Kuraklik Geride Kaldi, Su Tutan Kus Cenneti Simdi Misafirlerini Bekliyor

Sivas’ta geçtigimiz yaz tamamen kuruyan kus cenneti olarak da bilinen Bingöl Gölü su tutarak eski görüntüsüne kavustu, simdi misafirlerini bekliyor.

Kuraklik Geride Kaldi, Su Tutan Kus Cenneti Simdi Misafirlerini Bekliyor
Türkiye’de turnalarin nadir üreme noktalarindan birisi olan ayri zamanda onlarca kus türüne ev sahipligi yapan Bingöl gölü geçtigimiz yil tamamen kurumustu. Anini tasiyan Bingöl köyü sinirlari içerisinde yer alan gölün kurumasiyla gölü ilk terk eden kuslar oldu. Kus cenneti olarak da anilan göl bu yil yagislarin bol olmasiyla su tuttu. Simdi ise basta turnalar olmak üzere misafirlerini bekliyor.

“Biz buraya kus cenneti deriz”

Bingöl köyü sakinlerinden Ahmet Çiçek, “Bingöl Gölü’nün zemini kil tabakadan olustugundan dolayi yagan yagmur ve kar sularini tutuyor. Eger mevsimlerinde yagmur ve kar bol olursa gölümüz böyle güzel bir görüntü olusturuyor. Yagmurlarin faydasini daglardan, otlardan, göllerden ve derelerden görüyoruz. Bingöl gölünde turnalarimiz var, angutlar var. Kus türlerinin çok olmasindan dolayi biz buraya kus cenneti deriz. Burasi dogasiyla bizlere huzur veriyor. Biz isteriz ki hep böyle kaslin ama yaz mevsiminde, sicak havalarda çekiliyor. Bir dönem tamamen kurumustu ve kuslarda burayi terk etmisti” dedi.

Kaynak: İHA