Akraba Evliliklerinde Anomali Bebek Riski Artiyor

Diyarbakir’da görev yapan Kadin Dogum ve Tüp Bebek Uzmani Prof. Dr. Hakan Çoksüer, akraba evliligi konusunda uyararak, “Kuzenler arasinda olusan evlilikte anomali (sakat) bebek riski artmaktadir” dedi.

Akraba Evliliklerinde Anomali Bebek Riski Artiyor
Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) 2022 yili istatistiklerine göre Türkiye’de akraba evliligi orani yüzde 3,9 oldu. Akraba evliligi oraninin en yüksek oldugu il yüzde 18,4 ile Sanliurfa olarak tespit edilirken, bu sehri Mardin, Mus ve Diyarbakir izledi. Uzmanlar ise, akraba evliliginde yeni dogan bebeklerde hastalik oranlarinin arttigini ve çogunun anomali bebek olarak dünyaya gelebileceginin altini çiziyor.

Kadin Dogum ve Tüp Bebek Uzmani Prof. Dr. Hakan Çoksüer, akraba evliliginin halk sagligi sorununu beraberinde getirdigini söyledi.

Türkiye’de akraba evliligi oraninin yüksek olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Çoksüer, “Özellikle Türkiye’nin Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde çok fazla akraba evliliginin oldugunu görmekteyiz. Akraba evliligine bagli olarak dogan çocuklarda çok ciddi anlamda zeka geriligi ve metabolik hastalik oranlarinin arttigini göstermektedir. Hatta yapilan çalismalar, akraba evliliginden dogan bireylerde Alzheimer oranlarinin dahi yüksek oranda arttigini göstermektedir” dedi.



“Bölgede ciddi anlamda sikintilar dogabilmekte”

Akraba evliliginde yeni dogan bebeklerde metabolik hastaliga bagli zeka geriligi oraninin artabildigini ifade eden Çoksüer, “Akraba evliliginin en fazla görüldügü sehirler Sanliurfa, Mardin, Mus ve Diyarbakir olarak gözükmektedir. Bu bölgelerde dogan çocuklarda ciddi anlamda sikintilar dogabilmekte. Bunlarin beraberinde özellikle bebeklerde bir metabolik hastaliga bagli zeka geriligi orani artabilmekte. Avrupa’da 40 binde bir oranda metabolik hastalikli bebek dogmasina ragmen bu rakam Türkiye’de 4 binde bir olabilmektedir. Yani Türkiye’de su anda her 25 kisiden bir kisi tasiyicidir” diye konustu.

Özellikle akraba evliligi yapmis kisilerin genetik danismana basvurmasi gerektigini söyleyen Çoksüer, sunlari kaydetti:

“Akraba evliligi, özellikle hala çocuklari, dayi çocuklari, amca çocuklari ve teyze çocuklari arasinda olusan bir evliliktir. Yani kuzenler arasinda olusan evlilikte anomali (sakat) bebek riski artmaktadir. Her 100 çocuktan ikisinde anomali bebek dogabilmektedir. Fakat akraba evliliginde bu oran iki kat artabilmektedir. Bu yüzden akraba evliligi bizim için ciddi anlamda önem arz etmektedir. Mümkün oldugu kadar akraba evliliginden kaçinmak gerekiyor. Bunun yaninda genetik danismanlik alinmasi gerek. Özellikle akraba evliligi yapmis kisilerin genetik danismanina basvurmasi gerekiyor.”
Kaynak: İHA