Denizli'de Salkim Güvesiyle Biyolojik Mücadele Devam Ediyor

Denizli’de Tarim ve Orman Il Müdürlügü ve Denizli Büyüksehir Belediyesi ortakliginda Honaz ilçesine bagli Kizilyer ve Kaklik mahallelerinde yürütülen Salkim Güvesi Ile Biyoteknik Mücadele projesi çerçevesinde tarla günü düzenlendi.

Denizli'de Salkim Güvesiyle Biyolojik Mücadele Devam Ediyor


Denizli Büyüksehir ve Il Tarim Müdürlügü ortakliginda Honaz’da “Salkim Güvesi ile Biyoteknik Mücadele Projesi” için tarla günü düzenlendi.

Düzenlenen tarla gününe Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman ZOLAN, Denizli Il Tarim ve Orman Müdürü Sakir Çinar, çiftçiler ve çok sayida davetli katildi.

Proje çerçevesinde Büyüksehir Belediye Baskanligi tarafindan Honaz ilçesi Kizilyer ve Kaklik Mahallesinde 1.500 dekar alanda 97 üreticiye 102 bin 651 feromon yayici tel, Sarayköy ilçesi Tepeköy Mahallesinde ise 1.430 dekar alanda 48 üreticiye 84 bin feromon yayici tel desteginde bulunuldu.

Kizilyer mahalle muhtari Mevlüt Bay ve Kaklik mahalle muhtari Murat Tuglu salkim güvesi ile mücadeleye büyük katkilari olan Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan’a ve emegi geçen herkese tesekkür ederek memnuniyetlerini ifade ettiler. Bornova Zirai Mücadele Arastirma Enstitüsü Müdürlügü’nden Dr. Nese Keskin ise, saglikli ve güvenilir ürün elde etmek için zirai ilaçlama yerine biyoteknik mücadelenin daha dogru, saglikli ve etkili bir yöntem oldugunu tespit ettiklerini ve projeye emek veren herkese tesekkür ettiklerini ifade etti.

Tarim ve Orman Il Müdürü Sakir Çinar yaptigi konusmada; ‘’Salkim güvesi konusu bizim basimizi agritan ciddi sikintilar yasadigimiz bir konu. Üzüm üretiminde ülkemizde ilk üçteyiz. Hem alan bazinda hem üretim bazinda her zaman Türkiye’nin lokomotifi olan illerden bir tanesiyiz. Dolayisiyla üzüm ile ilgili hasbelkader söylenecek biz söz varsa Denizli’nin de bu konuda inisiyatif almaktan çekinmeyen bir ekip, bir irade oldugunu her zaman söylemek isteriz. Tabi ülkemizdeki üzümün önemli bir kismini üretiyoruz ve büyük bir kismini da ihracata verdigimiz bir üründen bahsediyoruz. Sadece sofralik ya da kurutmalik olarak degil sanayilik ürün konusunda da biz ülkemizin önde gelen üretici illerinden bir tanesiyiz. Gün geçtikçe saglikli gida çok tartisiliyor ve ister istemez insanlar katki kalinti olmayan ürünleri tercih etmek bunlari tüketmek ile ilgili yogun çabalar göstermekteler. Bizde Tarim ve Orman Bakanligi olarak bu konuyu önemsiyor ve biyoteknik mücadele ile üretilmis ürünlerin ön plana çekilmesi ile ilgili önemli çalismalara imza atiyoruz. Biyoteknik mücadelenin ne sekilde oldugunu defaten egitimlerde sizlere verdik. Önemli olan salkim güvesinde erkek ve disinin birbirini bulamamasi ve üremeyi gerçeklestirememesi. Biz kendi çocugumuza vermeyecegimiz, yedirmeyecegimiz gidayi satmayacagimizi bilen üreticileriz. Ürün fiyatlarini mutlaka yukari çekmek için çaba göstermeyi arzu ediyoruz ama sunu da biliyoruz ki dünyaya saglikli gidayi ne kadar arz ederseniz insanlara daha faydali ürünler üretirseniz bunlari daha yüksek fiyatlara satabilecegimizi biliyoruz. Ülke sartlarinda 8-10’ a varan ilaçlamalardan bahsediyoruz. Salkim güvesinde girdi maliyetlerindeki artislari dikkate aldigimiz zaman bunlar çok büyük miktarlarda olabilmektedirler. Yani biz bugün sadece burada biyoteknik mücadelenin tarla gününü yapmiyoruz. Üreticimizin dekar basina yaklasik bin 500 lirasinin cebinde kaldigini söyleyen projeyi sonuçlandiriyoruz. Yaklasik 4 bin dekarda bu çalismayi Denizli ilinde yaptik. Sunu da söyleyebiliriz ki bu 4 bin dekarda Büyüksehir Belediye Baskanimiz Osman Zolan’ in katkilari ile 6 milyon lira gibi bir paranin çiftçimizin cebinde kaldigini söyleyebiliriz. Dolayisiyla 6 milyon lira maliyet üreticimizin cebinde kaldi, birde bu ürünleri kaliteli ürettigimiz için fiyatlari daha yukarilara çekebiliriz.’’ dedi.



Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan, çiftçilerin üretmesinin hayati derecede önem tasidigini ve her zaman çiftçilerin yaninda olduklarini ve her türlü imkani saglamaya devam ettiklerini söyledi.

Ürün kaybinin önlenmesi, kaliteli ve saglikli ürün için kimyasal ilaç yerine biyoteknik mücadelenin önemine deginen Baskan Zolan, “Kimyasal ilaçlamalari içinde barindirmayan, sadece çevre dostu olan feromon yayici tellerle 7-8 defa ilaçlamamiz gereken ürünü hiç ilaçlama yapmadan daha kaliteli ve güzel bir sekilde ürün alabiliyoruz. Daha önce Buldan’da uyguladik, Sarayköy’de uyguluyoruz, Simdi de Honaz’da Kizilyer ve Kaklik Mahallelerimizde uyguluyoruz” dedi.



Konusmalarin ardindan Baskan Zolan ve beraberindeki heyet tarafindan Büyüksehir Belediyesinin destekleriyle zararlilara karsi feromon yayici tel destegi verilen üzüm baginda incelemelerde bulunuldu, üzüm hasadi yapildi.
Kaynak: İHA