E-Ihracat Yerli Üreticileri Dünyayla Birlestiriyor

Sinir ötesi elektronik ticaret hacmi geçen yil 2,8 kat büyüme gösterdi. Yerli girisimci ve KOBI’ler küresel elektronik pazaryerleriyle dünyayla bulusuyor. Yapilan arastirmaya göre toplam ihracatin 3’te birini alan KOBI’lerin yüksek oranla e-ihracata entegre edilmesiyle yurt disi ticaretin hiz kazanacagi tahmin ediliyor. E-ihracatta rakamlarin artmasi Türkiye ekonomisinin büyüme performansina da olumlu etki yapiyor. Son verilere göre Türkiye büyüme performansiyla ilk çeyrekte ABD ve Euro Bölgesi’ni geride birakti.

E-Ihracat Yerli Üreticileri Dünyayla Birlestiriyor


Türkiye’nin 2023 yili ilk çeyrek büyüme rakamlari açiklandi. Buna göre, deprem felaketinin yasandigi yilin ilk çeyreginde Türkiye ekonomisi, bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 4 büyüme performansi yakaladi. Türkiye 2023 yilinin ilk çeyreginde yüzde 4’lük büyüme performansiyla AB ve OECD ülkeleri arasinda en yüksek büyüyen ikinci ülke olurken Euro Bölgesi ve ABD’yi geride birakti. Euro Bölgesi’nde Gayrisafi Yurt Içi Hasila (GSYH), yilin ilk çeyreginde geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 1,3 artis kaydetti.

Dünyanin en güçlü ekonomisine sahip ABD ise 2023 yilinin ilk çeyreginde yüzde 1,1 oraninda büyüme yakaladi.

Nebati’den büyüme degerlendirmesi: “AB ve OECD ülkeleri arasinda en iyi ikinci performans”

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, ilk çeyrek büyüme rakamlarini degerlendirdi. Nebati, Türkiye ekonomisinin 2023 yilinin ilk çeyreginde geçen yilin ayni dönemine göre reel yüzde 4 büyüme kaydettigini hatirlatarak, “Böylece ülkemiz, verisi açiklanan AB ve OECD ülkeleri arasinda yilin ilk çeyreginde yillik bazda en yüksek büyüyen ikinci ülke olmayi basarmistir. Siki küresel finansal kosullarin devam ettigi ve küresel ticaretin zayif seyrettigi bir dönemden geçiyoruz. Zorlu dis konjonktürün yani sira asrin deprem felaketini de yasadigimiz bu dönemde yatirim, üretim ve istihdamdan asla taviz vermedik” ifadelerini kullandi.

E-ihracatta artis

Öte yandan e-ihracatta rakamlarin artmasi Türkiye ekonomisinin büyüme performansini olumlu etkiliyor. Online ticarette küresel pazaryerinin yaptigi arastirma dikkat çeken sonuçlar verdi. Türkiye’deki KOBI’lerin e-ticaret görünümü raporunda yer alan bilgilere göre, 2019 - 2022 yillari arasinda Türkiye’nin e-ticaret hacmi yüzde 80,6 oraninda yüksek bir yillik bilesik büyüme kaydetti.

Yapilan pazar büyüklügü tahminleri ise Türkiye’deki e-ticaret hacminin 2020 - 2025 yillari arasinda yüzde 23,7 yillik bilesik büyüme orani tutturarak 2025’te mevcut hacminin 2,3 kati bir büyüklüge ulasacagi yönünde gerçeklesti. Ayni çalisma, küresel yillik bilesik büyüme oraninin ise yüzde 11,7 oraninda gerçeklesecegini öngörüyor.

Küresel sinir ötesi e-ticaret perakende degeri 2017 yilinda 1,4 trilyon dolar iken 2022 yilinda 3,5 trilyon dolara ulasti. Türkiye’de yurt disindan yapilan harcamalar 2019 yilinda 12,2 milyar TL iken, bu deger 2022 yilinda 33,8 milyar TL’ye yükseldi.

Baska bir deyisle, 2017 - 2022 yillarini kapsayan 5 yillik dönemde küresel sinir ötesi e-ticaret hacmi 2,5 kat artarken, Türkiye’deki e-ihracat hacminin 2019 - 2022, yani 3 yillik bir dönemde 2,8 kat arttigi görüldü.

Bu durum, Türkiye’de büyüyen e-ihracatin artan potansiyelinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Türkiye’deki e-ticaret faaliyetlerinin yurt içi ve yurt disi dagilimina baktigimizda, sinirli da olsa kademeli bir artis oldugu görüldü.

ETBIS verilerine göre yurt içi harcamalarin payi 2021 yilinda yüzde 92 iken 2022’de yüzde 91,3’e gerilemis, diger ülkelerin Türkiye e-ticaret sitelerinden yaptigi harcamalar yüzde 4’ten yüzde 4,2’ye, yurt disindan yapilan alimlar ise yüzde 4’ten yüzde 4,5’e yükseldi. Yurt içi e-ticaret payinin yüksekligi, e-ticaret alaninda gelismis ve katma degeri yüksek bir ekosisteme sahip olan Türkiye’de faaliyet gösteren firmalarin iç pazardaki konumunu yansitiyor.

Anket bulgulari, dogru kanallarin ve firsatlarin saglanmasi halinde Türkiye’deki e-ihracat islem hacminin artabilecegini gösteriyor.

KOBI’ler bilgi eksikliginden dolayi e-ihracata giremiyor

2021 yili itibariyla, Türkiye’deki KOBI’ler toplam ihracatin yüzde 30,4’ünü, ithalatin yüzde 14,7’sini olusturuyor. KOBI’lerin temsil ettigi ihracat payi, büyük ölçekli isletmelerin ihracat payinin yarisindan daha azini olusturuyor. Bu dogrultuda, ankete katilan KOBI’lerin yüzde 76,8’i e-ihracatin ne oldugu ve nasil yapilacagi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadigini belirtirken, sadece yüzde 23,2’si e-ihracat kavramini bildigini belirtti.



KOBI’lerin e-ihracat potansiyeli yüksek

Ankete katilan KOBI’lerin yalnizca yüzde 4,1’inin halihazirda e-ihracat faaliyetlerini sürdürüyor. Dolayisiyla Türkiye genelinde KOBI’lerin e-ihracat gerçeklestirme oranlarinin henüz düsük oldugu vurgulanmakla birlikte, bu alanda ciddi bir gelisim potansiyeli oldugu anlasiliyor. E-ihracat yapan firmalarin, ihracattan elde ettikleri gelir payi içerisinde e-ihracatin büyüklügü de ayrica analiz edilmis ve isletmelerin yüzde 59’u, e-ihracat faaliyetlerinin ihracat içerisindeki payinin yüzde 25- yüzde 50 araliginda oldugunu belirtti.

KOBI’lerin yalnizca yüzde 3’ü e-ihracatin toplam ihracat faaliyetlerinin çogunlugunu temsil ettigini belirtti.

Kaynak: İHA