BUYSAD Baskani Dönmez Açiklamasi 'Seçim Bitti Artik Ekonomiye Ve Üretime Odaklanmaliyiz'

BUYSAD Baskani Coskun Dönmez, cumhurbaskanligi ve milletvekilligi seçim yarisinin geride kaldigini belirterek, bundan sonrasinda herkesin ekonomiye ve üretime odaklanmasini istedi. Dönmez, kirmizi ve beyaz ette yapilan spekülatif artislarin geri alinmasini ve ‘Kiyas Enflasyonu’ olusturulmasina karsi Rekabet Kurulu’nu göreve davet ettiklerin söyledi. Dönmez hayvancilik ve tarimdaki yapisal sorunlarin çözümü için de derhal harekete geçilmesi gerektigine vurgu yapti.

BUYSAD Baskani Dönmez Açiklamasi 'Seçim Bitti Artik Ekonomiye Ve Üretime Odaklanmaliyiz'
Bursa Yemek Sanayicileri Dernegi, (BUYSAD) Baskani Coskun Dönmez, 14 Mayis ve 28 Mayis tarihlerinde gerçeklesen seçimlerle ilgili açiklamalarda bulundu. Dönmez, "Sonuçlarinin ülkemiz için hayirli olmasini diliyorum. Türkiye yaklasik 1 yildir seçim soluyor. Ancak yaklasik 2 yil süren Korona virüs salgini, hemen ardindan bas gösteren Rusya Ukrayna Savasi sebebiyle tüm dünyada ciddi bir ekonomik buhran yasaniyor. Türkiye’de buna ilave olarak 6 Subat’ta yasanan büyük depremin yol açtigi hasarlar var. Hiç vakit kaybetmeden seçim atmosferi sebebiyle göz ardi ettigimiz ekonomik sorunlarimiza odaklanmaliyiz" dedi.

Coskun Dönmez, endüstriyel yemek sektörü firmalarinin artan gida fiyatlari sebebiyle zor günler geçirdigine dikkat çektigi açiklamasinda Türkiye’de tüm dünyada yasanan enflasyona ilave olarak Kiyas Enflasyonu sorunu oldugunu bir kez daha dile getirdi. Özellikle gida ürünlerinde üretimde maliyet artisi olmadigi halde, baska ürünlerle yapilan kiyaslama ile olusturulan sebepsiz fiyat artislari olduguna vurgu yapan Baskan Dönmez sunlari kaydetti:

“Maalesef her yil Ramazan ayi öncesinde sebze, meyve, bakliyat ürünleri, kirmizi ve beyaz et, et ve süt fiyatlari sebepsiz olarak artiriliyor. Etteki artis Kurban Bayrami’na kadar devam ettiriliyor. Kronik hale gelen bu soruna önlem alinmasi için Rekabet Kurulu’nu göreve davet ediyoruz. Bir süredir kirmizi ette sap hastaligi bahane edilerek fiyatlar tavan yapti. Haydi, kirmizi ette sap hastaligi ve arzin talebi kasilamamasi durumu var. Ama Beyaz ette maliyetler yilbasindan bu güne yüzde 17 artmisken, beyaz etteki yüzde 100’ü yüzde yüzü geçen artisin sebebi nedir? Söyleyeyim, beyaz et üreticileri kirmizi et ile kendi ürünlerini kiyaslayip fahis zamlar yapti. Seçim öncesinde kuru sogan fiyati da neredeyse uçusa geçti. Oysa normal zamanda yeni ürün çikmadan önce fiyatlar düserdi. Biz bu artislara kiyaslama ile olusturulan ‘Ahlak Enflasyonu’ adi veriyoruz.”

Türkiye’de tarim ve hayvanciligin yapisal sorunlari olduguna da deginen Coskun Dönmez, yakinda göreve baslayacak hükümetin Tarim ve hayvancilik politikalarini güncelleyerek dogru desteklemeler ile bu sorunlara kalici çözüm bulmasini da istedi. Öncelikle kirmizi ve beyaz et ile tarim ürünlerindeki spekülatif arislar için hizli yaptirimlar getirilmesi gerektigini savunan Baskan Dönmez, yapisal sorunlarin çözümü yönünde de su önerileri sundu:

“Büyük ve küçükbas hayvanlarin beslenmeleri için sulak mera alanlari olusturulmali. Ithalata dayali yem ve gübre yerine yerli üretim desteklenmeli, özellikle yem ve gübre hammaddelerinin Türkiye’de üretecek olanlara destek verilmeli. Ne kadar bos tarim arazisi varsa ekim yaptirilmali, sahipleri ekim yapmiyorlarsa bu isi yapacak isletmelere devlet kontrolünde kiralanmasi uygulamasi hemen baslatilmali. Kuraklik veya hastalik sebebiyle ürün azligi oldugu durumlarda ihracata kisitlama getirilmeli.”

Açiklamasinda endüstriyel yemek sektörünün stratejik öneme sahip olduguna vurgu yapan Coskun Dönmez, bu sektörün maliyetlerinin düsürülmesi için BTSO ve Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin Bursa’da bir Gida Sanayi Bölgesi kurmak için çalisma yapmasini da istedi. Baskan Dönmez, “Bursa Hali’nin arkasinda veya yakininda böyle bir bölgeye ihtiyaç var. Bizler hammadde ihtiyaçlarini karsilayabilecegimiz böyle bir bölge için gereken destege haziriz” dedi.

Kaynak: İHA