Japon Arkeologdan Kesif Açiklamasi Kimmerlerin Ilk Yerlesim Yeri Bulundu

Kirikkale’de Japon arkeolog baskanliginda yapilan kazi çalismalarinda Kimmerler kavminin Anadolu’daki ilk yerlesim yerinin Büklükale oldugunu isaret eden yeni kalintilar ortaya çikti.

Japon Arkeologdan Kesif Açiklamasi Kimmerlerin Ilk Yerlesim Yeri Bulundu
Kirikkale’nin Karakeçili ilçesindeki Büklükale mevkisinde Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan 2009 yilinda baslatilan kazi çalismalari, 14 yildir araliksiz devam ediliyor. "Asagi Sehir" ve "Yukari Sehir" olmak üzere iki arkeolojik alandan olusan Büklükale’de Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura baskanliginda sürdürülen kazi çalismalarinda binlerce yillik tarih gün yüzüne çikartiliyor.

Ünlü çizgi roman kahramani "Barbar Conan" sayesinde ismi arkeoloji dünyasi disinda popüler pek çok alanda bilinen Kimmerler kavminin Anadolu’daki ilk yerlesim alaninin Büklükale oldugu tahmin ediliyor. Kazi çalismalarinda bulunan kalintilar Kimmerler hakkinda veri saglarken, o döneme ait insa edilen kalede de savasin olduguna dair bulgular bulundu. At üzerindeki insan figürü ve Iskit dönemine ait hayvan motifi ile Kimmerler döneminden kaldigi tahmin edilen ve savasta kullanilan ok ucu dikkat çekiyor. Türkiye’nin en uzun nehri Kizilirmak’in en dar kisminda konumlandirilmis sehir, Erken Tunç Çagi’ndan Osmanli dönemine kadar iskan gördügü ve her dönem dogu-bati geçis noktasinin üzerinde adeta dogal bir köprü görevi üstlendigi tahmin ediliyor. Büklükale’nin hemen yaninda Selçuklu döneminde insa edilen Çesnigir Köprüsü yer aliyor.

Kirsehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Kazi Baskani Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, Büklükale mevkisinde yapilan kazi çalismalarinda birçok medeniyetin yasadigini tespit ettiklerini söyledi.



"Hitit dönemi milattan önce 2000’e ait yerlesmeleri bulduk"

Bölgeye yapilan kazi çalismalarinda tahminlere göre Kimmerlere ait kale bulundugunu anlatan Matsumura, "En üstte Osmanli dönemi vardi. Onun altinda Helenistik dönem, Büyük Iskender’in geldigi dönem ve onun altinda da mimari kalintilar tespit ettik. Ondan önce Lidyalilarin geldigi döneme ait kalintilar bulduk. Onun altinda bizim düsündügümüz Kimmerlere ait burada kale insa edilmis. Onun altinda ilk defa bizim amacimiz olan Hitit dönemi milattan önce 2000’e ait yerlesmeleri bulduk. Simdi o seviyeye kadar inmis durumdayiz" dedi.



"Simdiye kadar 6-7 tane ok ucu çikti"

Kazi çalismalari sirasinda savasta kullanilan ok uçlarinin bulundugunu ifade eden Matsumura, "Simdi kazilar devam ediyor. Ama ilginç olan o suru ortaya çikarirken simdiye kadar 6-7 tane ok ucu çikti. Bu ok uçlarinin bükülmüs olani çikti. Burada savas olup, ok atilmis ve uçlarinin kivrilmis oldugunu gösteriyor. Demek ki o dönem de büyük ihtimalle Kimmerler ya da ondan sonraki dönemde burada savas meydana geldigini gösteriyor" diye konustu.



"Anadolu’da yerlesme ya da kale tespit etmis olduk"

Matsumura, Kimmerlerin Anadolu’ya geldiginin "tarihin babasi" olarak nitelendirilen Herodotos’un kitabinda yer aldigini belirterek, "Bu surun içerisinde Iskitlere ait hayvan motifi malzemeleri bulduk. Onun disinda da küçük ata binen insan figürü bulduk. Büyük ihtimalle Kimmerlere ait oldugunu düsünüyoruz. Insallah ilk olarak onlara ait Anadolu’da yerlesme ya da kale tespit etmis olduk. Bu seneki bu surun disindaki çalismalarda da büyük ölçüde kale insa etmis oldugunu tespit ettik. O çok ilginç olacak. Anadolu’da neler yaptigina dair bir bilgi yok" seklinde konustu.

Matsumura, ilerideki kazi çalismalari ile Kimmerlerin tarihteki yerini aydinlatacaklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA