Soydan Açiklamasi 'Findikta Rekolte Tahminleri Açiklamak Için Erken'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2023 yili findik hasat sezonu için açiklanan rekolte miktarlarinin arasinda ciddi fark oldugunu belirterek, “Bu günlerde rekolte açiklanmasi tarih ve ay olarak uygun degil. Temmuz ayi itibariyle olusturulacak komisyon ile rekolte çalismalari baslayacak ve temmuz ayinin 20’si gibi tamamlanir, bu rekolte açiklamasini da gerçege en yakin olarak görüyoruz” dedi.

Soydan Açiklamasi 'Findikta Rekolte Tahminleri Açiklamak Için Erken'
Her yil uluslararasi düzeyde yapilan Uluslararasi Sert Kabuklu Meyveler Konseyi’nin (INC) 40. Kongresi Ingiltere’nin baskenti Londra’da 22-24 Mayis tarihlerinde gerçeklestirildi.

Kongrede Türkiye’nin 2023 yili findik tahmini 810 bin ton alarak açiklandi. Türkiye Istatistik Kurumu (TUIK) ise findik rekoltesinin geçen yila göre yüzde 4,6 oraninda azalma görülecegini, rekolteyi 730 bin ton olarak açikladi.

Rekolte açiklamalarinin arasinda 85 bin ton fark olurken, zararlilar ve hastaliklar ile mücadelenin devam ettigi, açiklanan rekolte için sürenin erken oldugu belirtiliyor.

“Temmuz ayinda yapilacak rekolte arastirmasi gerçege en yakin olacaktir”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Bölgemizin en önemli geçim kaynagi olan findikta hasat dönemi yaklasirken farkli kurumlardan rekolte açiklamalari gelmeye basladi.

Uluslararasi Sert Kabuklu Meyveler Konseyi’nden 2023 yili için 815 bin tonluk rekolte açiklamasi var, ayni sekilde TÜIK tarafindan da 730 bin ton rekolte açiklandi. Arada bakildigi zaman uçurum var ama bu günlerde rekolte açiklanmasi tarih ve ay olarak uygun degil. Findik çotanaklari yeni büyümeye basladi.

Içerisinin dolgunlugu, hastaliklari ile mücadelesini görme sansimiz yok. Bu nedenle temmuz ayi itibariyle olusturulacak komisyon ile rekolte çalismalari baslayacak ve temmuz ayinin 20’si gibi tamamlanir, bu rekolte açiklamasini da gerçege en yakin olarak görüyoruz” dedi.

Findikta hasat sezonunun yaklastikça üreticilerin fiyat beklentilerinin arttigini kaydeden Soydan, “Bir yillik maliyetlerin karsiligini alabilmek için taban fiyat üreticilerimiz için en önemli unsur. Ilerleyen süreçte tüm maliyetler ve rekolte hesaplanacak buna göre üreticinin hak ettigi bir fiyat taleplerimiz olacak, insallah üreticilerimiz hak ettigi rakamlari alacagimizi düsünüyorum” ifadelerine yer verdi.

“Zararlilar ile mücadele findik için önemli”

Soydan, bölgenin en önemli geçim kaynagi olan findikta zararlilar ile sürdügünü ifade ederek, “Findikta zararlilara karsi mücadelenin önemine deginen Soydan, “Bugünlerde hastaliklar ve zararlilar ile mücadele dönemi. Özellikle findik kurdu, findik kokarcasi ve ayrica külleme ciddi zarar veriyor. Onunla ilgili su anda havalarin serin gitmesinden dolayi, güzel havalarda bu mücadeleleri yapiyor. Bu mücadelelerin yapilmasi lazim aksi takdirde rekolte kaybina neden oldugu gibi mahsulün kendisine de zarar verebilir, ekonomik olarak da olumsuzlugu var. Bu süreçten sonra temmuz ayinda da yabani otlarin temizlenmesi ve dip sürgünlerinin alinmasi süreci var. Üreticilerimiz findigi harmana getirene kadar ciddi mücadele veriyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA