Talas Belediyesi Üreticiye Örnek Oldu

Tarim ve hayvanciliga her zaman destek veren Talas Belediyesi buna yeni bir hizmeti daha ekledi. Hayvancilik yapanlara maliyeti düsük olan elektrikli çit sistemleri kurarak örnek olan belediye, böylelikle verimi de artirmaya yardimci oluyor.

Talas Belediyesi Üreticiye Örnek Oldu
Kirsal mahallelerden Kuruköprü’de Talas Belediyesi öncülügünde Erciyes Üniversitesi (ERÜ) isbirligiyle besici Selman Sahin’in çiftligine kurulan 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arasi maliyetli sistem diger üreticilere de örnek oluyor. Çiftligin yanindaki otlak araziye kurulan elektrikli çit sistemiyle ilgili konusan ERÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Konca, proje hakkinda bilgiler verdi. Prof. Dr. Yusuf Konca, Kayseri bölgesinde yaygin olmayan sistemin Talas Belediyesi sayesinde yayginlastirilmaya çalisildigini belirterek, “Bugün buraya özellikli çiftçimizin hem maliyetlerini düsürmesi, hem hastaliklarla daha mücadele edebilme, hem daha dogru besleme ve hem de dogal kaynaklardan yararlanmak açisindan küçük bir uygulama yapmaya geldik” diye konustu.

“Bu sistemde günes paneliyle de çalisabilen elektrikli çit sistemini ortalama 10 kilometreye kadar uzun bir mesafeye çekebiliriz.” diyen Prof. Dr. Konca, “Her iki yöne çekilen sistemle hayvanlar disari zarar vermeden otlarlar. Hayvan ahirdan disari çiktiginda kaslari gelisir, günesten D vitamini alir, otlardan A vitamini alir. Ayni zamanda döllenme sorunlari önlenir. Bununla birlikte hayvanlar yesil yem yedigi için yüksek sindirime sahip yemlerle sindirim sistemi düzelir. Bu sayede verim artisi görülür. Daha da önemlisi kapali ortamda kalan hayvanlar strese maruz kalir. Bu sekil basit ve düsük maliyetli sistemlerle disari çiktiginda hayvan refahina önemli katkida bulunmus olur” seklinde konustu.

Sistemin hem evlerdeki elektrikle hem de günes enerji paneliyle üretilen düsük voltajli enerjiyle çalisabildigini ifade eden Koca, “Düsük voltajli elektrik kablolarla iletilerek hayvanlara temas ettiginde onlara zarar vermeden geri çekilmelerini sagliyor. Böylelikle otlagin istenilen kismina sistem çekilerek diger alanlar zarar görmüyor. Normalde hayvanlarin yiyemedigi otlar kuruyup yangina sebep olur. Bütün bunlari önleyip ekonomik katki saglanmis oluyor.” dedi.

Kuruköprü Muhtari Bilal Yardim ise, teknoloji egitimlerden Talas Belediyesi sayesinde yararlandiklarini belirterek, “Hayvanlarimizdan daha yüksek verim almak, diger otlara zarar vermeden bu sistemden yararlanilabiliyor. Bunun için basta Talas Belediye Baskanimiz Mustafa Yalçin olmak üzere Erciyes Üniversitesine tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.

Besici Selman Sahin de bu uygulama hakkinda daha önce bilgi sahibi olmadiklarini anlatarak, “Biz bunu bilmiyorduk. Maliyetinin de düsük oldugundan habersizdik. Görmüs olduk hocalarimiz tanitti. Bu uygulamayla özellikle süt veriminin yükselecegini düsünüyorum. Ülke ekonomisine katki olacagini düsünüyorum. Bu konuda Talas Belediyemize çok tesekkür ederim” seklinde düsüncelerini paylasti.
Kaynak: İHA