Imar Plani Müelliflerine 'Dijital Yeterlilik Belgesi' Verilecek

Çevre, Sehircilik ve Ikim Degisikligi Bakanligi, “Plan Yapimini Yükümlenecek Müelliflerin Yeterliligi Hakkinda Yönetmelik”te degisiklige gitti. Degisiklikle, kaliteli, güvenli yapilasmanin saglanmasi ve yetkisiz imar plani yapiminin önüne geçilmesi amaciyla plan müelliflerine karekodlu ‘Dijital Yeterlilik Belgesi’ verilecek.

Çevre, Sehircilik ve Ikim Degisikligi Bakanliginin “Plan Yapimini Yükümlenecek Müelliflerin Yeterliligi Hakkinda Yönetmelik”te yaptigi degisiklik, Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Yapilan degisiklikle, imar plani müelliflerine basili plan yapim yeterlilik belgesi yerine, dogrulugu ve geçerliligi Bakanlikça olusturulan elektronik ortam ‘e-Plan Otomasyon Sistemi’ üzerinden teyit edilerek karekodlu ‘Dijital Belge’ verilecek.

Kaliteli ve güvenli yapilasmanin saglanmasi için plan müelliflerinin yeterliliklerinin tespiti, kayit altina alinmasi ve yetkisiz plan yapiminin önüne geçilmesi amaciyla düzenlenen Plan Yapimi Yeterlilik Belgesi ile ilgili olarak; bürokrasinin azaltilmasi ve dijital Türkiye hedefi istikametinde çalismalar tamamlanirken, belgenin dogrulugu ve geçerliligi ise karekod ile teyit edilebilecek.

Yapilan degisiklik ile imar planlarinda, yogunluk artirmayan ve alan kullanim degisikligi öngörmeyen parsel ölçegindeki degisiklikler ile maddi hatalarin düzeltilmesine yönelik degisiklikler için de plan yapim yeterlilik belge grubu sarti aranmayacak. Yayimlanan yönetmelikle beraber, plan müelliflerine verilecek yeterlilik belgesi; müellifin TC kimlik numarasi, adi ve soyadi, çalisilan sektör gibi bilgilerin yani sira, hangi grupta planlama islerini üstlenebilecegini geçerlilik belgesini gösteren e-Plan Otomasyon Sistemi üzerinden üretilen ve dogrulugu teyit edilebilecek karekodlu bir ‘Dijital Belge’ye dönüstürüldü.

Çevre, Sehircilik ve Ikim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki ise imar planinin yapimini yüklenecek plan müelliflerinin dijital belge ile çalismalarini yürütebilecegini bildirdi.
Kaynak: İHA