Ögretim Üyesi Dr. Aydin Açiklamasi 'Yapay Zeka Ile Önceden Deprem Tahmini Çok Zor'

Inönü Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Ahmet Arif Aydin, yapay zeka modellerini besleyen temeldeki parametrenin veriler oldugunu belirterek, sinirli data ile olusturulacak yapay zeka modellemesiyle depremlerin önceden tahmin edilme ihtimalinin çok zor oldugunu söyledi.

Ögretim Üyesi Dr. Aydin Açiklamasi 'Yapay Zeka Ile Önceden Deprem Tahmini Çok Zor'
Kahramanmaras merkezli 6 Subat’ta yasanan depremlerin ardindan siklikla gündeme gelen depremlerin zamanlamasinin ve büyüklügünün yapay zeka modellemesiyle tahmin edilmesi yönünde gerek yurtiçi gerek yurtdisinda çalismalar sürdürülürken, Inönü Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Ahmet Arif Aydin, yapay zeka modellerini besleyen temeldeki parametrenin veriler oldugunu belirterek, sinirli bir data ile olusturulacak yapay bir zeka modeliyle depremlerin önceden tahmin edilme ihtimalinin çok zor oldugunu söyledi.



“Içinde bulundugumuz çag büyük bir veri dijital çag”

Yapay zeka konseptinin tam anlamiyla anlasilmasi için günümüzdeki veri çagin ne anlama geldiginin görülmesi gerektigini kaydeden Inönü Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Ahmet Arif Aydin, ” Yapay zekaya ana hatlari ile bakacak olursak insanin düsünme, problem çözme kabiliyetini makinelere vererek veya bilgisayarlarin bu kabiliyeti almasina yardimci olabilecek bir biçimde sistemlerin ortaya çikmasidir. Daha da özel ise makine ögrenmesi olarak devam etmektedir. Günümüzde saglik, egitim gibi bir çok alanda kullanilmaktadir. Örnegin saglik sektöründe tomografi görüntüleri kullanilarak bir kisinin hastaliginin teshisi konusunda bir çok çalismalar var. Yapay zekanin istenilen biçimde çalismasi için veriye ihtiyaç vardir. Söyle düsünelim elimizde bin hastadan alinan veri örnekleri bulunsun biz burada hastaligin tespitini yapacaksak kullandigimiz örnekler ne kadar artarsa olusturulan yapay zeka modelinin katiye yakin dogru bir biçimde sonuç vermesi artmaktadir” dedi.



“Depremlerin bu asamada önceden tahmin edilmesi çok zor”

Yapay zeka modellerini besleyen temeldeki parametrenin veriler oldugunu belirterek, sinirli bir data ile olusturulacak yapay bir zeka modellemesiyle depremlerin önceden tahmin edilme ihtimalinin çok zor oldugunu belirten Aydin, ”Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi’nin (AFAD) her depremle ile alakali yayinladigi bir veri var. Burada bizler sadece olan depremleri aliyoruz. Bu data çok büyük miktarda degil ve çesitlilik arz ettigi için netlik yok maalesef. Sonuçta siz olusturacagiz yapay zeka modelini elinizdeki veriye ve parametreye göre gerçeklestiriyorsunuz bu anlamda çok kisitli verilerimiz var. Sadece bu verilere bagli kalarak gelecekteki depremlerin tahmin edilebilmesi çok zor. Çünkü saglik alinda bir tahmin gerçeklestirilecekse burada milyon ve milyarlarca veri var. Dolayisiyla mevcut yapilan çalismalar içerisinde mevcut verilerle istenilen anlamda deprem tespiti yapabilen bir sistem hala daha gelistirilmedi ama bu önümüzdeki yillarda gelistirilemeyecek anlaminda gelmez” diye konustu.

Kaynak: İHA