Trabzon'un O Ilçesinde Ayi Kabusu Sürüyor

Trabzon’un Salpazari ilçesinde artan ayi saldirilari vatandaslari tedirgin ediyor. Mahalleye inen ayilar ari kovanlarina, büyük ve küçükbas hayvanlara saldirirken, evlere ise zarar veriyor.

Trabzon'un O Ilçesinde Ayi Kabusu Sürüyor
Trabzon’un Salpazari ilçesine bagli Kuzuluk ve Gökçeköy mahallelerinde yasanan ayi saldirilari nedeniyle yöre sakinlerinin korkusu sürüyor. Son aylarda artan ayi saldirilari nedeniyle vatandaslarin ari kovanlari zarar görürken, çok sayida küçük ve büyükbas hayvan ise telef oldu. Mahalleye kadar inen ayilar nedeniyle vatandaslar küçük çocuklarin zarar görebilecegi endisesini yasarken, ayi saldirilarina karsi köy cami hoparlöründen uyari anonslari yapiliyor. Uyari anonslarinda çocuklarin tek baslarina birakilmamasi istenirken, yöre sakinlerinin dikkatli ve tedbirli olunmasi çagrisinda bulunuluyor.

Küçükbas sürü sahibi Ramazan Taskin, artan yaban hayvanlarinin otlatma esnasinda hayvanlarini parçalayarak telef ettigini belirtti.

Taskin, “Çiplak gözümüz ile sürülerimizdeki hayvanlarimiz parçalayanlarin kurt mu yoksa ayi mi bilemiyoruz. Ancak gün agarinca telef olan hayvanlarimizin yaninda büyük ayak izlerine bakilirsa ayiya benziyor” dedi.

Hayvanlari telef eden ayilarin evlere de girdigini dile getiren Taskin, “Evlerimize giriyor kirip döküp bizlere maddi olarak zarar veriyorlar. Devletimiz yaban hayvanlarini buradaki bölgelere birakiyor ancak burada çogalan hayvanlar aç kalinca köye inerek bizlerin sürülerine zarar veriyor” seklinde konustu.



“Eski ayilar zararsizdi”

Salpazari Ilçesine bagli Kuzuluk mahallesi sakini Ali Sait Tok ise, ayilarin ari kovanlarina saldirdigini belirterek, ayi saldirilari nedeniyle korktuklari için mezra evlerine gidemediklerini söyledi.

Tok, “Ariciligi artan ayi saldirilarindan dolayi yapmakta zorlaniyoruz” diye konustu.

Ayi saldirilarindan korktuklari için evden disariya çikamadiklarini kaydeden Tok, “Ayidan korkumuza ari kovanlarinin çogunu ilçe merkezine yakin bölgelere birakmistik. Burada eskiden beri olan ayilar bizim peteklerimize ve hayvanlarimiza zara vermiyorlardi. Son 10 yildan beri dogayi korumak için Milli Parklar görevlileri tarafindan saliverilen ayilarin sayilari çogalinca saldirmaya basladilar. Tamamen bizi disariya çikaramaz hale getirdiler. Ne aricilik, ne de hayvancilik yapamiyoruz. Sabah kalktigimda ayinin ahirimin yanindan geçtigini gördüm sasirdim. Ahirda yatacak halim yok. Tamamen çaresiz durumdayiz” ifadelerini kullandi.

“Ayinin yüzünden evimize girip yatamiyoruz”

Kuzuluk mahallesi sakinlerinden Veysel Tok, ayilarin evlerin kapisini kirdigini kaydederek “Bazi duyumlarimiza göre bölgemiz genelinde 80 ile 100 ayinin varligindan söz ediliyor. Ayinin yüzünden tapulu evimize girip yatamiyoruz. Ayi evin kapisini kiriyor. Ardindan yerine takinca yenisini yine kiriyor. Bir kapinin bize maliyeti 7 ile 8 bin lira ne yapacagimiz sasirdik bu ayiya bir çare bulsunlar ayi bizi yerimizden yurdumuza koymuyor. Devlet bizi de biraz düsünsün ya ayilari buralara sali vermesinler ya da alsinlar. Ya da devlet bizi baska bir yere göndersin” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA