Mersin Büyüksehir Belediyesi Çiftçileri Desteklemeye Devam Ediyor

İçel Büyüksehir Belediyesi tarafindan üreticiyi ve üretimi desteklemek için Tarsus’ta ’Zeytin Fidani, Hamur Yogurma Makinesi ve Sulama Borusu Dagitim Töreni’ gerçeklestirildi.

Mersin Büyüksehir Belediyesi Çiftçileri Desteklemeye Devam Ediyor
İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, Büyüksehir’in ’Destek Büyüksehir’den Üretim Çiftçiden’ slogani ile Tarsus’ta hayata geçirdigi ’Zeytin Fidani, Hamur Yogurma Makinesi ve Sulama Borusu Dagitim Törenine’ katildi.

Törende konusan Seçer, "Tarima, çiftçiye kayitsiz kalmak bir belediye baskani için mümkün degil. Büyüksehir Belediye Baskani olarak kendi yetkim ve imkanlarim çerçevesinde 4 yildir çiftçi kardeslerimize desteklerimizi esirgemiyoruz. Bizim hedef kitlemiz küçük üreticiler, büyük çiftçiler degil. Çünkü İçel, özellikle Tarsus yöresi her çesit sebzenin, meyvenin, tarla bitkisinin üretildigi bir yer" dedi.



"Toroslar’in kadini tasi siksa suyunu çikarir"

Bölgenin ayni zamanda hayvancilik için de önemli olduguna dikkat çeken Baskan Seçer, "Özellikle Yörük kardeslerimin Toroslar’n eteklerinde hayati keçi, küçükbas hayvandir. Bütün bu gerçeklerden dolayi ‘tarim’ diyoruz, ‘Küçük aile isletmeleri’ ve ‘Üretici kadin’ diyoruz. Çünkü Toroslar’in ve Akdeniz’in kadini güçlüdür, çalismak istiyor. Tasi siksa suyunu çikarir. Bu insanlarin enerjilerini bosa harcamamalari, onlarin da çalisarak aile bütçelerine katki yapmalari, basta esleri olmak üzere kimseye muhtaç olmamalari için destek veriyoruz. Sadece ‘tarim destegi veriyoruz’ deyip geçmekle olmaz. Hem merkezi hükümetin uygulamalarinda hem bazi yerel yönetimlerin uygulamalarinda yapilan yanlis islerin, yanlis desteklerin kaynak ve zaman israfindan baska bir sey olmadigini söylemek isterim" ifadelerini kullandi.

"Çiftçimize zeytin fidani, sulama borusu ve hamur yogurma makinasi dagitacagiz"

Seçer, Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi tarafindan yürütülen ‘Destek Büyüksehir’den Üretim Çiftçiden’ projesi çerçevesinde İçel genelinde 100 mahallede zeytin fidani dagitimi gerçeklestireceklerini söyleyerek, “122’si kadin olmak üzere 442 üreticiye toplam 9 bin 340 zeytin fidani dagitacagiz. Zeytin fidanlari da sihhatli. Çiftçiler bilir, hiç çiris is yok Büyüksehir’de. 16 köyümüze hamur yogurma makinesi veriyoruz ve köylülerimiz ortak kullaniyorlar. 806 mahallemiz var. 806 mahallenin de bizden bunu talep etme hakki var. Hepsine de gönderiyoruz. Köylerinde olmayanlar talep bildirsin, gönderebiliriz" seklinde konustu.



"Suyun oldugu yerde verim ve bereket oluyor"

Büyüksehir Belediyesi olarak 6 kooperatif araciligiyla sulama borusu dagitimi gerçeklestireceklerini de belirten Seçer, "8 bin 504 metre HDPE borular. Toplam 12 bin 913 metrelik sulama borusu dagitimimiz var. Mut, Gülnar gibi daha egimli arazilerin oldugu motopompla su alan yerlerde bu çok önemli. Bu yil 94 bin metre dagitiyoruz. Su ana kadar krizlere, pandemiye ragmen bahsettigim 94 bin metre hariç, 161 bin metrelik dagitim yaptik. Üretim yapilmadi, fiyatlar 3, 4 kat artti. Suyun oldugu yerde verim ve bereket oluyor" diye konustu.



"Yüzde 50 hibeli günes paneli dagitilacak"

Bu yil yeni bir projeyi daha hayata geçireceklerini ifade eden Seçer, "Günes paneli dagitimi yapacagiz. Özellikle hayvancilikla ugrasan konargöçer Yörük kardeslerime yüzde 50 hibeli günes paneli dagitacagiz. Projeden bu yil 300 ailemiz yararlanabilecek. Bizde çiftçilerin isimleri kayitlidir. Her kurusu bilerek harcamak zorundayiz. Bosa gidecek hiçbir yardimi yapmayiz. Bize oy versin, iyi desin, partilimiz, muhtar aradi kirilmasin diye destek yapmayiz. Sizin paraniz. Gerçekten bir sonuç alacaksak, ekonomiye, memlekete katki yapacaksak biz o destekleri veririz. Bizden endiseniz olmasin. 4 yil boyunca bize destek olanlarin basini öne egmedik. Çok imkansizlik, krizler ve sorunlar yasadik, bir gün olsun sikayet etmedik" dedi.

Kaynak: İHA