Yetkilerden Kurban Uyarisi Açiklamasi Cadde, Sokak Ve Parkta Kurban Kesmek Yasak

SAMSUN – Samsun Tarim ve Orman Il Müdürü Kadir Saglam, Kurban Pazari ziyareti sonrasi yaptigi açiklamada vatandaslari kurban kesim yerleri konusunda uyardi.

Yetkilerden Kurban Uyarisi Açiklamasi Cadde, Sokak Ve Parkta Kurban Kesmek Yasak
Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, yaklasan Kurban Bayrami nedeniyle Ilkadim Kurbanlik Hayvan Satis Noktasini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Esnaf ve alicilar ile sohbet eden Müdür Ibrahim Saglam, hem vatandaslara hem de saticilara uyarilarda bulundu.

“Hayvan varliginin devami açisindan öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmeli”

Erkek hayvanlarin kurban kesilmesinin devamlilik açisindan önemli oldugunu vurgulayan Ibrahim Saglam, "Hayvan varliginin devami açisindan öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmeli, kurban edilecek hayvan; çok zayif, gebe ya da yeni dogum yapmis hayvanlar olmamalidir. Kurbanlik hayvanlarin killari düzgün ve parlak, bakislari ve dis görünümü canli olmali; yüksek ates, salya ve göz akintisi olmamali, pis kokulu ishali ve burun akintisi bulunmamali, öksürük ve nefes darligi yasamamali, çevreye karsi asiri tepkili veya çok duyarsiz olmamali, sislik ve ödemi olmamali, cinsiyet organlari ve memede kötü kokulu akintisi bulunmamalidir. Büyükbas ve küçükbas hayvan hareketlerinin yogun oldugu bu dönemde hayvan hastaliklarinin yayilma riski de artmakta, artan risk nedeniyle gerek insan gerek hayvan sagligi tehlikeye girmekte olup tüm bu olumsuzluklarin önlenmesi amaci ile belirtilen tedbirlerin alinmasi çok önemlidir” dedi.



“Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlik hayvan kesilemez”

Sokak ve kamuya açik alanlarda kurban kesilmemesi uyarisinda da bulunan Saglam, “Kurbanlik hayvanlar, bakanligimizdan sartli onay/ onay belgesi almis kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarinin belirledigi kesim yerlerinde kesilmelidir. Ilimizde 18 adet geçici kurban satis yeri ve 96 adet kurban kesim yeri ilçe kurban hizmetleri komisyonlarinca belirlenmistir. Satis ve kesim yerleri il müdürlügümüzün internet sitesinde yayinlanacaktir. Kurban cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlik hayvan kesimleri yapilamaz. Kesilen hayvanlara ait hastalikli organlar, kesim sirasinda olusan atiklar, kist hidatik riskine karsi karaciger ve akcigerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanlarin çikaramayacagi derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Normalden büyük, rengi farkli, kani pihtilasmayan, kokulu, iltihapli, su keseleri ve siskinlikler bulunan etler veteriner hekime muayene ettirilmelidir. Kesilen kurbanlik hayvanlarin kulak küpeleri ve hayvan pasaportlari en yakin il/ ilçe tarim ve orman müdürlügüne teslim edilmelidir” diye konustu.

Ziyarette ayrica Ilkadim Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Fevzi Çalisici, Hayvan Sagligi ve Yetistiriciligi Sube Müdürü Rukiye Pinar ile il ve ilçe tarim müdürlügü ilgili personeli de Saglam’a eslik etti.
Kaynak: İHA