Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Açiklamasi 'Izmir, Türkiye Yüzyili'nin Öncüsü Olacak'

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Izmir Ticaret Odasinda Izmir Is Dünyasi ile Istisare Toplantisi’nda bir araya geldi. Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, “Cumhuriyetin ekonomi alaninda en önemli girisimi olan Izmir Iktisat Kongresi’nin Izmir’de ilk kez toplanmasi bir tesadüf degil” dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Açiklamasi 'Izmir, Türkiye Yüzyili'nin Öncüsü Olacak'
Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Izmir Ticaret Odasinda (IZTO) is insanlariyla bir araya geldi. Toplantida ekonomiye ve Izmir’e dair açiklamalarda bulunan Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, "Dünyada da enflasyonla mücadele dönemi var. Merkez bankalari esine az rastlanir uygulamalar yaptilar. 10 trilyona yakin para ürettiler. Olmayacak kredi genislemelerine gittiler, anormal politikalar izlendi. Dünyada da farkli bir döneme geçmis durumdayiz, dezenflasyonist programlar görüyoruz. Enflasyonu düsürelim, istiyoruz ama resesyona da düsmeyelim, durgunluga girmeyelim, maharet ikisini bir arada basarabilmek" seklinde konustu.



“Karabag Azerbaycan’dir”

Karabag’da gri alanlar olusturmayi hedefleyenlerin bosuna ugrastiklarini vurgulayan Yilmaz, “Azerbaycan’in topragi olan Karabag’in her kösesinde Azerbaycan bayragi dalgalanacaktir. Kafkaslarda terörün olmadigi bir ortam herkesin menfaatinedir. Bölgedeki tüm ülkelerin, milletlerin menfaatinedir. Istikrarsizliklar bölge disi güçlere hizmet eder. Bölgede yasayan tüm devletlerin barisi temin etmesini diliyorum” dedi.



“21 yildir çalisiyoruz”

Türkiye’nin uluslararasi konumunu yükseltmek için 21 yilda pek çok çalismaya imza attiklarini dile getiren Yilmaz, “Küresel ve bölgesel düzeydeki çalkantiya ragmen Türkiye 2002 yilindan günümüze Dolar cinsinden kisi basina gelirini 3 kat artirmistir. Bugün itibariyla 1 trilyon dolari asmis durumdayiz, yil sonunda 1,1 trilyon dolara yakin milli geliri kapatmayi öngörüyoruz. 10 bin 600 dolardi geçen sene bu sene 12 bin dolari asan rakamlari hep birlikte görecegiz” diye konustu.



"Türkiye ekonomisi büyüdü"

Son 20 yilda dünyanin yillik ortalama yüzde 3,6 büyürken Türkiye ekonomisinin yillik ortalama 5,5 büyüdügünü vurgulayan Yilmaz, "Nitekim bir takim uluslararasi kuruluslar da yukari yönlü olarak Türkiye ekonomisine iliskin büyüme tahminlerini güncelliyorlar. Asagi yukari Orta Vadeli Programi’miza yakin seviyelerde tahminler yapildigini da ifade edebilirim. 2 puan dünya ortalamanin üstünde büyüme performansimiz var. 1 puan bile çok çok kiymetlidir, uzun vadede diger ekonomilere göre fark olusturur. 20 yilda bu performansimiz çok önemli" dedi.

Izmir ile ilgili düsüncelerini de aktaran Yilmaz, “Cumhuriyetin ekonomi alaninda en önemli girisimi olan Izmir iktisat Kongresi’nin Izmir’de ilk kez toplanmasi bir tesadüf degil. Bu bölgenin potansiyeli oldugunu gösteren çok önemli bir olay. Gelismis ulastirma altyapisi ve cografi konumunun verdigi avantajlarla, Izmir tarihin her döneminde Avrupa ve Akdeniz’in önemli ticaret merkezlerinden biri olmustur” ifadelerini kullandi.

"Iç piyasada yatirim ve isletme kredilerine ulasmada ciddi sorunlar yasaniyor"

Izmir Ticaret Odasinda Izmir Is Dünyasi ile Istisare Toplantisi’nda açiklamalarda bulunan Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener, “Enflasyonist etki nedeniyle enerji, hammadde, istihdam maliyetleri basta olmak üzere firmalarimizin genel üretim maliyetleri siz de takdir edersiniz çok artti. Bu anlamda, devletimizin asgari ücretten verginin muaf tutulmasi, asgari ücret desteginin arttirilmasi gibi verdigi birçok destek oldu ama katlanan maliyetler nedeniyle islerimizi sürdürmekte ve yurtdisindaki rakiplerimizle esit sartlarda mücadele etmekte zorlaniyoruz. Mevcut istihdamini koruyan ve yenisini olusturan firmalara da tesvik verilmesi basta olmak üzere isgücü maliyetlerinin düsürülmesi konusundaki talebimizi dile getirmek istiyoruz. Yeni is olanaklari olusturmanin yolu ucuz ve uzun vadeli finansman kaynaklarina ulasmaktan geçiyor. Bu amaçla krediye erisim büyük önem tasiyor. Ihracatçilarimiza yönelik açiklanan ve hacmi devamli artan reeskont kredileri için size ayrica tesekkür etmek istiyoruz" dedi.

"Iç piyasada yatirim ve isletme kredilerine ulasmada ciddi sorunlar yasaniyor. Sadece küçük ve orta ölçekli firmalar degil, en büyük ticaret ve sanayi gruplari da kredi bulmakta zorlaniyor" ifadelerini kullanan Yilmaz, sunlari kaydetti:

"Zor sartlarda buldugumuz kredinin vadesi ve maliyeti pahali oluyor. Büyüme ve istihdam hedeflerinin gerçeklestirilmesi açisindan olumsuz etkileri olabilecek bu duruma en kisa sürede çözüm bulunmasini bekliyoruz. Türkiye Bankalar Birligi’nin bu konuda çalisma yapmasi ve kredi kaynaklarinin çesitlendirilmesi yararli olacaktir. Bu anlamda geçtigimiz günlerde alternatif finans araçlarinin hayata geçecegine yönelik açiklamaniz bizleri umutlandirdi. Sadece bankacilik kesiminden degil, girisim ve proje sermayesi ile sermaye piyasalarinin alternatif araçlarindan daha fazla yararlanan bir tesvik, kredi ve destek mekanizmasinin varliginin kaçinilmaz oldugunu düsünüyorum. Ihracata dönük üretimin devam etmesi ve artmasi için de Eximbank kaynaklarinin arttirilmasi is dünyamiz açisindan önem tasiyor. Yani sira birçok sektörde Odamiz üyeleri ve esnaf odasi üyelerinin yaptiklari isler ve faaliyet alanlari yakin olmasina ragmen devlet desteklerinden ve kredilerden farkli sartlarda yararlandiriliyorlar. Benzer sartlari tasiyan firmalarin esnaf veya tacir olduguna bakilmadan ayni imkânlardan yararlandirilmasinin, esnafa verilen desteklerden bizim üyelerimizin de faydalanmasinin önem tasidigini düsünüyoruz. Esnafa düsük maliyetli kredi imkâni sunan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kooperatiflerine benzer bir yapinin TOBB bünyesindeki Oda ve Borsa üyeleri için de olusturulmasi önerimizi degerlendirmelerinize arz etmek istiyoruz.”
Kaynak: İHA