Filistinli Bakan Maliki Açiklamasi 'UAD Yargiçlari Gerçekleri Ve Hukuku Degerlendirmistir'

Filistin Disisleri Bakani Riyad Al-Maliki, Uluslararasi Adalet Divani’nin (UAD), Israil’in "dosyanin reddi" talebini reddederek Israil’e yönelik soykirim davasindaki bazi ihtiyati kararlarin uygulanmasina karar vermesinin ardindan yaptigi açiklamada, "UAD yargiçlari gerçekleri ve hukuku degerlendirmistir, insanlik ve uluslararasi hukuk lehine karar verdiler" dedi.

Uluslararasi Adalet Divani (UAD), Güney Afrika’nin Israil aleyhinde açtigi soykirim davasinda ilk kararlarini açiklayarak Israil’in "dosyanin reddi" talebini reddetti, Güney Afrika’nin "Gazze’de soykirim davasi" basvurusunu kabul etti. Yargiç Joan E. Donoghue, Israil’e yönelik bazi iddialarin Soykirim Sözlesmesi hükümleri kapsamina girdigini ifade etti.

Mahkemenin kararlarini açiklamasinin ardindan Filistin Disisleri Bakani Riyad Al-Maliki’den açiklama geldi. Maliki, Uluslararasi Adalet Divani’nin verdigi kararin memnuniyetle karsilandigini ifade ederek, "UAD yargiçlari gerçekleri ve hukuku degerlendirmistir, insanlik ve uluslararasi hukuk lehine karar verdiler. Isgalci güç Israil de dahil olmak üzere tüm devletleri, mahkeme tarafindan alinan tüm tedbirlerin uygulanmasini saglamaya çagiriyoruz" ifadelerini kullandi. Mahkeme kararlarinin baglayici bir yasal yükümlülük oldugunu kaydeden Maliki, "Devletler artik Israil’in Gazze’deki Filistin halkina yönelik soykirim savasini durdurmak ve suç ortagi olmamak için yasal yükümlülüklere sahip. UAD karari, hiçbir devletin hukukun üstünde olmadigina dair önemli bir göstergesi. Filistin, bu cesur dayanisma adimini atan Güney Afrika halki ve hükümetine sonsuz minnettar. Adaletin yerini bulmasi için Güney Afrika ve diger ülkelerle yakin is birligi içinde çalismaya devam edecegiz" dedi.



"Karar, Filistin halki için adalet arayisinda önemli bir dönüm noktasi"

Güney Afrika tarafindan yapilan açiklamada ise, UAD tarafindan hizla alinan kararlara tesekkür edilerek, "Ihtiyati tedbirleri memnuniyetle karsiliyoruz ve Israil’in mahkeme kararlarinin uygulanmasini engelleyecek hareketlerde bulunmayacagini umuyoruz. Ayrica karar Filistin halki için adalet arayisinda önemli bir dönüm noktasi" denildi. Ayrica açiklamada, Güney Afrika’nin Gazze’deki Filistinlilerin haklarini korumak için küresel kurumlar bünyesinde hareket etmeye devam edecegi aktarildi.

Netanyahu: "Yahudi devletine karsi bariz bir ayrimciliktir"

Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ise yaptigi açiklamada, "Israil’in uluslararasi hukuka bagliligi sarsilmazdir. Ülkemizi ve halkimizi savunmaya devam etme yönündeki taahhüdümüz de ayni sekilde sarsilmazdir. Her ülke gibi Israil’in de kendini savunma hakki var. Israil’in bu temel hakkini inkar etmeye yönelik alçakça girisim, Yahudi devletine karsi bariz bir ayrimciliktir ve hakli olarak reddedilmistir. Israil’e yöneltilen soykirim suçlamasi sadece yanlis degil, ayni zamanda çirkindir ve her yerdeki saygin insanlar bunu reddetmelidir. Uluslararasi Holokost Anma Günü öncesinde, Israil Basbakani olarak bir kez daha söz veriyorum, bir daha asla. Israil, Hamas’a karsi kendisini savunmaya devam edecek. Ülkemizi ve halkimizi savunmak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edecegiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA