Izmirli Balikçilar Sezondan Umutlu

Av yasaginin 1 Eylül’de sona ermesi ile haldeki esnafin tezgahi balik ile doldu. Balikçilar yeni sezondan umutlu olduklarini beklediklerini söylerken, fiyati en uygun balik olan hamsi ve sardalya, yine halin gözdesi oldu.

Izmirli Balikçilar Sezondan Umutlu
1 Eylül’de av yasaginin sona ermesiyle birlikte, girgir ve trol ile avcilik yapilan teknelerle açilan balikçilar denizin bereketiyle limanlara dönüyor. Izmir’in Buca ilçesinde bulunan Balik Hali’ndeki tezgahlar dolup tasarken, av yasaginin kalkmasiyla birlikte fiyatlar da daha uygun hale geldi. Balik halinde en çok ragbeti hamsi, sardalya, levrek ve çipura gibi deniz baliklari görürken, fiyatinin uygun olmasindan ötürü hamsi ve sardalyanin daha çok tercih edildigi kaydedildi.

Kilosu 100-120 lira araliginda

Hal esnafi Yunus Ince, hamsi ve sardalyanin en uygun fiyatli balik oldugunu belirterek, "Balikta bu sezon bol bir bereket bekliyoruz. Sardalya, hamsi, çipura ve levrek gibi deniz baliklarina yogun bir ragbet var. Fiyati en uygun balik yine sardalya ve hamsi, en pahalilar ise tekir ve barbun oluyor. Sezon daha yeni açildigi için fiyatlarda belli bir sabit yok. Sezon açildigi için fiyatlarda dogal olarak bir düsüs söz konusu oldu ve fiyatlari gayet uygun diyebiliriz. Biz baliklari halde kasayla satiyoruz, disarida da perakende olarak hamsi ve sardalyanin kilosu 100-120 lira araliginda, barbun ise 250 ile bin TL arasi satiliyor" dedi.



"Biraz daha yagmurlarin yagmasini beklememiz gerekiyor"

Yagmur yagdiginda ve havanin soguk oldugunda balik fiyatlarinin daha da düsecegini söyleyen balikçilardan Abdullah Saglam ise "Fiyatlarin daha da düsmesi için biraz daha yagmurlarin yagmasini beklememiz gerekiyor. Yagmur yagmadiginda, hava sicak oldugundan baliklar daha dipte oluyor ve avda balik sayisi az oluyor; bu yüzden de fiyat yüksek olabiliyor. 13-14 kilo baligin oldugu kasalarda sardalyanin kasa fiyati 400-600 lira, hamsinin de 600-800 lira arasi gidiyor. Çipura ve levrek gibi baliklarin fiyatlari da boyutlarina göre degisiyor. Av sezonu öncesi balik fiyatlari biraz daha pahaliydi. Hamsi bu sene bol oldu" açiklamasinda bulundu. Baska bir balikçi Aydin Salman ise, "Halde daha çok çipura ve levrek satisi yogun. Levregin kilosu bin 200 lira civarinda. Tanesi 5 kilo olan bir levregin de kilosu 800-900 lira arasi satiliyor. Su anda fiyatlar böyle ancak hava muhalefetine göre fiyatlar da degisiklik gösterir. Hale balik çok gelirse fiyat uygun, az gelirse pahali oluyor" diye konustu.

Kaynak: İHA