'Evim Yuvan Olsun' Kampanyasinin Detaylari Belli Oldu

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen vatandaslarin barinma sorununun çözümüne katki saglamak üzere “Evim Yuvan Olsun” kampanyasinin detaylari belli oldu.



Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, Evim Yuvan Olsun kampanyasi ile hayirseverlerin evlerini depremzedelere bedelsiz ya da uygun sartlarda kiralayabileceklerini açikladi.

Kampanyanin detaylari belli oldu. Konuyla ilgili yapilan yazili açiklamada, “6 Subat 2023’te yasanan Kahramanmaras depremlerinden etkilenen vatandaslarimizin barinma sorununun çözümüne katki saglamak üzere ’Evim Yuvam Olsun’ uygulamasi hayata geçirilmistir. Ülkemizin dört bir yaninda, kullanmadiklari evlerini depremzedelere açmak ve onlari misafir etmek isteyen vatandaslarimizin oldugunu biliyoruz. Bu nedenle hayirsever insanlarimizin güvenilir bir uygulama ile evlerini bedelsiz olarak ya da indirimli bir bedelle kiralayarak ihtiyaç sahiplerine sunabilecekleri bir sistem hayata geçiriyoruz. Ev tahsis etme imkani olmayan vatandaslarimiza ise nakdi bagis yolu depremzedelere barinma destegi verme olanagi taniyoruz. Bu sayede olusan konaklama imkanlarini, depremden etkilenen vatandaslarimizin istifadesine sunuyoruz” denildi.

Evim Yuvan Olsun kampanyasinin detaylarina söyle devam edildi:

"Evini Bedelsiz Olarak Depremzedelere Açanlar: Bos/kullanmadigi evini depremzedeler için en az 3 ay süre ile açanlarin basvurusu alinir. Basvurular, evin bulundugu ilçenin Kaymakamligi tarafindan yerinde incelenir. Kaymakamligin uygun buldugu evler bedelsiz olarak Kampanyaya dahil edilir. Kaymakamlik ile ev sahibi arasinda “Ödünç Sözlesmesi” imzalanir. Belirlenen depremzede aile eve Kaymakamlik tarafindan yerlestirilir.

Kaymakamlik ile ev sahibi arasinda ‘Kira Sözlesmesi’ imzalanir

Evini Indirimli Bedelle Kiraya Verenler: Evini piyasa kosullarina göre uygun bir bedelle depremzedelerin kullanimi için 1 yilligina kiraya vermek isteyenlerin basvuru alinir. Istenen kira bedeli, evin gerçek ederinin belirgin bir sekilde altinda olmasi beklenir. Kaymakamliklar evin uygunlugunu ve kira bedelinin indirimli oldugunu yerinde teyit eder. Kaymakamligin uygun buldugu evler Kampanyaya dahil edilir. Kaymakamlik ile ev sahibi arasinda ’Kira Sözlesmesi’ imzalanir. Belirlenen depremzede aile eve Kaymakamlik tarafindan yerlestirilir.

Ev için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabinda toplanan kira bagislarindan karsilanir.

Nakdi Kira Yardimi Yapmak Isteyenler: Depremzede ailelerin kullanimi için evi ile kampanyaya katilmayan vatandaslarimiz, nakdi kira desteginde bulunabilir. Bu destekler, bu kampanya kapsaminda ‘indirimli olarak kiralanacak’ evlerin ödemelerinde kullanilir.

Kampanyaya Katilim Için Evin Tahsis Süresi: Depremzedelere evlerini bedelsiz tahsis etmek isteyenler en az 3 aylik bir taahhüt ile kampanyaya katilabilirler. Isterlerse bu süreyi 12 aya kadar uzatabilirler. Evini indirimli bir bedelle kiraya vermek isteyenlerin ise standart 1 yil süre ile evlerini açmalari gerekmektedir.

Depremzedeler Nasil Belirlenir?

Kampanya kapsamina dahil edilen evlere yerlestirilecek depremzede aileler AFAD ve Içisleri Bakanligi birimleri tarafindan belirlenir. Evlere yerlestirme yapilirken engelli, yasli, düzenli tedavi gerektiren kronik hastaligi bulunan vb. dezavantajli bireylerin bulundugu aileler ile depremde aile fertlerini kaybetmis çocuklu ailelere öncelik verilecektir.

Evin Faturalarini Kim Ödeyecek?

Kampanya kapsaminda depremzedelerin yerlestirildigi evlerin elektrik, su, dogalgaz faturalari, depremzedelerin kaldigi dönem için Kaymakamlik tarafindan ödenecektir. Bu hususta ev sahibine ilave bir gider dogmamasi saglanacaktir.

Eve veya Evdeki Esyalara Bir Zarar Gelirse?

Depremzede ailelerin kullanimlari nedeniyle evde veya evdeki esyalarda bir zarar olusmasi ihtimaline karsin Türkiye Sigorta bir güvence sunmaktadir. Depremzedelerin kullanimina bedelsiz veya kiralama yoluyla açilan evler, Tek Yürek Bina ve Esya Sigortasi kapsamina alinmaktadir. Sigorta primleri Türkiye Sigorta tarafindan karsilanmaktadir.

Kampanya Paydaslari Kimler?

Türkiye’nin en büyük emlak listeleme platformlarindan üçü kampanyaya destek olmaktadir. emlakjet.com, hepsiemlak.com, sahibinden.com. Bu platformlar, sahip olduklari büyük müsteri havuzlarini bu kampanyaya yönlendirmektedir. Evini depremzedelere açmak isteyenler, istedikleri bir platformdan basvuru formu dolduracak kampanyaya katilabilmektedir. Bu platformlarda doldurulan basvuru formlari, kurulan entegrasyon ile Içisleri Bakanliginin sistemlerine iletilmektedir. Kampanya web sayfasi: Kampanya hakkinda detayli bilgi edinmek isteyenler için bir web sitesi hazirlanmistir: www.evimyuvanolsun.org. Bu sitede, uygulama süreç akislari ile kural ve kosullarina dair ayrintili bilgi yer almaktadir.

Ayrica, nakdi kira yardiminda bulunmak isteyenler için gerekli yönlendirme de bu platformda yapilmaktadir”
Kaynak: İHA