AB'nin Sinirda Karbon Düzenlemesinin 1 Ekim'den Itibaren Isleyecegini Duyurmasi Firmalari Harekete Geçirdi

Avrupa Birligi’nin (AB) sinirda karbon düzenlemesi mekanizmasinin 1 Ekim 2023’ten itibaren isleyecegini duyurmasinin ardindan Trabzon Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) harekete geçerek, konuyla ilgili çalismalara basladi. Arsin Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Baskani Dursun Ali Sakarya, yesil dönüsümün çevreye, dogaya büyük faydasi olacagini belirterek, firmalarla farkindalik olusmasi için toplantilar yaptiklarini söyledi.

AB'nin Sinirda Karbon Düzenlemesinin 1 Ekim'den Itibaren Isleyecegini Duyurmasi Firmalari Harekete Geçirdi
Konuyla ilgili Dogu Karadeniz Kalkinma Ajansi (DOKA) ile beraber “Yesil Dönüsüm” projesi baslattiklarini kaydeden Arsin Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Baskani Dursun Ali Sakarya, “Sinirda karbon düzenlemesi (SKD), karbon kaçagi olan ürünlerin AB’ye ihracati sirasinda salinimin azaltilmasi için bir vergilendirme sistemidir. Bunun baslica sektörleri var. Firmalarin daha az karbon salinimi yapmasi için uygulanan bir sistem. 1 Ekim’de devreye girecek. Aslinda firmalar özelinde kendilerini de ilgilendiren bir konu. Biz farkindalik olmasi amaciyla bunlarla alakali bilgilendirme toplantilari yapiyoruz. Bununla beraber sanayicinin bu konuda farkindaligini arttirmak ve yapmasi gerekenler noktasinda toplu bilgilendirmeler yapiyoruz. Onun disinda biz Dogu Karadeniz Kalkinma Ajansi (DOKA) ile beraber bir ’Yesil Dönüsüm’ projesi baslattik. Bu konuyla alakali da çevredeki hem karbon ayak izinin hesaplanmasi hem de dönüsümde bizim neler yapabilecegimizle ilgili destek aliyoruz. Yesil dönüsümün çevreye, dogaya büyük faydasi olacak” dedi.



"Yenilenebilir enerji basli basina ciddi bir konu"

Yenilenebilir enerjinin basli basina ciddi bir konu oldugunu vurgulayan Sakarya, “Burada devam eden enerji nakil hatti projemizin yer altina alinma düsüncesi var. Amaç burada gelen salinimi azaltma ve elektriklenme ile ilgili var olan kaçaklari engellemek. Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nin kendi bünyesinde yürüttügü ve buradaki sanayicilerimize günes enerjisini kullanmaya tesvik ettigimiz bir projemiz de mevcut. Su an hâlihazirda Arsin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmalarimiz, var olan tükettigi enerjinin yüzde 19-20’sini zaten üretiyor. Su an halen devam eden projeler ile birlikte bu rakam yüzde 35’lere çikacak. Yenilenebilir enerji basli basina zaten ciddi bir konu. Burada var olan bütün çatilarimiz kurulsa dahi toplam enerjimizin en fazla yüzde 40-50’sini karsilayabiliyoruz. Zaten sistem içerisinde yüzde 100’lük gibi bir dönüsüm beklentimiz de yok. Tabii ne kadar enerjide disa bagimliligimizi azaltirsak ve enerji maliyetleri arttiginda var olan üreticiler ve fabrikalar bundan ne kadar çok katma deger elde ederse ülkemize o kadar faydali olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA