Su Uzmani Profesör Açikladi Açiklamasi 'Dünya Çöllesiyor'

Samsun’da ögrencilere "Suyun Mesaji" baslikli konferans veren Prof. Dr. Yusuf Demir, "Dünya giderek çöllesiyor, sulak alanlar göller kuruyor, susuzluk kuraklik artiyor. Lütfen suyun kiymetini ve tedbirimizi alalim" dedi.

Su Uzmani Profesör Açikladi Açiklamasi 'Dünya Çöllesiyor'
Atakum Ilçe Milli Egitim Müdürlügü tarafindan “Gençlerle Bulusma Projesi” çerçevesinde “Suyun Mesaji” temali konferanslar düzenlendi.

Atakum Anadolu Lisesinde ve Atakum Kurupelit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen konferanslarda Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarimsal Yapilar ve Sulama Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, gençlerle bulustu. Konferans, Prof. Dr. Yusuf Demir’in su ile ilgili arastirmalarindan mütesekkil hazirlanmis görseller esliginde, bilimsel, etkileyici ve gönüllere dokunan bir atmosferde geçti.

Suyun dünyadaki tüm canlilarin tek tasiyicisi oldugu, dünyanin ve canlilarin isisini düzenlemeye, dengelemeye ve korumaya yardimci oldugu, dünyadaki en essiz çözücü madde oldugu gerçegi özellikle vurgulandi. Her gün dünyada 6 bin çocugun öldügünü, her alti kisiden birinin temiz içme suyu bulamadigini, 2,4 milyar insanin sagliksiz su sartlarina maruz kaldigini ögrencilerin dikkatlerine sunan Prof. Dr. Demir, "Dünya giderek çöllesiyor, sulak alanlar göller kuruyor, agaçlar bitkiler azaliyor, atmosfere gereginden fazla CO2 gazi saliniyor, susuzluk kuraklik artiyor, tarim olmayacak, susuz yasam mümkün degil, lütfen suyun kiymetini onu kaybetmeden önce bilelim ve tedbirimizi alalim" diye konustu.



"Suyun bir bellegi var"

Konferansin ikinci bölümünde suyun bir bellegi oldugundan bahseden Prof. Dr. Demir, "Suyun bir bellegi, ruhu ve bilinci var. Kendisine sunulan sevgiyi ilgiyi anlar buna ses verir. Su çevresindeki pozitif ve negatif bilgileri alir ve ona göre tepki verir. Su demokrattir, birlestirici toparlayici, kucaklayicidir. Su kendine gelenler arasinda ayrim yapmaz, su devamlidir akicidir. Insan da basariya ulasmak için gayretinde devamli israrci ve istikrarli olmasi gerekir. Su mütevazidir gözleri hep asagilardadir, topraktadir, alçak gönüllülük timsalidir bunun için kiymetlidir, vazgeçilmezdir. Insanlara da bu mesaji verir. Su hareketlidir, durursa kokar batakliga dönüsür ve der ki su; durmak tembelliktir. Insani köreltir. Zira harekette bereket vardir, heyecan vardir. Su sivri degildir. Su diklenmeden dik yürür. Su atese karsi korur. Öfkeyi dindirir. Su farkliliklarin birlikteligidir. Yakici ve yanici iki madde bir arada bulunur ve söndürücü bir özellige bürünür" diye konustu.

Ünlü mutasavvif Yusuf Has Hacip’in sözünü hatirlatan Demir, "Insan temiz olmayan seyleri su ile yikayip temizler. Eger su kirlenirse o ne ile nasil temizlenir?” ifadelerini kullandi.

"Degerli akademisyenlerini Atakumlu gençlerle bulusturmaya devam edecegiz"

Atakum Ilçe Milli Egitim Müdürü Mehmet Irfan Yetik ise, "Gençlerle Bulusma Projesi" kapsaminda düzenlenen konferansta Prof. Dr. Yusuf Demir’i okullarda görmekten duydugu memnuniyeti belirterek, Yusuf Demir’e suyun önemi üzerine yaptigi sunumlari için tesekkür etti. Gençlere de hitap eden Ilçe Milli Egitim Müdürü Mehmet Irfan Yetik, suyun bilinçli tüketilmesinin, israf edilmemesinin, gelecek nesillere verecek çok degerli bir mesaj olacagini vurguladi. Yetik, dünyanin bir çok yerinde su kitliginin oldugunu, tedbir alinamamasi durumunda su savaslarinin bile çikabilecegini, akademik bir bakis açisiyla gerçeklesen bu konferansin, gençlerin hayat kaynagi suya bakis açilarini degistirecegini ve suyun bilinçli tüketilmesi konusunda gençlere çok önemli mesajlar verdigini belirterek “Gençlerle Bulusma Projesi” kapsaminda Türkiye’nin degerli akademisyenlerini Atakumlu gençlerle bulusturmaya devam edeceklerini ifade etti.

Gençlerin yogun ilgisi ve memnuniyeti ile karsilanan konferans, Ilçe Milli Egitim Müdürü Mehmet Irfan Yetik’in Prof. Dr. Yusuf Demir’e verdigi plaket ile sona erdi.
Kaynak: İHA