Atakum, SEGE Siralamasinda 6 Sira Yükseldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’na bagli Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü Türkiye’deki 973 ilçenin ‘Sosyoekonomik Gelismislik Endeksi’ni (SEGE) yayimladi. Endeksin 2022 verilerinde, 2017’ye göre 6 basamak birden yükselen Atakum, 60. sirada yer aldi.

Atakum, SEGE Siralamasinda 6 Sira Yükseldi
Geçen günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’na bagli Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü Türkiye’deki 973 ilçenin Sosyoekonomik Gelismislik Endeksi’ni (SEGE) yayinladi. Ilçeler arasinda açiklanan endekse göre; Atakum, 2022 siralamasinda 60. sirada yer alarak dikkatleri üzerine çekti. Atakum’un sosyoekonomik açidan her geçen gün daha yukari çiktigina vurgu yapan Belediye Baskani Av. Cemil Deveci, "60. siranin önemli bir basari oldugunu kabul ediyoruz ancak Atakum’un ve genel olarak Samsun ilçelerinin bu siralamadaki potansiyelini daha da yüksekte görmek istiyoruz. Gelismislik; sadece bir ilçenin gelismisligi ile olmuyor, bölgesel bir gelismislige yani Samsun’un tüm ilçeleriyle birlikte bir gelismislige ihtiyaci var" dedi.

SEGE siralamasinda Samsun ilçeleri arasinda Atakum en üst sirada bulunurken, Ilkadim 91, Tekkeköy 191 ve Canik 210. sirada yer aldi.

“Hedefimiz daha üst siralar”

Samsun’un ve özellikle Atakum’un daha üst siralara tirmanmasi için Belediye olarak çalismalara hiz kesmeden devam edeceklerini ifade eden Baskan Av. Deveci, “Atakum, kendi potansiyelini en iyi sekilde degerlendirmeli ve gelismislik siralamasinda daha üst siralara tirmanmalidir. Atakum olarak bu çalismalarimiz Samsun’un verilerini de dogrudan etkiliyor. Hedefimiz daha yasanabilir bir Atakum hedefinde sürdürülebilir bir sosyoekonomik gelismisliktir" diye konustu.

Baskan Av. Deveci, ilçenin sosyoekonomik ve sosyokültürel gelisimi için yürüttükleri stratejileri de dile getirerek, “Atakum’a yapilacak yatirimlarin önünü açiyor ve yatirimcilara elimizden gelen tüm kolayliklari sagliyoruz” diyerek egitimli ve nitelikli insan kaynaklarinin sosyoekonomik gelismekte kritik bir role sahip oldugunu vurguladi.

Deveci, sosyokültürel gelisimi ekonomik büyümenin tamamlayicisi olarak gördüklerini belirterek, ekonominin gelisimi için egitime yatirim yapmanin zorunluluk oldugunu, bunun birey için daha nitelikli is olanaklarina ve sosyal zenginliklere kapi açtigini da dile getirdi. SEGE verilerinin bir ilçenin ekonomik göstergelerinin yani sira yasanabilirlik açisindan da önemine dikkat çeken Baskan Av. Deveci, "Özellikle son yillarda Samsun ilçeleri arasinda gözlenen siralama degisiklikleri, bölgenin sosyo-ekonomik dinamiklerinin hizla degistigini gösteriyor" seklinde konustu.



56 degiskene bagli veriler

SEGE siralamasi; demografi, istihdam, sosyal güvenlik, egitim, saglik, finans, rekabetçilik, yenilikçilik ve yasam kalitesi gibi basliklar altinda toplamda 56 degiskene bagli veriler kullanilarak olusturuluyor. Atakum’un 2017 yilinda 973 ilçe arasinda 66. siradan 2022 yilinda 60. siraya yükselmesi, ilçenin son yillarda gösterdigi gelisiminin bir göstergesi olarak degerlendiriliyor.

Samsun’da dalgali grafik

Samsun ili ise, SEGE verilerine göre 1963 yilinda 23. siradan baslayarak, 1965 yilinda 14. siraya kadar yükselmisti ancak 1985 yilinda 29. siraya gerileyen Samsun, son açiklanan 2017 yilin verilerine göre 31. sirada yer aldi. Bu durum, Samsun’un genelinde sosyoekonomik gelisimde dalgali bir grafik sergiledigini ortaya koyuyor.
Kaynak: İHA