Fransa, Almanya Ve Polonya Liderleri Paris'te Bir Araya Geldi

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya Basbakani Olaf Scholz ve Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, Fransa’da bir araya geldi.

Fransa, Almanya Ve Polonya Liderleri Paris'te Bir Araya Geldi
Weimar Üçgeni’nin liderleri Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya Basbakani Olaf Scholz ve Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, Fransa’nin baskenti Paris’te bir araya geldi. Liderler görüsmede Ukrayna’daki son durumu ve Ukrayna’nin Avrupa Birligi (AB) ve NATO’ya üye olmasini ele aldi. Görüsme sonrasi liderler ortak basin toplantisi düzenledi.

Ev sahibi olarak toplantida ilk sözü alan Cumhurbaskani Macron, Ukrayna’daki mevcut durumun kendilerini Kiev’e verdikleri destegi sürdürmeye çagirdigini belirterek, "Ukrayna’nin fethedilemeyecegi açik, tek çözüm uluslararasi hukuka saygiya dayali bir baristir" dedi.

Ukrayna’nin örnek bir cesaretle kendini savunduguna dikkat çeken Macron, Ukrayna’ya askeri, siyasi, ekonomik olmak üzere çesitli boyutlarda kesintisiz destegin sürmesi gerektigini ifade ederek, Ukrayna’nin zaferinin tüm kita için barisa katkida bulunacagini vurguladi.

"Rus emperyalizmi söndürülmeli"

Macron’un ardindan söz alan Cumhurbaskani Duda ise, Rusya’nin bir daha bir baska devlete saldirma imkani bulamamasi için ve etki alanini genisletememesi için Rus emperyalizminin söndürülmesi gerektigini söyledi.

Duda, "Ukrayna’nin Avrupa Birligi ve NATO’ya katilacagina süphe yok" ifadelerini kullanarak, zaferin Rus güçlerinin uluslararasi hukuka göre Ukrayna’ya ait olan tüm topraklardan çikarilmasiyla olacagini belirtti.



"Ihtiyaç oldugu sürece Ukrayna’nin yaninda olmaya devam edecegiz"

Basbakan Scholz, Fransa, Polonya ve Almanya arasindaki isbirliginin Avrupa için büyük önem tasidigini kaydederek, üç ülkenin tutumunun açik oldugunu, siki bir sekilde Ukrayna’nin yaninda yer aldiklarini, ihtiyaç oldugu süre boyunca da Ukrayna’nin yaninda olmaya devam edeceklerini söyledi.

Putin’in planinin basarisiz oldugunu anlamasinin zamani geldigini ifade eden Scholz, "Yüzbinlerce ölü, milyonlarca yarali ve bundan daha fazla sayida mülteci ile 16 ayin ardindan savasi bitirmenin zamani geldi. Zaman, askeri birlikleri geri çekip, nihayetinde adil bir baris hakkinda konusmaya hazir olma zamani" dedi.

Kaynak: İHA