Yabanci Dil Ögrenme Yöntemleri Altinbas Üniversitesi'nde Konferansta Konusuldu

Türkiye’de ve dünyada yabanci dil edinimi uygulamalarinin ve ögrenme metotlarinin alaninda uzman akademisyenler tarafindan konusuldugu konferans Altinbas Üniversitesi’nde gerçeklesti.

Yabanci Dil Ögrenme Yöntemleri Altinbas Üniversitesi'nde Konferansta Konusuldu
Türkiye’de ve dünyada ikinci yabanci dil edinimi uygulamalarinin ele alindigi konferans Altinbas Üniversitesi Mahmutbey yerleskesinde gerçeklesti. Altinbas Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen konferansa Japonya, Sili, Almanya basta olmak üzere dünyanin farkli cografyalarindaki 19 ülkeden önemli üniversitelerdeki yabanci dil egitimcileri katildi.

Konferansa Türkiye’den de vakif ve devlet üniversitelerinden yaklasik 220 akademisyen ve egitimci katildi.

Konferansta; ikinci yabanci dil ediniminde uygulanan basarili egitim modelleri, Türkiye’deki egitim sistemine basarili modellerin adaptasyonu gibi konular ele alindi. Dil ögrenimi konusunda workshoplarin da düzenlendigi etkinlik 7-8 Eylül tarihlerinde gerçeklesti.

“Bilimden güç aliyoruz”

Etkinlikte konusan Altinbas Üniversitesi Yabanci Diller Yüksekokul Müdürü Dr. Merve Selçuk, "Etkinligimizde çok önemli konuklarimiz var. 20 farkli ülkeden katilimcilar var. Yabanci dil konusunda akademik olarak önemli çalismalar yapiyoruz. Biz bu etkinligi bilgi alisverisi olarak görüyoruz. Ögrencilerimize Ingilizceyi çok daha iyi ögretmek istiyoruz. Bunun için de bilimden faydalaniyoruz. Uygulama kisminda da kendimize uyarlayarak, bilgi alisverisi yaparak ilerliyoruz. Bilimden güç alarak bilimle hareket ederek yabanci dil ögretimi yapiyoruz’’ dedi.

"Dil ögrenmek yavas bir süreçtir, acele etmemek gerekir’’

Ikinci dil edinimi ve görev tabanli dil ögrenme konusunda dünyada çalismalarindan en çok alinti yapilan profesör Rod Ellis konferansin ana konusmacilarindan biriydi.

Akademisyen ve yazar olan Ellis, 2 gün boyunca Üniversite ve K12 egitimcilerine yabanci dil ögretmenin püf noktalarini anlatti. Avustralya Curtin Üniversitesi Egitim Fakültesi’nde arastirma Profesörü olan Rod Ellis "Dil ögrenmek yavas bir süreçtir, acele etmemek gerekir. Sinifa girdim birkaç ders aldim seklinde dil ögrenimi mümkün degildir. Sabirli olmak gerekiyor, dirençli olmak gerekiyor ve çok çalismak gerekiyor. Veliler Türkiye’de çocuklarin dil ögrenimi konusunda çok israrci. Ögretmenler ile aileler birlikte çalisarak, evde de aktiviteler yaparak çocuklara daha kolay dil ögretebilir. Çocuklarin erken yasta dil ögrenmeye baslamasi faydalidir. Biz çocuklarin deneyimsel ve görev tabanli sekilde ögrenmesini istiyoruz. Bu sekilde yol izledigimizde daha iyi sonuç alabiliriz’’ dedi.

King’s College London Egitim Dilbilimi Profesörü Constant Leung de "Dil ögrenimi konusunda birçok model var. Bizim odagimiz bu konuda iletisim olmali. Hangi ortamda iletisim kurmamiz gerekiyorsa, o ortama yönelik bir dil egitimi almaliyiz. Örnegin, Türkiye’de yasayan bir ögrenciysem ona göre bir egitim almaliyim. Dil egitimi her yasta baslayabilir. Ders programi egitime baslanan yasa göre uyarlanmalidir’’ diye konustu.

Leeds Üniversitesi Egitim Fakültesi’nde Dil Egitimi Profesörü ve Dil Egitimi Arastirmalari Merkezi Direktörü Maggie Kubanyiova da birden fazla dil ögrenme yöntemi oldugunu söyleyerek, “Dilin hangi durumlarda kullanilacagi önemli. Hedef iletisim neyin üzerineyse onun üzerine bir egitim almaliyiz. Altinbas Üniversitesi’ndeki yabanci ögrenci sayisinin çok fazla oldugunu ögrenince çok mutlu oldum. Bu alanda burada yeni ögrenme metotlari gelistirilebilir’’ seklinde konustu.

Kaynak: İHA