Yalovali Sebze Üreticilerinden Kumluca'ya Teknik Gezi

Yalova Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan “2023 Yili Örtüaltinda Biber Üretimini Artirma ve Iyi Tarim Uygulamalari Projesi” çerçevesinde proje uygulayicisi sebze üreticilerine yönelik Türkiye’nin en büyük sebze üretiminin yapildigi ve örnek Iyi Tarim Uygulamalari faaliyetlerinin yürütüldügü Antalya ilinin Kumluca ilçesine Teknik Gezi düzenledi.

Yalovali Sebze Üreticilerinden Kumluca'ya Teknik Gezi
Il Müdürlügü tarafindan çevre, insan ve hayvan sagligina zarar vermeyen bir tarimsal üretimin yapilmasi, dogal kaynaklarin korunmasi, tarimda izlenebilirlik ve sürdürebilirlik ile güvenilir ürün arzinin saglanmasi amaciyla uygulanan “2023 Yili Örtüaltinda Biber Üretimini Artirma ve Iyi Tarim Uygulamalari Projesi” çerçevesinde Yalova’da Iyi Tarim Uygulamalarina ilgi duyan ve uygulamak isteyen proje uygulayicisi sebze üreticilerine yönelik düzenlenen teknik geziye çiftçilerin yani sira Il Müdür Yardimcisi Irfan Sakinci, Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Necdet Tuncer ile Sube Müdürlügünden Ziraat Mühendisleri Gülden Sönmez ve Ersin Koçhan katildi.

Teknik geziye katilanlar Kumluca Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügünden Ziraat Mühendisleri Emel Yücebas, Ayse Dirican ve Ertugrul Kaya refakatinde ilk olarak Kumluca’daki ihracata yönelik üretim yapan sebze isleme ve paketleme tesisini gezdi. Ardindan Iyi Tarim yapilan örtüaltinda sebze üretim alanlarini gezen ekip sera yetkililerinden üretimle ilgili bilgiler aldi.

Ekip ayni zamanda Iyi Tarim Uygulamalari çerçevesinde Biyolojik Mücadele ile zararli mücadelesi yapan örtüalti alanlarinda biyolojik mücadele ürünü olan predatör böcek (avci böcek) üreten firma yetkililerinden de bilgi aldi.

Sebze üretim seralarinin ziyaretinin ardindan yillik 128 milyon fide üreten Türkiye’nin en büyük sebze fidesi üretim isletmesini ziyaret eden ekip burada da isletme yetkililerinden bilgiler aldilar. Isletme ziyaretlerinin ardindan da Kumluca Ilçe Müdürlügüne geçen Yalova ekibi Ilçe Müdürü Isa Aksit’ i ziyaret etti. Ilçe Müdürü Aksit Yalova ekibine Kumluca ilçesinin tarimsal yapisi, sebze üretiminde karsilasilan sorunlar ve Biyolojik Mücadele yöntemleriyle ilgili bilgiler aktardi. Aksit; Kumluca ilçesinde biber üretimi yapilan seralarda zararlilarin popülasyonlarini ekonomik zarar esiginin altina düsürmek amaciyla, zararli mücadelesi için yüzde 90 oraninda predatör (avci) böceklerin yaygin olarak kullandigini ifade etti.

Teknik gezinin ardindan Kumluca Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü teknik ekipleri Yalova ekibine Kumluca ilçesinde uygulanan Entegre mücadele çalismalari çerçevesinde Biyolojik Mücadele Uygulamalari ile ilgili sunum esliginde detayli bilgiler aktarildi.

Teknik geziden duyduklari memnuniyeti dile getiren çiftçiler Il Tarim ve Orman Müdürlügüne tesekkürlerini ifade ederek Kumluca’da gördükleri uygulamalari kendi seralarinda da uygulayacaklarini belirttiler.

Il Müdür Yardimcisi Irfan Sakinci de yaptigi açiklamada teknik gezinin hem kendileri, hem de çiftçiler için oldukça faydali geçtigini belirterek, “Gezimizde çiftçilerimiz sebze üretiminde biyolojik mücadele uygulamalarini yerinde görerek bu konuda bilgilerini artirdilar. Il Müdürlügü olarak önümüzdeki dönemde Iyi Tarim Uygulamalari çerçevesinde, Biyolojik Mücadelenin yer aldigi projeler uygulayarak çiftçilerimize bu konuda da destek olmaya devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA