Mus'ta Seker Pancari Alim Kampanyasi Basladi

Mus’ta 2 bin üreticinin yaklasik 90 bin dönüm alanda ekimini yaptigi 450 bin ton seker pancari alim kampanyasi basladi.

Mus'ta Seker Pancari Alim Kampanyasi Basladi
Mus Seker Üretim Sanayi A.S.’nin 42. pancar alim kampanyasi düzenlenen törenle baslatildi. Fabrika pancar analiz ünitesi önünde düzenlenen tören, saygi durusunda bulunulmasi ve akabinde Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Ayrica traktör kazalarinda ölümlü ve yaralanmali kazalari önlemek ve gece görünürlügü artirmak amaciyla, Mus Il Jandarma Komutanligi ve Mus Seker Fabrikasi ortaklasa “Reflektör Tak Görünür Ol Projesi” çerçevesinde bin 500 reflektör dagitti.

Pancar alim kampanyasi yapilan dualar, kurdele ve kurban kesimi ile baslatildi. Fabrikaya ilk pancar teslim eden çiftçilere de çesitli hediyeler takdim edildi.

Törende konusan Vali Avni Çakir, Mus’un en büyük gücünün tarim ve hayvancilik oldugunu dile getirerek, “Bugünün pancar çiftçisinin bayram gün. Pancar çiftçisinin 5 ayi askin bir süredir evladi gibi, gözü gibi baktigi ürünleri hasat etmeye basladi.

Allah’a sükür bu sene mevsim sartlarinin güzel gitmesi, kontrollü bir sürecin ardindan bölgemiz rekor sayilabilecek bir üretim rekoltesi bekliyoruz. Fabrikanin artan üretim hacmine, kapasitesine göre kendisini sekillendirmesi gerekiyor. Bu anlamda hem üretici yönünden, hem de fabrika yönünde uyumlu oldugunu görmek beni son derece mutlu etti. Mus’taki en büyük gücümüzün tarim ve hayvanciliktaki sahip oldugumuz potansiyel oldugunu düsünüyorum. Türkiye’nin en büyük üçüncü ovasina sahibiz. Devletimizin bölgeye yapmis oldugu özellikle sulama yatirimlari da bu anlamda her gün çiftçimizin hizmetine sunulmaya baslandi. Bu ovayi devletimizin gücüyle, boydan boya suyla bulusturup mevcut kapasitemizi 2-3 kat yukarilara tasiyacagiz” dedi.

Tarimin öneminin son 3 yilda daha net anlasildigini ifade eden Vali Çakir, sekerin dünyada büyük öneme sahip oldugunu vurgulayarak, "Tarimin, gidanin, dünyada ne kadar stratejik bir ürün oldugunu geçmis oldugumuz son 3 yilda hepimiz tam anlamiyla sonuna kadar görmüs olduk. Dünyan genelinde, girdi maliyetlerinin artmasi, iklim degisiklikleri gibi nedenlerden dolayi insanlarin daha çok sanayi yönelmesi sebebiyle tarimin biraz daha ikinci planda kalmasindan dolayi tarimda güçlü ülkeler dünyada hakim konuma geldi. 2 yil önce seker üretimi azalinca tüm sektörlerdeki sikintiyi gördük. Seker çok genis bir alana hitap ediyor. Sekerin ne kadar stratejik bir ürün oldugunu hem ülkemizde, hem de dünyada en güçlü bir sekilde hissedilmis oldu. Bu konuda sahip oldugumuz kapasiteyi arttirmamiz lazim” ifadelerini kullandi.

Devletin her zaman çiftçinin yaninda oldugunu ifade eden Vali Çakir, “Pancar ekimini salt seker üretiminin yan üretimi olarak düsünmemek lazim. Pancar, Anadolu çiftçisinin, Mus çiftçisinin eskiden beri en güçlü tarimsal üretim kaynagidir. Bu konuda dogal yetenegimiz var. Devletimizin son yillarda uyguladigi fiyat politikasiyla ve diger destekleriyle zaten bu anlamda üretim yapanlari son derece destekliyor. Dolayisiyla bizim artik pancar ekmememiz ve hatta diger ürünlerimizi toprakla bulusturmamamizin hiçbir nedenimiz ortada kalmadi. Insallah topraklarimizi daha çok ürünle bulusturmamiz lazim. Tüm paydaslarimizla beraber, tarim sektörünün, istihdamin, çiftçimizin modern tarim teknikleriyle bulusmasinin saglanmasiyla gece gündüz çalisacagiz. Insallah yakin gelecekte Mus halki bu sahip oldugu Allah vergisi ovasiyla bu konudaki yetenegiyle insallah çok yakin bir gelecekte ne kadar güçlü bir konumda olduklarini hep beraber görecekler” seklinde konustu.

Seker pancari üretiminden 60 bin 370 ton seker, 15 bin ton melas ve 110 bin ton küspe elde etmeyi hedeflediklerini söyleyen Mus Seker Üretim Sanayi A.S. Genel Müdürü Turgut Kizilkaya, bu yil 2 bin üreticinin yaklasik 90 bin dönüm alanda seker pancari ekim gerçeklestirdigini ifade ederek, “2 bin çiftçimiz ile 62 köyde 90 dönüm alan üzerinde seker pancari ekimi gerçeklestirdik. Bu ekim sahamizdan 450 bin ton pancar elde etmeyi hedefliyoruz. Su 450 bin ton pancar rakami söylerken çok basit gelebilir size ama çok sancili bir süreçten sonra bu noktaya geldi. Bu fabrikanin kurulus tarihinden bugüne kadar yani 1982’den 2023 yilina kadar elde edilen tarihi bir rekorudur. Simdiye kadar bu fabrikada böyle bir pancar böyle bir miktar görmedi. Bu miktarda bir pancari islemeyi önüne koymadi. Insallah bu sene bu tarihi rekoru sizlerin de destegi ile hep beraber gerçeklestigini görecegiz sahitlik edecegiz. Bunu burada 450 bin ton pancari bizim 300 daimi personelimiz ve 300’de kampanya geçis mevsimlik personelimizle beraber toplamda 600 personelle islemeyi hedefliyoruz. Bu pancar miktarinin kotamiz olan 37 bin 870 ton A pancari geri kalan 22 bin tonun üzerinde de ihraç kayitli C sekeri olmak üzere 60 bin tonu askin seker üretmeyi hedefliyoruz. 110 bin tona yakin küspe ve 15 bin tona yakin melas elde edecegiz. Burada degerli katilimcilar bu söyledigimiz rakamlarin tabii ciddi manada bir ekonomik karsiligi var. Üretime dayali bir sanayi tesisinin üreticiye emege dayali kirsal kesimin görüsünü engelleyen bu sanayi tesisinin bahsettigim rakamlarin ekonomik getirisi düsündügümüzde çok daha fazladir. Illere ve ülke ekonomisine katkisi düsündügümüzden çok daha fazladir” dedi.

Törene Vali Çakir’in yani sira Belediye Baskan Vekili Muhterem Bozkurt, Il Jandarma Komutani Albay Mehmet Kasim Ermis, Mus Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Il Emniyet Müdür Serkan Kahraman ile kamu kurum amirleri ve çiftçiler katildi.

Kaynak: İHA