(Özel) Roma Valisi'nin 2 Bin Yillik Altin Taci Iznik Müzesi'nde Sergileniyor

UNESCO’ya aday 4 medeniyete baskentlik yapmis dünyaca ünlü tarihi kent Iznik’te kazilarda bulunan Roma Valisine ait zeytin yapraklarindan esinlenmis altin taç, Iznik Müzesi’nde sergileniyor. Tacin 20 gram civarinda oldugu belirtildi.

(Özel) Roma Valisi'nin 2 Bin Yillik Altin Taci Iznik Müzesi'nde Sergileniyor
Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanli olmak üzere 4 medeniyete baskentlik yapmis tarihi sehir Iznik’te yillar önce kazilarda bulunan ve Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan koruma altina alinan 2 bin yillik vali taci Iznik’te yeni yapilan arkeoloji müzesinde sergileniyor.

Geçimini Roma döneminde zeytincilikle saglayan eski adiyla Nicaea’da vali olan varlikli bir kisiye ait olan altin taç, zeytin yapraklarindan esinlendi.

Konuyla ilgili açiklamada bulunan Iznik Eski Müze Müdürü Taylan Sevil, “Yeni müzede sergilenen önemli eserlerden biride roma dönemine ait Iznik’te valilik yapmis bir kisiye ait altin taçtir. Zeytin yapraklarindan esinlenerek yapilmistir. Çok önemli bir eserdir” dedi.

Iznik’te yaklasik bir sene önce faaliyete giren yeni arkeoloji müzesinde ilçede çikarilan lahitler de yer aliyor. Dünyanin birçok ülkesinden misafirler Iznik Müzesi’ni ziyaret ediyor.
Kaynak: İHA