Çiftçilerin Topraklari Ücretsiz Analiz Edildi

Nilüfer Belediyesi bünyesindeki Nilüfer Tarimsal Analiz Laboratuvari, Fusilli projesi çerçevesinde bir defaya mahsus çiftçilerin topraklarini ücretsiz analiz etti.

Çiftçilerin Topraklari Ücretsiz Analiz Edildi
27 Mart tarihinde kurulan, 11 Nisan’da yetki belgesini alarak hizmet vermeye baslayan Nilüfer Tarimsal Analiz Laboratuvari, toprak, bitki, sulama suyu ve yetistirme ortamlarinin analizlerinde yetkili olarak çalismalarini sürdürüyor. Nilüfer Belediyesi Fusilli projesi çerçevesinde Nilüfer Ziraat Odasi ortakliginda Çatalagil Mahallesi’nde 22 çiftçinin topraklari bir kereye mahsus olmak üzere ücretsiz analiz edildi. Agirlikli olarak zeytin ve incir bahçeleri olmak üzere toplamda 16 kirsal mahalleden 405 arazide ücretsiz analizler tamamlandi. Bundan sonra analiz yaptirmak isteyen kamu kurumlarina yüzde 15, çiftçi belgesi getirenlere de yüzde 25 indirim uygulanacak. Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem’in katilimlariyla Çatalagil Mahallesi’ndeki çiftçilere analiz raporlari dagitilarak bilgilendirme yapildi.

Ortak hizmet protokolü dahilinde Nilüfer Tarimsal Kalkinma Kooperatifi ile birlikte isletilen laboratuvarda son teknoloji cihazlarla analizler yapiliyor. Analizler sonucunda topraklarin toksik etkiye maruz kalmasinin engellenerek, canliligin ve verimliginin devami hedefleniyor. Bitkilerin ihtiyaci olan besin element eksikligi veya fazlaliginin da belirlendigi analizlerde, sulama sularinin da sakincali olup olmadigini tespit ediliyor. Toprakta yapilacak gübreleme faaliyetlerinin de bilimsel yapilmasini saglayan analizler, çiftçinin ekonomik kayiplarinin da azaltilmasini planliyor. Toprak analizi ile daha kaliteli ve verimli tarim yapilabiliyor.

Çiftçilerle bir araya gelen Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, “Biz bu çalismaya mart ayinda basladik ve 11 Nisan tarihinde yetki belgesini almis oldu. Laboratuvarimizda üç ziraat mühendisi çalisiyor. Burada amacimiz çiftçilerimiz toprak, bitki ve sulama suyu analizleri ile beraber yetistirdikleri ürünlerle ilgili çalismalar yapiliyor. Çiftçilerimiz analizler sonucunda daha az gübre kullanmasi gerekiyorsa, bunu saglayarak verimligi arttirmayi maksat ediniyor. Çiftçimiz daha çok kazanç sagladiklari ve bunu bilimsel veriler çerçevesinde yürütmelerini arzu ediyoruz” dedi.

Bu analizlerin Fusilli projesi çerçevesinde bir defaya mahsus ücretsiz yapildigini anlatan Erdem, “Nilüfer Ziraat Odasi’nin katkilariyla bu yerleri belirledik. Bu analizleri bugün için ücretsiz yaptik. Daha sonra çiftçi belgesi olanlar basvuru yaptiginda yüzde 25, kamu kurumlarina yüzde 15 indirimli yapilacak. Nilüfer Tarimsal Kalkinma Kooperatifi ile Nilüfer Ziraat Odasi ile birlikte organize ediyoruz. Her yil bazi özel seçilen ürünlerin de ücretsiz analizlerini yaparak vatandaslarimizi bilgilendirecegiz” diye konustu.

Nilüfer Ziraat Odasi Baskani Senol Aybey de girdi maliyetlerini en asagi çekmek için çalistiklarini ifade ederek, “Bunun en basinda gübre geliyor. Gübrenin dogru kullanilmasi çok önemli. Her yerde laboratuvarlar var ama buralara çiftçimizi çekemiyoruz. Belediye Baskani Turgay Erdem’e rica ettik ve özellikle zeytin bahçelerinden topraklar alinarak ücretsiz analizleri yapildi. Çiftçi dagitilan raporlara bakarak gereksiz yere fosfor ya da potasyum atmayacak. Hangi elemente ihtiyaç varsa çiftçi onu kullanacak” ifadelerini kullandi.

Nilüfer Tarimsal Analiz Laboratuvari Sorumlu Müdürü Dr. Saliha Dorak da çiftçiye dagitilan analiz sonuçlarini yorumlayarak bilgilendirme yapti.
Kaynak: İHA