Baskan Demir Açiklamasi 'Bütçenin 3 Kati Borçla Aldigimiz Belediyenin Borcu Su Anda Bütçemizin 3'Te 1'I Kadar'

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, "2019 yilinda bütçenin 3 kati borçla devraldigimiz aldigimiz belediyemizin su andaki borcu bütçenin 3’te 1’i kadar. Borcumuz geçmise göre 9 kat düstü” dedi.

Baskan Demir Açiklamasi 'Bütçenin 3 Kati Borçla Aldigimiz Belediyenin Borcu Su Anda Bütçemizin 3'Te 1'I Kadar'
Samsun Büyüksehir Belediye Meclisi Ocak Ayi Son Toplantisi, Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir baskanliginda Meclis Toplanti Salonunda yapildi. Ilgili komisyonlardan gönderilen 56 gündem maddesinin karara baglandigi toplantida konusan Baskan Mustafa Demir, 1 milyar TL’lik kredi kullanim yetkisini neden aldiklarini, Bati Çevre Yolu’nun yatirim programina alinmasini ve yerel seçimlerde aday olanlar hakkindaki görüslerini paylasti.

“Halit Dogan’i tebrik ediyorum ve her zaman yanindayim”

Çarsamba Belediye Baskani Halit Dogan’in AK Parti Samsun Büyüksehir Belediye Baskan Adayi olarak gösterilmesine deginen Baskan Mustafa Demir, “Adayligi açiklanan arkadaslarimizi kutluyorum. Büyüksehir ve ilçe belediye baskan adaylarini açiklayan partiler var, onlara da basarilar diliyorum. Bizim de ilçe belediye baskan adaylarimiz yakinda açiklanacak. Hayirli, baris ve medeniyet yarisi içerisinde geçecek bir seçim atmosferini temenni ediyorum. Hizmet projeksiyonu, vizyonu iyi olan, vatandasa hizmet noktasinda gayreti olan, halkla bütünlesen ipi gögüsleyecektir. Samsun Büyüksehir Belediye Baskani olarak partimizden Büyüksehir Belediye Baskan Adayi olan Halit Dogan kardesimi bir kez daha tebrik ediyorum. Kendisine samimi olarak basarilar diliyorum. Yaninda oldugumu da her alanda ifade etmek istiyorum” diye konustu.



“Borcumuzun bütçemizin yüzde 30’unun altina düsecek”

1 milyar TL’lik kredi kullanim yetkisini neden aldiklarini açiklayan Baskan Mustafa Demir, “Bu gibi kararlar normalde yeni yönetime birakilir. Fakat mesela karla mücadele var önümüzde, simdi bunu yeni gelecek olan yönetime birakamayiz. Bu da bunun gibi bir sey. Su anda Gülsan’da kamulastirmada çok büyük mesafe kat ettik. Yüzde 50’ye yakinini kamulastirdik. Ödemediginizde yargi iptal ediyor, mahkeme masraflari katlaniyor. Dolayisiyla bu zaruretten kaynaklanan bir karar. 5 yilda çok ciddi bir -zor yakalanacak ve zor gerçeklestirilecek- siçramayi gerçeklestirmis olmamiza ragmen borç rakamlari üzerinden siyaset yapmaya kalkanlar olabilir. 2019 yilinda devraldiginiz portre: Belediyemizin SASKI ve sirketler dahil toplam bütçesi 1 milyar 150 milyon TL. Devraldigimiz toplam borç o günkü kurlarla döviz borçlarini da çarpim ile dahil 3 milyar 360 milyon TL. Toplam bütçemizin 3 kati borçla devraldigimizi ifade etmek istiyorum. Rayli sistemden gelen borçlar vardi. Atik su aritma tesisinden gelen 50 milyon euroluk borçlar vardi. Bizim dönemimizde ödenmis ama rayli sistemden kalan 120 milyon euro borç var. Bunu elestirmek için söylemiyorum. Daha önceki dönemlerde çekilen kredilerle beraber Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli sehirlerinden birisi olan Samsun Büyüksehir Belediyesi’ni devraldigimiz tablo bu. Su anda belediye bütçemiz 2024 yilinda SASKI, sirketler dahil yaklasik 15 milyar TL. Su anda borcumuz anapara kismi yaklasik 6 buçuk milyar TL. Ne demek? Bütçemizin yüzde 40’i. Önceden 3 katiydi. Yüzde 35 su kamulastirma kredileri ile buraya geliyor ama önümüzdeki yazin bu çektigimiz kamulastirma kredilerinin 2 kati nakit para kasamiza girecek. Gelecek yönetim bunu kasaya girdiginde zaten açiklar. Böylece borcumuz yüzde 30’un altina düsecek” seklinde konustu.



“Borcumuz geçmise göre 9 kat düstü"

Belediyenin borcunun 9 kat düstügünü ifade eden Baskan Demir, “Yüzde 30’un altina düsmüs olan borcumuz, diger ilçe ve il belediyelerine baktigimizda oradaki skalayi Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin borçluluguyla kiyaslamalari hakkaniyete uygun degildir. Bunu net bir sekilde ifade ediyorum. 5 yillik dönemden mesulüz. Belediyeyi bütçesinin 3 kati borç ile almisiz, su anda bütçesinin 3’te 1’i kadar borç var. 2019’a göre 9 kat borçlulugumuz düsmüs. Yaklasik 140 civari kamyon aldik. 70’ten fazla is makinesi aldik. 4 tane beton santrali kurduk. Beton boru ve parke fabrikasini kurduk. Konkasör tesisleri kurduk. Kiraladigimiz araçlarin satin alarak su anda kirasiz kullaniyoruz. Kamulastirma parasi ödedik, bugünkü parayla ödedigimiz rakam 3 milyar TL. Is makinelerine ödedigimiz para bugünkü parayla 4 milyar TL. 850 tane mahallenin yolunu sifirdan yapmakta dahil, 470 tane mahallenin içme suyunu tamamini yapmak da dahil. Bugünkü parayla borcumuz geçmise göre 9 kat düsmüstür. 28 milyar TL’lik de bugünkü parayla yatirim yapmistir Samsun Büyüksehir Belediyesi” seklinde konustu.



“Bati Çevre Yolu yatirim programina alindi, ihale edilip bu yil yapimina geçilecek”

Bati Çevre Yolu’nun yatirim programina alindigini müjdeleyen Demir, “Düz arazilere artik plan yapmak yok. Bundan sonraki yönetimlerin de tarim arazilerine plan yapmamasi lazim. Sehir büyüyorsa, planli alanlar bitti. Çatalarmut ile ilgili de çalisiyoruz. Sehirde olup da plansiz olan alanlar riskli alanlardir. Bizim gayretimiz yatay mimaride dünyaya örnek olacak Samsun’u insa etmek. Bizim görevimiz bu. Hayirli ugurlu olsun. Milletvekilimiz Mehmet Mus’tan bire kere daha Allah razi olsun. Kendisine huzurda sükranlarimizi sunuyorum. Bati Çevre Yolu yatirim programina alindi. Bilgisini bana iletti. Hemen bu sene bu kadar, ardindan da kamulastirma ile birlikte Bati Çevre Yolu bu sene ihale ediliyor. Yapimina 2024 yilinda geçilecek. Arkasindan Dogu Çevre Yolu ile ilgili çalisma da hizli bir sekilde devam ediyor” ifadelerini kullandi.

Komisyonlardan havale edilen tüm maddeler, kabul edilerek karara baglanirken, 1 milyar TL’lik kredi kullanim talebi de oy çoklugu ile meclisten geçti.
Kaynak: İHA