Isparta'da Domates Ve Karanfil Festivali Basladi

Isparta’nin Deregümü köyünde domates ve karanfil festivali basladi. Köyde bu yil 40 bin tona yakin domates, 250 milyon dala yakin yillik karanfil üretimi gerçeklestirildi.

Isparta'da Domates Ve Karanfil Festivali Basladi
Domates ve karanfil üretimiyle ön plana çikan Isparta’nin Deregümü köyünde domates ve karanfil festivali basladi.

Kortej yürüyüsü ile baslayan festivale Isparta Valisi Aydin Barus, AK Parti Milletvekilleri Osman Zabun, Mehmet Ugur Gökgöz, AK Parti Il Baskani Serkan Keskin, Belediye Baskan Yardimcisi Ugur Büyükçulcu, Isparta Il Emniyet Müdürü Ahmet Cengiz Koçak, sivil toplum kurulusu temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Festival mehteran takimi gösterisi, halk oyunlari ile devam etti. Saygi durusu ve Istiklal Marsinin ardindan festivalde konusan Isparta Valisi Aydin Barus tarimda kadinlarin önemine degindi. Isparta olarak tarim sektörünün ülkemize en fazla katki saglayan sektörlerden birisi oldugunu söyleyen Barus, “Tarim bir taraftan insanimizin beslenmesini saglarken, diger taraftan ihracatimiza çok önemli katkilar verirken, Türk insaninin istihdamina çok ciddi katki saglayarak ülke ekonomisine çok deger tasiyan bir konuma gelmis durumda. Isparta’nin Türkiye’de birinci oldugu sektör meyvecilik elma tarimi özellikle elma ihracatinda Türkiye’de birinciyiz, yine barbunya üretiminde Isparta Türkiye birincisi. Senirkent ovamizda ekilen topraklarda barbunya tarimi yapiliyor” dedi.

Meyve üretimin önemine deginen Barus, "Kiraz ve kayisi üretiminde çok önemli bir yerdeyiz ihracatimiz açisindan da meyvecilik önem tasiyor ama dekar ve birim basina alinabilecek en fazla verimi de örtü alti tarim dedigimiz seracilik veriyor. Bununda farkinda olan Isparta yillar önce Deregümü Köyünden baslayarak örtü alti tarimi yayginlastirma yoluna girdi. Bugün geldigimiz noktada yaklasik 5 bin 500 dekara yakin örtü alti tarimin yapildigi arazimiz var. 3 bin dekara yakini Deregümü köyümüz ve Çünür mahallesinde yapilmakta ve bunun büyük çogunlugunu domates ve karanfil tarimi olusturmaktadir” seklinde konustu.



“40 bin tona yakin domates, 250 milyon dala yakin yillik karanfil üretimimiz var”

Isparta’nin kesme çiçekçilikte bugün Antalya’dan sonra ikinci durumda oldugunu söyleyen Vali Barus, “Belki gün gelecek birinci siraya yükselecegiz. Çünkü bizim iklimimiz, bizim insanimizin çaliskanligi Deregümü köylülerimiz gibi insanimizin yogun alin teri ve emegini esirgemeden bu üretimi gerçeklestirmesi bu yönde bizi kiymetli kiliyor. Isparta olarak yaklasik 3 bin dekar arazide 40 bin tona yakin domates üretimi yapiyoruz. Bunun yaninda kesme çiçekçilikte 250 milyon dala yakin yillik üretimimiz var bununla da gurur duyuyoruz. Meyvecilik ve sebzecilik alaninda Isparta her geçen gün daha verimli olma yolunda hizla ilerliyor” dedi.

Konusmalarinin ardindan köydeki üreticilere plaket takdimi yapildi. Domates ve Karanfil festivali konserlerle devam edecek.
Kaynak: İHA