Karavan Sektörü Uluslararasi Isbirligiyle Büyüyecek

Karavan sektörünün gelistirilmesi için çalismalarini sürdüren Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi, sektör paydaslarini uluslararasi isbirliginin gelistirilmesi amaciyla Ankara’da bir araya getirdi.

Karavan Sektörü Uluslararasi Isbirligiyle Büyüyecek
Karavan turizmi temasinda kalkinma ajanslari arasinda ulusal koordinatörlük görevini yürüten Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA), Türkiye karavan ekosisteminin gelistirilmesine yönelik olarak farkli yetki alanlarindaki Bakanlik birimlerini, Avrupa karavan sektörünün temsilcisi Karavan Endüstrisi Birligi ile Ankara’da bir araya getirdi. KUZKA’nin ev sahipliginde gerçeklestirilen program çerçevesinde Ankara’ya gelen Karavan Endüstrisi Birligi (Caravaning Industrie Verband e.V. -CIVD) Genel Müdürü Daniel Onggowinarso, Caravan Salon Düsseldorf Fuar Direktörü Stefan Koschke ve beraberindeki heyet sirasiyla Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Ticaret Bakanligi ve Kültür ve Turizm Bakanligi’nda karavan üretimi, üretim standartlari ve ilgili mevzuat, ürün ihracati ve karavan alanlari düzenlemeleri konularini kapsayan bir dizi görüsme gerçeklestirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nda gerçeklestirilen toplantiya Kalkinma Ajanslari Genel Müdürü Ahmet Simsek, Fonlar ve Teknik Is Birligi Dairesi Baskan Isil Aytek, Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenligi Genel Müdürlügü Otomotiv, Enerji ve Ithalat Dairesi Baskani Ozan Emrah Gök, Sanayi Genel Müdürlügü Otomotiv Sanayi Daire Baskani Gökhan Özkök, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ile Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) Baskanligi, Bakanlik ve KUZKA uzman personeli katilim sagladi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Kalkinma Ajanslari Genel Müdürü Ahmet Simsek, bölgesel politika ve önceliklere göre faaliyet gösteren kalkinma ajanslarinin seçilmis ulusal temalarda koordinasyon görevi üstlendigini belirterek, “Karavan turizmi temasinda koordinatör kalkinma ajansimiz olan KUZKA, bu alanda 2020 yilinda turizm odagi ile basladigi çalismalarini her yil üzerine koyarak derinlestiriyor. Gelinen noktada, henüz küçük ancak ciddi bir büyüme potansiyeli barindiran karavan turizminin gelisiminin yalnizca turizm tarafiyla degil, üretim, tedarik zinciri, yerli üretim firsatlari, karavan alanlarinin altyapi ve standartlarinin olusturulmasi, tüketici bilincinin gelistirilmesi gibi birçok alanda yapilacak kapsamli müdahaleler ile mümkün oldugunu degerlendiriyoruz. Bu minvalde, sektörün en büyük ikinci pazari konumundaki Avrupa karavan endüstrisini temsil eden en önemli birlik konumundaki Karavan Endüstrisi Birligi ve Karavan Salon Düsseldorf Fuari temsilcilerinden olusan bu kiymetli heyeti Bakanligimizin ana hizmet birimleri ile birlikte agirlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Ana hizmet birimlerimizin degerli yöneticilerine, daire baskanlarimiza katilimlari için tesekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde, karavan ekosisteminin ülkemiz tarafinda firsat olarak görülebilecek her alaninda Alman misafirlerimizin kurumsal tecrübelerini transfer edecek uzun soluklu is birligini hedefliyoruz” dedi.

KUZKA’nin koordinasyon görevi çerçevesinde yürüttügü çalismalari özetleyen KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Türkiye’de karavan üretiminden, makine ve ekipman tedarigine, ihracat tarafindan, karavan alani yatirimlarina kadar bir çok alanda önemli firsatlar bulundugunu buna karsilik hizli büyümenin getirdigi birtakim sorunlari da beraberinde tasidigini belirterek, “2022 yilinda Istanbul’da özel sektör tarafinda karavan üretici çati kuruluslar ile bir araya getirdikleri Karavan Endüstrisi Birligi yöneticilerini bu kez Ankara’da mevzuat düzenleyici merkezi teskilatlarimiz ile bir araya getirerek, kurumlar arasi uzun dönemli is birliginin ilk adimini atmak istedik. Konuklarimizin sahip olduklari engin tecrübe ve bilgi birikiminin ülkemize adim adim aktarilmasi noktasinda elimizden gelen çabayi göstermeye devam edecegiz” diye konustu.

Almanya’daki karavan üreticilerinin tamamini, Avrupa’daki üreticilerin ise yüzde 94’ünü temsil eden en önemli çati örgüt konumundaki CIVD Genel Müdürü Daniel Onngowinarso, toplantida birligin yapisi, Dünya’da ve Avrupa’da karavan sektörünün pazar hacmi, teknik altyapi ve güvenlik konularindaki güncel mevzuata iliskin bir sunum yapti. Avrupa’da karavan endüstrisinin turizm ile birlikte degerlendirildiginde 65 milyar Euro seviyesinde bir hacime ulastigi belirten Onngowinarso, “Türkiye’deki karavan sektörüne iliskin özellikle pandemi sonrasindaki gelismeleri takip ediyoruz. Istanbul’da düzenlenen Karavanist Fuari’na geçtigimiz yil ve bu yil katilim sagladik. Bu yil geçtigimiz yila göre fuardaki gelisimi net olarak gördük. Sektörün bu denli hizli büyüdügü benzer bir pazar görmedigimizi belirtmeliyim” seklinde konustu.

Ankara programinin ikinci gününde heyet, Ticaret Bakanligi ile Kültür ve Turizm Bakanligi’nda görüsmelerde bulundu. Ticaret Bakanligi Ürün Güvenligi ve Denetimi Genel Müdürlügü’ndeki toplantiya Genel Müdür Yardimcisi Devran Ayik, Avrupa Birligi Teknik Mevzuat Dairesi Baskani Nesrin Gündogan Üzer, Kalite Altyapisi ve Piyasa Gözetimi Daire Baskani Sezen Leventoglu, Kültür ve Turizm Bakanligi Yatirim ve Isletmeler Genel Müdürlügü’ndeki toplantiya Genel Müdür Yardimcisi Levent Kircan, Turizm Isletmeleri Belgelendirme ve Gelistirme Dairesi Baskani Elçin Simsek Öncü, Kontrolörler Kurulu Baskani Baris Can Üstüntas ve ilgili uzman personeli katilim sagladi. Ticaret Bakanligi’nda gerçeklestirilen toplantida karavan ihracat ve ithalatina iliskin yasal mevzuat ve normlara uygunluk konusundaki düzenlemeler ve ürün güvenligi ana gündemi olustururken, Kültür ve Turizm Bakanligi’ndaki toplantinin odaginda karavan alanlari standardizasyonu, siniflandirmasi ve bu alanda yürütülebilecek ikili is birlikleri yer aldi.
Kaynak: İHA