Gida Atiklari Patilere Mama Olacak

Marmaris Belediyesi, sifir atik ve geri dönüsüm projelerine bir yenisini daha ekledi. Belediye ev, lokanta, fabrika ve benzeri alanlardan toplanan gida atiklarini kedi ve köpekler için mamaya dönüstürecek projeyi Içmeler’de hayata geçirdi.

Gida Atiklari Patilere Mama Olacak


Marmaris Belediyesi tarafindan Geçici Hayvan Bakimevi, sokaklar ve mücavir alan içerisinde yasayan patili dostlarin daha saglikli beslenebilmesi adina artik yemeklerden kedi-köpek mamasi üretilmesi için bir üretim atölyesi kuruldu. Kedi Köpek Mamasi Üretim Atölyesi’nde yemek yapimi esnasinda çikan malzemeler ve artan yemeklerden günlük 600 ile 800 kilogram arasinda mama üretilecek. Diger ilçelerden farkli olarak tek makineyle mama üretim isleminin yapilacagi sistem Türkiye’de ilk olacak. Ayni alan içinde bulunan soguk hava deposunda mamalar 6 aya kadar saklanabilecek. Tesise yemek artigi getiren vatandaslarsa ücretsiz mama alabilecek.

Türkiye’de ilk tek makinali sistem

Marmaris Belediye Baskani Mehmet Oktay, projenin uygulandigi tesise yaptigi ziyarette uygulamayla ilgili proje koordinatörü Umut Odabasi’ndan teknik bilgi aldi. Baska belediyelerde yemek toplama, kirma, kurutma, paketleme gibi farkli farkli makinelerle çalisan sistemin ilk kez Marmaris’te tek makine olarak hayata geçirildiginin altini çizen Baskan Oktay, “Can dostlarimiz için çok anlamli ve Türkiye’de ilk olan bir çalisma baslattik” dedi.



Belediye bütçesine katki

Göreve gelir gelmez yenilenmeye ihtiyaci olan Geçici Hayvan Bakimevi’ni de tadilattan geçirdiklerini belirten Oktay, “Can dostlarimizi oldukça fazla önemsiyoruz. Her ne kadar bunu suistimal etmeye kalkanlar olsa da biz ne yaptigimizi biliyoruz. Tamamen is, üretim ve hedef odakli çalismalarimiza devam ediyoruz. Sifir atik çerçevesinde tamamen evsel atiklarla, restoran ve otellerin yemek artiklari ile can dostlarimizin mamalarini kendimiz üretiyoruz. Önceki yillarda bunu ihale yoluyla aliyorduk. Örnegin 2022 yilinda 1 milyon 100 bin lira civarinda bir maliyet oldu. 2023 yilinda asagi yukari 2 milyon lirayi asan sadece mama maliyeti öngörüldü.

Bu çalisma ekonomik anlamda da belediyemize çok olumlu katki saglayacak” diye konustu.



Hedef yeni bir bakimevi

Marmaris’in farkli bölgesinde 200’e yakin besleme ünitelerinin sayisini da çogaltma sansi olacagini söyleyen Oktay, “Hedeflerimizden biri de yeni bir bakimevi. Farkli bir bölgede Bakanliktan yerle ilgili tahsisi aldik. Proje çalismalarimiz devam ediyor. Isin finans kismini da çözdükten sonra Marmaris’e gerçek anlamda yakisacak, Türkiye’ye örnek olacak hayvan bakimevini de hayata geçirecegiz” diyerek açiklamasini tamamladi.
Kaynak: İHA