Güney Kore'den Sifa Için SANKO Üniversitesi Hastanesi'ne Geldi

Güney Kore’de yasayan üç çocuk babasi Müftah Inanç (34), tedavi için geldigi SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde basarili operasyonlarla sifa buldu.

Güney Kore'den Sifa Için SANKO Üniversitesi Hastanesi'ne Geldi
Müftah Inanç, on ay kadar önce karin agrisi ve mide bulantisi gibi sikayetleri üzerine Güney Kore’de üç dört hastaneye gittigini ve yapilan tetkikler sonrasinda bagirsaginda kitle tespit edildigini söyledi.

Bunun üzerine hemen Türkiye’ye geldigini ve Sanliurfali olmasindan dolayi önceden bildigi SANKO Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’ne basvurdugunu belirten Inanç, “Yapilan tetkikler sonrasinda zaman kaybetmeden ameliyat oldum” dedi.

Ameliyattan sonra baska bir merkezde kemoterapi tedavisi almasina ragmen yapilan kontrolde karacigerinin sag tarafinda 10x8 cm ve 4x3 cm, sol tarafinda ise 4x3 cm çapinda üç adet metastatik (bagirsak kanserinin karacigere siçramasi) lezyonu olustugunun belirlendigini kaydeden Inanç, söyle devam etti:

“Yeniden SANKO Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’ne basvurdum. SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dali Ögr. Üyeleri Doç. Dr. Yücel Yüksel ve Dr. Ögr. Üyesi Kenan Demirbakan tarafindan karacigerimdeki tümörlere yönelik ameliyat olmama karar verildi.

Basarili geçen ameliyatlardan sonra saglik durumum su anda gayet iyi. Doktorlarima ve tüm hastane personeline çok tesekkür ediyorum. Iyi ki SANKO Üniversitesi Hastanesi’ne gelmisim.”

Iki asamali karaciger rezeksiyon ameliyati uygulandi

Ameliyat sürecini anlatan Doç. Dr. Yücel Yüksel ise tetkikler çerçevesinde yaptiklari degerlendirme sonrasinda iki asamadan olusan operasyon karari aldiklarini bildirdi.

“Tek ameliyatla tümörleri çikarsaydik, ameliyat sonrasi hastada karaciger yetmezligi olusacakti” diyen Doç. Dr. Yüksel, süreci söyle özetledi:

“Bu nedenle dünyada yeni gelisen ve ülkemizde az sayida merkezde yapilan ALPPS (Associating Liver Parpation and Portal Vein Ligastion for Staged Hepatectomy - Iki Asamali Karaciger Ameliyati) yapmaya karar verdik. ALPPS, sag ve sol olmak üzere iki parçadan olusan karacigerin birinci asamada kanserli kismina giden toplardamarini baglayarak, çikarilacak kanserli tarafin küçültülerek kalan kisminda günlük yaklasik 30-50 gramlik büyümesine dayanilarak yapilan ameliyat teknigidir. Bu teknikte yaklasik 7- 15 gün sonra damari açik olan karaciger gerekli büyüklüge ulasinca ikinci ameliyatla kanserli diger büyük bölüm çikarilmaktadir. Bu da hastalarda ameliyat sonrasinda olusabilecek karaciger yetmezligi riskini düsürmektedir.”

Hasta sifa ile taburcu edildi

Hastanin ameliyat öncesi karacigerini tomografi esliginde haritalandirarak, tümörlerinin ve karacigerinin volümünü (tip dilinde volüm hacim, cilt, yogunluk anlamlarinda kullanilmaktadir) hesapladiklarini vurgulayan Doç. Dr. Yüksel, ameliyatin asamalari konusunda sunlari söyledi:

“Ameliyatin ilk asamasinda ise hastanin karacigerinin sag toplardamarini baglayarak, karacigeri iki parçaya ayirdik. Karacigerin atar damarini, safra yollarini ve diger toplardamarlari serbestlestirdik ama onlari baglamadik. Ilk ameliyatta karacigerin sol tarafindaki 4x3 cm çapindaki tümörü aldik. Basarili geçen bu ameliyattan sonra serviste gözlem altinda tutulan ve genel saglik durumu gayet iyi olan hastanin, on gün sonra ikinci ameliyatta karacigerinin sag tarafini diger iki tümörüyle birlikte çikardik. Ikinci ameliyattan bir hafta sonra sagligina kavusan hastamiz sifa ile taburcu edildi.”

Karaciger yetmezligi gelismesi riski vardi

Dr. Ögr. Üyesi Kenan Demirbakan da “Hastamiz genç. Tümörlerin hepsinin ayni ameliyatta çikarilmasi durumunda karaciger yetmezligi gelismesi riski vardi” diye konustu.

Doç. Dr. Yücel Yüksel’le birlikte yeni bir teknik olan ALPPS’le hastayi sagligina kavusturmak için süreci baslattiklarini ve basariyla sonuçlandirdiklarini ifade eden Dr. Ögr. Üyesi Demirbakan, böyle yapilmamasi halinde hastanin tümörden degil erken dönem karaciger yetmezliginden kaybedilebileceginin altini çizdi.

Dr. Ögr. Üyesi Demirbakan, “Hastanemiz, Genel Cerrahi Bölümü hem teknik donanim hem deneyimli personel konusunda her türlü imkana sahip olup, bilimsel gelismeler ve yeni teknikler yakindan takip edilerek uygulanmaktadir. Bu ortamda tedavi ettigimiz hastamizi saglikli olarak ailesine kavusturmanin mutlulugunu yasiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA