Isviçre'de Kamuya Açik Alanlarda Burka Yasagina Ulusal Konsey'den Onay

Isviçre Ulusal Konsey’inden yapilan oylama ile kamuya açik alanlarda burka giyilmesi yasaklanirken, yasaga uymayanlara bin Isviçre Frangi ceza kesilecek.

Isviçre’de kamuya açik alanlarda burka giyilmesi yasaklandi. Isviçre Federal Meclisi’nin alt kanadi olan Ulusal Konsey’de yapilan oylama ile burka yasagini öngören yasa tasarisi 151’e karsi 29 oyla onaylandi. Milletvekillerin yasa tasarisi üzerinde ifade degisiklikleri, para cezalari ve muafiyetlerle ilgili tüm talepleri reddedildi.

Tasari ile kamuya açik alanda yüzün tamamen kapatilmasi, kamuya açik tüm alanlar veya özel alanlarda "yüz hatlari taninmayacak sekilde" kapatilmasi yasaklanirken, yasaga uymayanlara bin Isviçre Frangi ceza kesilecek. Tasarida, uçaklarda, dini törenlerde, yerel geleneklerde, tiyatro gösterilerinde, saglik veya iklimsel nedenlerden dolayi yüzün kapatilmasi konusunda istisna yapildi.

Isviçre’de 2021 yilinda düzenlenen referandumda halkin yüzde 51,2’si halka açik yerlerde burka giyilmesinin ülke çapinda yasaklanmasina “evet” demisti.

Burka giyilmesi ilk olarak 2011’de Fransa ve Belçika’da ardindan 2016’da Bulgaristan, 2017’de Avusturya ve 2018’de ise Danimarka’da yasaklanmisti.
Kaynak: İHA