Samsun'da Yilin Ahisi 60 Yillik Ayakkabici Seçildi

Samsun’da “36. Ahilik Kültür Haftasi” etkinlikleri çerçevesinde "yilin ahisi" olarak 60 yillik ayakkabici 70 yasindaki Mevlüt Güvendi seçildi.

Samsun'da Yilin Ahisi 60 Yillik Ayakkabici Seçildi
Ahilik Kültür Haftasi etkinlikleri Samsun Yabancilar Pazari’nda yapildi. Etkinlikler kapsaminda yilin ahisi Mevlüt Güvendi, yilin kalfasi Emre Bayraktar ve yilin çiragi Naz Küçük kaftanlarini giydi. Etkinlikte ilk olarak Ilkadim Belediyesi Halk Oyunlari Ekibi gösteri yapti. Akabinde ise Bafra Ismail Ahiskali Mesleki Egitim Merkezi ögretmen ve ögrencilerinin geçmis dönemlerde yapilan sed kusatma törenini canlandirdigi tiyatro oyunu sergilendi.

"Yillardir bu isin içindeyim"

Etkinlikte konusan 60 yildir ayakkabici Mevlüt Güvendi, “Ilkokul bittikten sonra bir ayakkabicinin yanina girmistim. O zamanlar hosuma gitmisti. O sekilde devam ettim. Yillardir bu isin içindeyim. Artik çirak yok, çiraklik isi öldü. Liseyi bitirmis bir çocuga bir sey veremezsin. Onun için kendi basimiza, kendimizi oyaliyoruz” dedi.



“Günümüzde esnaf ve sanatkarlar daima milletinin yaninda olmustur”

Samsun Valisi Orhan Tavli, “Anadolu’nun tam bir Türk yurdu olmasini saglayan Erenlerin bulusma noktasi olmustur bu topraklar. Tüm insanliga örnek olacak, ticari, ahlaki ve sosyal ögretiler içinde barindan Ahilik gelenegimiz; esnaf ve sanatkarlari örgütleyerek ticaret ahlaki, müsteri memnuniyeti, kalite kontrol, standartlasma gibi bugünün kavramlarini asirlar öncesinden bu topraklarda hayata geçirmistir. Günümüzde esnaf ve sanatkarlar daima milletinin yaninda olmus, bunu ‘asrin felaketi’ olarak söylenen depremde bütün dünyaya göstermistir. Samsun’da 72 meslek odasi bulunmaktadir. Bu Samsun ve Türkiye için büyük bir güçtür. Devletin ve milletin emrinde bir güçtür” diye konustu.



“Kendine yapilmasi istemedigin bir seyi baskasina yapma”

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Esnaf noktasinda birisi gerçekten o günkü toplumun takdirini, güvenini ve begenisi kazaniyor ise o insani hep hayirla yâd ederiz. Toplum için çok kiymetli olduklarini da biliriz. O esnafimizi kaybettigimiz zaman kiymetini kat kat daha da anlariz. Her alanda bu bir deger ölçüsüdür. Kendi oturmayacagin, kullanmayacagin bir malzemeyi baskasina satacagim diye kullanma. Kamu hizmetinde de böyledir. Kendine yapilmasi istemedigin bir seyi baskasina yapma. Bugün haftasini kutladigimiz konu bizi bugünlere getiren, Anadolu’da var eden bundan sonra da var edecek olan ahlak ve tabiattir. Bu cografyada kalmayi hak etmek çok kolay degildir. Hak edersek kaliriz” seklinde konustu.



"Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince ahilik akla gelmektedir"

SESOB Baskani Haci Eyüb Güler, “Bu çarsinin bizim için anlami büyüktür. Ahilik bir milletin geçmis hafizasidir. Geçmisten alabilecegiz dersler, yakalayacagimiz ipuçlari, gelecegimizi daha saglam insa edebilme imkanini bize saglayacaktir. Geçmisimiz bugün ihtiyaçlarina cevap modelleri üretmede bize rehber olacak bir hazinedir. Günümüzde Ahilik esnafa özgü bir kavram olarak algilanmakta, Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince Ahilik akla gelmektedir. Ahilikte Anadolu insani sasmaz ölçü ve kilavuz olmustur. Günümüzde sosyal ve ticari hayati düzenleyen birçok kural Ahilik kültüründen izler tasimaktadir” seklinde konustu.

Programda Il Ticaret Müdürü Kürsat Turpçu da bir konusma yapti. Programa ayrica Samsun Il Emniyet Müdürü Ahmet Aribas, Samsun Il Milli Egitim Müdürü Dr. Murat Agar, Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu, esnaf ve vatandaslar katildi.

Konusmalarinin sonunda geçmisin esnafi bugünün sanayicisi ve tacirleri vefa ödüllü verildi.

Sanayici Ikram Kiliç ve tacir Köksal Ersayin vefa ödülü aldi. Meslek liseleri arasinda yapilan Ahilik konulu resim, siir ve kompozisyon temali yarismalarda dereceye girenler ögrenciler ödüllendirildi. Etkinlik, ahi pilavinin ikram edilmesiyle program son buldu.
Kaynak: İHA