BARÜ, 2 Alanda Türkiye Birincisi, 26 Alanda Ise En Iyiler Arasinda

Bartin Üniversitesi (BARÜ) TÜBITAK tarafindan hazirlanan raporda, ihtisaslasma hedeflerini de kapsayan 26 arastirma alaninda en iyi üniversiteler arasina girerken, 2 alanda ise Türkiye’de birincisi oldu.

BARÜ, 2 Alanda Türkiye Birincisi, 26 Alanda Ise En Iyiler Arasinda
TÜBITAK’in üniversitelerin teknoloji alt alanlari bazinda arastirma performanslarinin karsilastirmali olarak degerlendirilebilmesini saglayan “Üniversitelerin Alan Bazli Yetkinlik Analizi” çalismasi yayimlandi. Üniversitelerin kendi arastirma alanlarindan hangilerinde daha basarili oldugunu ortaya koyan bu rapora göre Bartin Üniversitesi (BARÜ) kalite göstergesinde 7 arastirma alaninda en iyi 5 üniversite arasina girdi.

“Insaat-Mimarlik” ve “Inorganik Kimya” da Türkiye’de birinci sirada

Alan bazli karsilastirmalardaki kalite göstergelerinde “Insaat-Mimarlik” ve “Inorganik Kimya” alanlarinda Türkiye’de birinci olan BARÜ, “Organik Kimya” ve “Bulut Bilisim” alanlarinda üçüncü basamakta gösterildi. Ayrica BARÜ, “Fizik Yüzeyler ve Arayüzler”, “Insaat Mühendisligi” ve “Egitim” alanlarinda ise ilk beste yer almayi basardi. “Akilli Lojistik ve Bütünlesik Bölge Uygulamalari” alaninda ihtisaslasmaya hak kazanan BARÜ’nün öne çiktigi konularin “Bölgesel Odakli” çalisma alanlarini kapsamasi da dikkat çekti.

Yetkinlik göstergelerinde 56 alanda önemli mesafe kat edildi

Yetkinlik Haritasi, 132 alt arastirma alaninda ayri ayri olacak sekilde ve 200 üniversite için alt arastirma alanlari bazinda çesitli kriterlere iliskin ham veriler hesaplanarak olusturuldu. Bu verilerde yayin sayilari ve bu yayinlara yapilan atif sayilari, üniversitelerin bu yayinlara katki sagladigi akademisyen sayilari, üniversitelerin atif açisindan dünyada en fazla atif alan ilk yüzde 10’luk dilime girmis yayin sayilari ve üniversitelerin uluslararasi is birligi yayin sayilari gibi çesitli ölçütler esas alindi. Bu dahilde yapilan degerlendirmede BARÜ’nün 60 alanda girdigi 2023 yili degerlendirmesinde 2021 yilina göre 56 alanda ilerleme saglandigi görüldü.

23 alanda ise ilk defa göstergelerde yer almayi basaran BARÜ’nün 26 arastirma alaninda hacim ve kalite yetkinlik göstergeleriyle yapilan degerlendirmede ortalamanin üstü bir performansa sahip oldugu belirlendi.

“Hedefimiz sürdürülebilir bir iyilesme ile gelecegimize deger katmak”

Sürdürülebilir büyüme hedefinde kararli adimlar atmaya devam ettiklerini belirten BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, gösterilen ivmenin uzun soluklu gayretlerin sonucunda oldugunu söyledi.



Rektör Uzun, “Ülkemizin ve dünyanin saygin yüksekögretim kurumlari arasina girmek için yogun bir tempoda ilerliyoruz. Gurur duyulacak bir gelisim gösterdigimiz bu süreçte bulundugumuz yerden baslayarak ortak gelecegimize deger katmak için var gücümüzle çalisiyoruz. Hedefimiz ulasilan performansi sürdürülebilir kilmak ve üzerine ekleyerek gelecege daha saglam adimlarla yürümek. Bu düsüncelerle bölgesel odakli çalisma anlayisiyla ülkemiz için deger üreten tüm akademik ve idari insan kaynagimizi tebrik ediyorum. Sürdürülebilir iyilesme ve kalite eksenli yolculugumuzda bizlere destek veren YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Sayin Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize sükranlarimi sunuyorum. Bilim temelli kalkinma yolculugundaki kiymetli tesvikleri için ise TÜBITAK Baskanimiz Prof. Dr. Sayin Hasan Mandal’a ve tüm paydaslarimiza tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA