Enerjide dev iş birliği! Doğal gaz Türkiye'den dünya pazarına...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın stratejik bir hamlesi daha hayata geçiyor. Türkiye, doğal gaz merkezi olma idealini güçlendirecek adımını attı. Türkmenistan ile iş birliği yoluna girildi. Bu kapsamda Türkmen gazı, Türkiye'nin köprü olmasıyla dünyaya açılacak.

Enerjide dev iş birliği! Doğal gaz Türkiye'den dünya pazarına...
Enerjide dev iş birliği! Doğal gaz Türkiye'den dünya pazarına...
Türkiye doğalgaz merkezi olma hedefi kapsamında önemli bir iş birliğine daha gidiyor. Türkmenistan gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye transferini gerçekleştirmek üzere Ankara'da kritik bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede Türkmen gazının Türkiye ve dünya pazarına açılması noktasında taraflar arasındaki daimî iletişimin iki devlet şirketi arasında da sürdürülmesinin öneminin altı çizildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov arasında 14 aralık 2022'de imzalanan 'Enerji Alanında İş birliğinin Geliştirilmesine Dair Mutabakat Zaptı' çerçevesinde önceki gün Ankara'da kritik görüşmeler gerçekleştirildi. BOTAŞ yetkilileri ile Türkmengaz ve Türkmenpetrol yetkilileri biraraya gelerek yapılması planlanan çalışmaların çerçevesini çizdi.

'HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ'

29 Ocak'ta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı BOTAŞ binasında Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Mekan İşanguliyev'in katılımıyla Türkmengaz ve Türkmenpetrol yetkililerinin bulunduğu heyet ile BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mithat Aydın başkanlığında, Türkmenistan gazının Türkiye'ye ulaştırılması ve taraflar arasındaki kısa ve uzun vadeli iş birliği olanaklarının görüşüldüğü bir toplantı gerçekleştirildi.

Geniş katılımlı toplantının ardından BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ve Türkmen yetkililer arasında sınırlı katılımcılı üst düzey bir toplantı daha gerçekleştirildi. Toplantılarda Türkmenistan ile Türkiye arasındaki güçlü bağlar vurgulanarak Türkmen gazının Türkiye'ye ulaştırılması konusunda iki ülke liderlerinin koymuş olduğu siyasi irade doğrultusunda BOTAŞ'ın kararlılığı ve arzusu ifade edildi. Bu hedefi gerçekleştirmek üzere BOTAŞ'ın Türkmenistan tarafına her türlü desteği vermeye hazır olduğu mesajı vurgulanarak Türkmen gazının Türkiye ve dünya pazarına açılması noktasında taraflar arasındaki daimî iletişimin iki devlet şirketi arasında da sürdürülmesinin öneminin altı çizildi.

TÜRKMEN GAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN DÜNYAYA AÇILACAK

Yapılacak çalışmalar çerçevesinde ilk etapta Türkmenistan gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması amaçlanırken, kısa ve uzun vadede bu gaz Avrupa'ya da Türkiye üzerinden pazarlanacak. Türkmenistan gazının Türkiye için daha uygun maliyetli olmasının hesaplandığı öğrenilirken, bu durum stratejik anlamda da Türkiye'nin diğer ülkelerle yaptığı doğalgaz anlaşmalarında elini güçlendirecek.

Türkiye, Rusya'nın dışında Azeri ve Türkmen gazını alarak ve LNG temin ederek bunları Avrupa'ya ihraç edecek ve böylece Türkiye büyük bir gaz ihracatçısına dönüşecek.

TÜRKMENİSTAN EN BÜYÜK REZERVE SAHİP 4. ÜLKE

Türkmenistan'ın yaklaşık 13,6 trilyon metreküplük ispatlanmış gaz rezervi bulunurken, bu ülke dünyada doğal gaz rezervi sıralamasında Rusya, İran ve Katar'ın ardından 4. sırada geliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TÜRKİYE, TÜRKMEN GAZI İÇİN İŞ BİRLİĞİNE HAZIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık 2022'de Türkmenistan'ın Avaza bölgesinde düzenlenen 'Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları 1. Zirvesi'nde' gaz konusundaki iş birliğiyle ilgili 'Türkmen doğal gazının da Batı pazarlarına aynı şekilde nakline yönelik çalışmalara artık başlamamız gerekiyor. Hazar'daki dostluk sahasında da Türkmen ve Azerbaycanlı kardeşlerimizle iş birliğine hazırız' açıklamasında bulunmuştu.