BMC CEO'su Yalçintas Açiklamasi 'Altay Tanki Muharebe Sahasinda Ihtiyaç Duyulan Bütün Kritik Unsurlara Sahip Bir Tank'

Türkiye’nin milli ve özgün imkanlariyla üretilen Altay tankina TEKNOFEST’te vatandaslar yogun ilgi gösterdi. Tankin üreticisi olan BMC firmasinin CEO’su Murat Yalçintas, “Muharebe sahasinda ihtiyaç duyulan bütün kritik unsurlara sahip bir tank. Dünyanin önde gelen Alman, Amerikan, Fransiz tanklarindan herhangi bir eksigi yok. Üstünde çok yeni sistemler var. Nokta atisi yapabilen yüksek kabiliyetli bir atis kontrol sistemi var. Atis kontrol sistemi de tamamen yerli mimari ve altyapiyla güncellendi" dedi.

BMC CEO'su Yalçintas Açiklamasi 'Altay Tanki Muharebe Sahasinda Ihtiyaç Duyulan Bütün Kritik Unsurlara Sahip Bir Tank'
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayi Baskanligi projesiyle BMC Savunma tarafindan Türkiye’nin milli ve özgün imkanlariyla üretilen Altay tanki, TEKNOFEST-2023’de vatandaslarla bulustu. Vatandaslarin yogun ilgi gösterdigi Altay tankinin üretici firmasi olan BMC’nin CEO’su Murat Yalçintas ise tankin özelliklerini anlatti. Yalçintas, "2018 yilinda seri üretme ihalesi sonuçlandiktan sonra hedef 18 ay içerisinde seri üretim tanklarini üretmekti ancak yurt disindan tedarik edilen güç grubu basta olmak üzere bazi ihracat lisanslari kisitlarina takilmasi sebebiyle süreç planladigi sekilde baslayamadi. Bunu asabilmek için tek çare bu sistemleri tanktan çikarip yerli veya alternatiflerini üretmek için bir çalisma yapmak gerekiyordu. Biz de hemen bu ise koyulduk. Tankin üzerinde birçok sistem daha önce tasarlanan ilk prototipten farkli olarak yerlilestirildi, yenilestirildi, güncellesti. Türk Silahli Kuvvetleri’nin gerçeklestirdigi operasyonlarda gördügümüz kadariyla tanka entegre edilmesi gereken yeni sistemler degerlendirildi. Bir plan dahilinde yeni sistemlerin tanka entegre edilmesi çalisildi ve 3 yillik bir çalismanin sonucunda yeni Altay’a kavusmus olduk” ifadelerini kullandi.

“Nokta atisi yapabilen yüksek kabiliyetli bir atis kontrol sistemi var”

Tankin güçlü bir atis sistemi oldugunu söyleyen Yalçintas, “Yeni Altay, günümüz muharebe sahasinda ihtiyaç duyulan bütün kritik unsurlara sahip bir tank. Dünyanin önde gelen Alman, Amerikan, Fransiz tanklarindan herhangi bir eksigi yok. Üstünde çok yeni sistemler var. Bunlardan bir tanesi aktif koruma sistemi su anda dünyada birkaç ülkenin üretebildigi ve zirhli araçlarina kullanabildigi bir sistem. Günümüz muharebe sahasindaki anti tank füzelerinin gücü göz önünde bulunduruldugunda bunlara karsi koruma saglayabilecek bir zirhi var. 1500 beygir gücünde ve tanka yüksek kabiliyet saglayan bir güç grubu var. Her türlü arazi kosullarinda hareket etmesini saglayan sistemi var. Nokta atisi yapabilen yüksek kabiliyetli bir atis kontrol sistemi var. Görünürlügünü azaltmak için kullandigimiz bir gizleme agi ile kapli. Atis kontrol sistemi de tamamen yerli mimari ve altyapiyla güncellendi. Çok yüksek bir ilk atista vurus kabiliyeti var tankin. Bir tankin hedefe atis yapmasi eger o hedefi vuramazsa görünür anlamina geliyor. Dolayisiyla ilk attiginizda vurmaniz gerekiyor. Bu özellik Altay’da en üst seviyede mevcut. Çok güçlü bir ana silahi var. Üzerinde uçaksavar dedigimiz atis sistemi var. 2 adet Altay’i Türk Silahli Kuvvetleri’ne teslim ettik. Uzun bir test sürecinden geçecekler“ dedi.

Kaynak: İHA