Tarim Teknolojileri Projesi Avrupa'da Örnek Gösterildi

Yasar Üniversitesinin ortaklari arasinda yer aldigi, Avrupa Birligi (AB) tarafindan desteklenen ve Ege Bölgesindeki tarim-gida alaninda inovasyon ve girisimciligi artirmayi hedefleyen Ekosistem Entegrasyon Laboratuvari ‘AgTech-EIL’ projesi, Avrupa’da basarili örnek olarak gösterildi.

Tarim Teknolojileri Projesi Avrupa'da Örnek Gösterildi
Avrupa Inovasyon ve Teknoloji Enstitüsü tarafindan koordine edilen Yüksekögretim Inisiyatifi (EIT-HEI) çerçevesinde fon alan ilk projelerden biri olan RiEcoLab’in pilot uygulama süresi sonlanirken, proje meyvelerini vermeye basladi.

6 farkli Avrupa ülkesinden 7 kurumun ortakliginda yürütülen proje ile yüksekögretim kurumlarinin yenilikçilik kapasitesini artirmak ve bölgesel yenilikçilik ekosistemini güçlendirmek amaci ile Polonya, Irlanda, Romanya ve Türkiye’de dört farkli temada dört adet Ekosistem Entegrasyon Laboratuvari (EIL) kuruldu. Yasar Üniversitesinin tarim-gida alaninda Ege Bölgesinin en aktif inovasyon ve girisimcilik merkezi olma vizyonu ile tarim teknolojileri temasini benimseyerek kurdugu AgTech-EIL, Prag’da düzenlenen deneyim aktarimi çalistayinda basarili örnek olarak yer aldi.

Ekonomik kalkinmaya destek

Avrupa’daki yüksekögrenim kurumlarindan davet edilen 15 üst düzey basarili akademik liderden biri olan Yasar Üniversitesi Arastirma ve Yenilikçilikten Sorumlu Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kandiller, Prag’da yapilan ve AB Komisyonu delegesi, HEI Inisiyatifi yöneticileri ve EIT yöneticilerinin katildigi 25 kisilik toplantida deneyimlerini paylasti, yapilan genel oturumda da AgTech-EIL örnek uygulamasini sundu. Prof. Dr. Kandiller, Türkiye’nin tarimda bilisim teknolojileri temali ilk AR-GE ekosistemi için Izmir Ticaret Borsasi koordinasyonunda kurulan Izmir Tarim Teknoloji Merkezi (ITTM) ile gerçeklestirilen uygulamalari anlatti.

Pilot uygulama süreci degerlendirildi

Prag’da düzenlenen çalistayin hemen ardindan Yasar Üniversitesi, RiEcoLab proje ortaklarini Izmir’de agirladi. Selçuk Yasar Kampüsünde gerçeklesen toplantida, proje ortaklari ve Ekosistem Entegrasyon Laboratuvari temsilcileri pilot uygulama sürecini degerlendirdi.

Tüm Ege Bölgesine katki saglayacak

Prof. Dr. Levent Kandiller, “Bu proje sadece üniversitemize degil bölgedeki tüm üniversitelere ve teknoloji transfer ofislerine dogrudan katki vererek Izmir’in yenilikçi ve girisimci ekosistemini güçlendirecek. Projenin diger bir çiktisi da Tarim Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizin de katkilariyla Izmir Ticaret Borsasi koordinasyonunda yürütülen Izmir Tarim Teknolojileri Merkezi kurma inisiyatifi çerçevesinde bir ‘Ekosistem Entegrasyon Laboratuvari’nin hayata geçirilmesi oldu. Yapilan çalismalar ile bölgesel, çevresel, kültürel ve sosyal ihtiyaçlari karsilayan, sürdürülebilir döngüsel ekonomik kalkinmaya destek verilmesi hedefleniyor” dedi.

Kaynak: İHA