarda disariya aktardiklari kaynaklari proje sayesinde ülkemizde kalmis olacak. Proje, sayin rektörümüzün de bahsettigi gibi 29 ayda tamamlandi. Su anda proje, faaliyetlerine basladi.

Önümüzdeki süreçte hedeflerde burayi bir merkez hâline getirip akredite almis bir kurulus merkezi haline getirip faaliyetlerine devam etmesi seklinde olacak. Yillik ortalama test ve ölçümler için yurt disina 10 milyon dolarin üzerinde bir harcama yapiliyor. Sirketler tarafindan. Söz konusu projeyle birlikte bu harcamanin uzun vadede yüzde 25 oraninda azaltilmasini hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA