Uzman Diyetisyenden Uyari Açiklamasi 'Minimum 2, Maksimum 4 Saat Olacak Sekilde Ögün Saatlerimizi Ayarlayabiliriz'

Uzman Diyetisyen Özden Özgür Durukan, Ramazan ayi sonrasi vücutta istenmeyecek olumsuzluklarin yasanmamasi için ögün sayisina ve sürelerine dikkat edilmesi gerektiginin altini çizerek, “Minimum 2, maksimum 4 saat olacak sekilde ögün saatlerimizi ayarlayabiliriz” dedi.

Uzman Diyetisyenden Uyari Açiklamasi 'Minimum 2, Maksimum 4 Saat Olacak Sekilde Ögün Saatlerimizi Ayarlayabiliriz'
Uzmanlar, Ramazan ayinda bireyin yeme ve içme aliskanligindaki farkliliklarin metabolizmada degisikliler meydana getirdigini, Ramazan sonrasi beslenme düzeninin kontrollü bir sekilde ayarlanmasi gerektigini ifade ediyor. Uzman Diyetisyen Özden Özgür Durukan, Ihlas Haber Ajansi muhabirine Ramazan Bayrami’ni saglikli geçirmenin tüyolarini anlatti.

“Minimum 2, maksimum 4 saat olacak sekilde ögün saatlerimizi ayarlayabiliriz”

Ramazan boyunca tüketilen ögün sayisinin az oldugunu ifade eden Durukan, “Ramazan Bayrami’yla birlikte Ramazan sonrasi ögün sayisi ve miktarlari artmakta, beslenme düzenimiz tamamen degismekte. Ilk basta ögün sayilarina ve sürelerine dikkat ederek beslenmeye önem vermeliyiz. Minimum 2, maksimum 4 saat olacak sekilde ögün saatlerimizi ayarlayabiliriz. Sivi tüketimi de Ramazan süresi boyunca azalmakta. Ramazan sonrasinda 2 buçuk, 3 litre kadar artik su tüketimine dikkat edebiliriz. Yetersiz aktivite düzeyini fiziksel aktivitemizi arttirarak, egzersiz plani olusturabiliriz” ifadelerini kullandi.

Durukan, Ramazan Bayrami sonrasi ögün artisi olacagina dikkati çekerek, bireyin hizli kilo almamasi için süt ve süt ürünleri grubu, et grubu, tahil grubu, sebze ve meyve grubu olmak üzere 5 besin grubuna da yer vermesini önerdi. Ayrica Durukan, bu 5 besin grubunun bir ögünde dogru miktarda ayarlanmasi gerektigini vurguladi.

“Her gittigimiz misafirlikte tüketmeyerek ölçülü bir sekilde tüketebiliriz”

Ramazan Bayrami boyunca asiri tatli tüketiminden de kaçinilmasi gerektigini dile getiren Durukan, “Sütlü tatlilara ve kuru meyvelere yer verin desek de kültürümüz geregi serbetli tatlilari da tüketiyoruz. Porsiyon kontrolü yapilarak aslinda tüketebiliriz. Her gittigimiz misafirlikte tüketmeyerek ölçülü bir sekilde tüketebiliriz” önerilerinde bulundu.
Kaynak: İHA